jeugd 6-9 jaar

Ik wil het weten!
Lees over Julia, een Moluks meisje in 1958
Annemarie Bon


Uitgeverij Zwijsen is een Nederlandse uitgeverij van educatieve boeken voor peuters, kleuters en basisschoolleerlingen. 'Educatieve boeken' dat klinkt misschien als 'pittige' les- en leesboeken maar Ik wil het weten! bewijst dat een verhaal waar je veel van leert ook via een prachtig boek verteld kan worden. 

Na een heldere uitleg over hoe in 1958 Nederland in elkaar zat -  Nederland had sinds 1949 geen koloniën meer, internet bestond nog niet - gaat het verhaal over naar het Molukse kamp Vught waar de elfjarige Julia in woont. (Op de binnenkant van het boek zien we daar een plattegrond van, wat erg handig is.)


Het Molukse kamp staat in woonoord Lunetten, en is omheind door een dubbel hek met prikkeldraad. Er is maar één uitgang, de poort, waar Julia absoluut niet door mag. De bewoners van het kamp wonen in barakken. De manlijke bewoners (de ooms) lopen elke dag in hun kakikleurige militaire uniform.
Morgen is het jaarlijkse grote feest, dan gaan ze naar Den Haag, dan vieren ze het uitroepen van de Republiek der Zuid-Molukken, de RMS.


Naast het kamp is het defensieterrein en van een Nederlandse soldaat hoort Julia dat haar vader geen echte militair is en dat zij en alle andere mensen in een concentratiekamp wonen. Julia snapt er niets van. Haar vader zat toch bij het KNIL?
Maar ze snapt wel meer niet, vooral waarom ze niet teruggaan naar de Molukken, niemand wil toch in die akelige barakken wonen? Elke keer als ze dat vraagt zegt haar moeder. 'Soedah! Laat maar. Dat hoor je nog weleens.'


Dankzij de uitspraak van de soldaat is er iets bij haar getriggerd, wat is een 'concentratiekamp?' Waarom vertellen haar ouders nooit iets over de Molukken? Ze wil het nu wel eens weten!


Als ze naar buiten gestuurd wordt om op haar broertje moet passen, neemt ze een besluit. Samen met haar broertje en vriendin Irma loopt ze het kamp uit! En daar heeft ze een ontmoeting met ene Esther. Die vrouw vertelt haar een verhaal dat diepe indruk maakt op Julia.
Dat maakt dat ze eindelijk tegen haar vader durft te zeggen dat ze nu écht het Molukse verhaal wil horen. Tegen papa zegt ze daarom heel dapper:  'Ik wil het weten!' Zal hij het nu wèl vertellen?


Ondanks het pittige onderwerp is het geen loodzwaar verhaal geworden. Het kleine broertje zorgt namelijk dankzij zijn streken voor de nodige afleiding. En Julia zelf  is natuurlijk ook een kind dat alles via haar eigen ideeën en opvattingen vertelt. Toch komen we heel veel te weten over de koloniën, de KNIL en hoe deze militairen na de Tweede Wereldoorlog behandeld werden door de Nederlanders, over de leefwijze in de barakken, over kamp Vught zelf etc.
Annemarie Bon heeft dit alles heel knap verweven in een ontroerend, aansprekend, prettig leesbaar verhaal.
Marja Meijer heeft er perfecte, sfeervolle afbeeldingen in kleur bij gemaakt.
Een boek dat op een prettige manier indruk maakt.


ISBN 9789048739332 | Hardcover | 80 pagina's | Zwijsen | april 2021
Een boek uit de serie Duik in de tijd van | AVI E5 | Leeftijd 9+

© Dettie, 9 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER