Boekenarchief B

Pat Barker

Een andere wereld


Nick is de vader in een niet bepaald standaard gezin. Zijn vrouw Fran heeft een zoon van 11, Gareth, uit een eerdere relatie. Samen hebben ze een zoontje van 3, Jasper, en Fran verwacht hun tweede gezamenlijke kind. Daarnaast heeft Nick ook nog een dochter van 13, Miranda, uit een eerder huwelijk.
Het gezin is net verhuisd, als Miranda noodgedwongen komt logeren. En Nick's opa van 101 is ernstig ziek. Nick wil een deel van de zorg op zich nemen, dus is vaak van huis.
Het huis moet nog opgeknapt worden, Gareth is erg tegendraads, Fran kan het allemaal niet goed aan.
Als ze bij het afkrabben van het behang een muurschildering blootleggen van het gezin dat voor hen in het huis woonde, een nogal provocerende schildering, zien ze dat als teken van noodlot. Zeker omdat het gezin griezelig veel op het hunne lijkt.
Nick's opa heeft last van nachtmerries, waarbij hij de eerste wereldoorlog opnieuw beleeft. Zijn broer Harry is omgekomen in die oorlog, en dat blijkt de oude man danig dwars te zitten. Het houdt ook Nick bezig, zijn opa heeft altijd veel voor hem betekend.


Al vanaf de eerste pagina waar Nick te laat is als hij zijn dochter van de trein wil halen, is de sfeer beklemmend. Staat er iets te gebeuren, of is het alleen de troosteloosheid van de situatie?
Fran en Nick doen hun best maar ze krijgen teveel tegelijk op hun dak, ze kunnen het niet aan. En Gareth? Is die jongen wel normaal?
"De andere wereld", het heeft veel betekenissen, iedereen leeft eigenlijk in een andere, eigen wereld. Ze geven zich niet bloot.


ISBN 9789041704382 Paperback 281 pagina's | Uitgeverij Maarten Muntinga | februari 2003
Vertaald door Edith van Dijk

Marjo, juni 2004

(Voor meer informatie over de schrijfster en haar werk, klik op de afbeelding)

Lees de reacties op het forum,  klik hier!

 

Tegenbeeld


Double vision, oftewel "Tegenbeeld" van Pat Barker is haar laatste boek. Al haar boeken hebben een vorm van menselijk falen als onderwerp: verkrachting, moord en vooral ook oorlog.


Oorlogscorrespondent Stephen Sharkey trekt zich terug uit zijn gevaarlijke baan na de dood van vriend Ben Frobisher. Ze waren samen op pad toen Ben door een sluipschutter gedood werd. Stephen wil een boek maken over de oorlog, met foto's gemaakt door Ben, waarvoor hij contact moet opnemen met Bens weduwe, Kate.
Omdat hij in scheiding is zoekt hij een tijdelijk onderkomen bij zijn broer, die toevallig vlak bij Kate woont.
Zij is kunstenares, net bezig met het maken van een reusachtig christusbeeld, als ze een auto-ongeluk krijgt.
Als ze weer aan het werk kan, moet ze de hulp aanvaarden van een jonge ex-gedetineerde om het beeld op tijd af te krijgen.
Stephen krijgt een relatie met de veel jongere dochter van de dominee. Hij schiet te hulp als zij slachtoffer wordt van een stel dieven, die ze betrapt bij het leeghalen van het huis.


Dit zijn de feiten, die door Barker tot een vlot lopend geheel aan elkaar gebreid worden, maar ze gaat nergens diep op in. Geweld vind je overal, maar ze geeft er geen oordeel over, je krijgt het idee dat alles er bij hoort, terwijl dat natuurlijk niet zo is.
Er heerst een serieuze toon, waardoor je heel subtiel aan het denken wordt gezet.
De titel is me evenwel niet helemaal duidelijk.


ISBN 9789044504682 Hardcover 281 pagina's | Uitgeverij De Geus | januari 2006
Vertaald door Jos den Bekker

Marjo, juli 2004