jeugd 6-9 jaar

Torben Kuhlmann

http://www.torben-kuhlmann.com

 

Einstein
De fantastische reis van een muis door ruimte en tijd
Torben Kuhlman


Torben Kuhlmann werd in 1982 in Sulingen (Duitsland) geboren. Al vanaf jongs af aan tekende en knutselde hij veel. Hij besloot dan ook om in Hamburg illustratie en communicatiedesign te gaan studeren. Tijdens zijn studie was hij al als freelance illustrator actief. Hij werkt vooral graag met pen en aquarel.
Als afstudeerproject maakte Torben het prentenboek Lindbergh. Het grote avontuur van een vliegende muis. Dit boek werd in 2012 uitgebracht, waarmee hij meteen bekend werd. Het boek is in verschillende talen vertaald en heeft veel positieve reacties gekregen.


© Torben KuhlmanInmiddels is Torben Kuhlman al vier boeken verder. Elk boek heeft een bijzonder personage, die beroemd is geraakt door zijn werk, als onderwerp. Lindberg was dus het eerste boek, gevolgd door Armstrong, Edison en nu Einstein. In elk boek is het een zeer intelligente, leergierige muis die op onderzoek uitgaat.  De muis in Lindberg bouwt zijn eigen vliegtuig om als eerste non-stop naar Amerika te vliegen. Ook in Armstrong is de kleine muis de mens te slim af, want hij loopt als eerste wezen van de aarde op de maan! Het boek Edison is meer gewijd aan het uitvinden zelf, want Edison vond veel meer uit dan de gloeilamp.


In Einstein verheugt onze muis zich op het kaasfestival die komen gaat in Bern. Elke dag scheurt hij een papiertje van de mensenkalender af en eindelijk is het zo ver. Na een lange treinreis komt hij op de plek van bestemming aan, maar er is geen kaas te bekennen. Een dikke muis zegt 'Dat was gisteren, Einstein!'
Dat zet de muis aan het denken, hoe kan dat? Is de tijd nog terug te draaien? Wat is tijd eigenlijk?


Maar de muis vindt het ook erg dat hij het grote kaasfeest gemist heeft. Hij had zich er zo op verheugd.
We zien de muis klokken terugdraaien, maar dat werkt niet, zelfs de grote kerkklok doet niet mee aan de dag terugzetten. De uren en dagen gaan gewoon verder ziet hij. Onze muis ontmoet een muizenklokkenmaker die o.a. prachtige zakhorloges voor muizen maakt. Maar ook deze man kan de muis niet helpen om de tijd terug te draaien. Maar hij weet wel iets over een man, een wetenschapper Einstein, die een paar revolutionaire ideeën over tijd had.


© Torben KuhlmanEn dat gegeven helpt de muis op weg en daarmee beginnen de afbeeldingen waar Torben Kuhlman zo goed in is, namelijk de prachtig weergegeven berekeningen en het bouwen van een apparaat dat er mogelijk voor zorgt dat de muis mogelijk toch zijn kaasfeest kan laten meemaken. De informatie over de theorieën van Einstein heeft de muis op weg geholpen, maar nog mooier... onze muis helpt Einstein ook een eind op weg!


Het blijft altijd een feest om deze boeken van Torben Kuhlman te mogen bekijken en lezen. Hij neemt je steeds mee naar allerlei werelddelen maar dan vanuit het perspectief van een muis. We komen op stoffige zolders en in klokken, we glippen weg in muizenholen en gebruiken piepkleine materialen om tot een bouwwerk te komen. Het aparte is dat elke mijlpaal in de geschiedenis of wetenschap al eerder bereikt is door de muis van Torben Kuhlman, zelfs Einstein was niet de eerste...
Maar... Tijd is relatief.


De afbeeldingen zijn enorm indrukwekkend en heel gedetailleerd, je waant je terug in de tijd.
Kortom, Torben Kuhlman heeft weer een fantastisch en informatief kunstwerk afgeleverd.

Bekijk hier het filmpje over het boek!


ISBN 9789051168211 | Hardcover | 128 pagina's | De Vier Windstreken | november 2020
Nederlandse tekst Joukje Akveld | leeftijd 6+

© Dettie, 2 december 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Edison
Het mysterie van de muizenschat
Torben Kuhlmann


Er zijn van die boeken waarbij je het lezen uitstelt omdat je je er zo enorm op verheugt. Dan weet je dat je tenminste nog iets heel moois in het vooruitzicht hebt liggen. Bij dit boek had ik dat ook. De schrijver en tekenaar ken ik van zijn eerdere prachtige boeken. Dat zijn mijn zogenaamde koesterboeken, boeken die je liefdevol uit de kast pakt en openslaat om weer even te genieten van de mooie tekeningen of de bijzondere verhalen om ze vervolgens met een glimlach en een aai over hun rug na, weer in de kast te zetten, tot de volgende keer.


Maar wát maakt deze boeken nu zo bijzonder?
Het is alles bij elkaar. De sfeervolle afbeeldingen, het verhaal, alles klopt gewoon. Maar ook het feit dat Kuhlmann steeds een beroemde muis (mens) als onderwerp neemt, maken de boeken zo aantrekkelijk.  Zo heeft hij Charles Lindbergh, de vliegtuigpionier die als eerste solo de Atlantische Oceaan overstak zonder tussenstops, in zijn debuut verwerkt. Maar Lindberg werd vóór zijn avonturen geïnspireerd door een muis die als eerste als eerste non-stop naar Amerika vloog! En over die muis vertelt Kuhlmann. En ook in het boek getiteld Armstrong - naar de eerste man op de man - is een muis Armstrong al voor gegaan. Ook in dit boek over de beroemde Edison, de uitvinder van o.a. de gloeilamp en de fonograaf,  speelt opnieuw een nieuwsgierige muis de hoofdrol.


Alle muizenverhalen van Torben Kuhlmann beginnen op een plek waar veel boeken en zeer geleerde muizen aanwezig zijn. Dit keer betreft het een boekwinkel waar - verscholen achter de boekenplanken - de muizenuniversiteit gevestigd is.

© Torben Kuhlmann
Die dag bezoekt de jonge Peter de muizengeschiedenisles, die gegeven wordt door de professor. Na de les laat Peter hem een kaart zien die gemaakt is door zijn opa. Die kaart moet verwijzen naar een schat. Het enige aanknopingspunt is het gegeven dat opa naar Amerika is vertrokken én een datum. De professor ontdekt dat het schip waar opa op zat, onderweg gezonken is, de mensen zijn wel gered, maar muizen? Vast niet.  Dus de schat zal wel op de bodem van de zee liggen. Dat was de schat, einde verhaal... toch?
'Niets is onmogelijk' zegt de professor...

Door die uitspraak begint Peter met experimenteren, hij wil iets uitvinden waardoor hij veilig op de bodem van de zee kan komen. Aanvankelijk werkt hij alleen. Hij begint met een glas waarmee hij een luchtbel kan creëren, Water eruit, lucht erin denkt hij, maar dat werkt helaas niet. Hij verdrinkt bijna!
Ondertussen laat het verhaal over de schat de professor ook niet los. De vermeende schat interesseert hem niet, maar wel hoe je erbij kunt komen. Hij biedt Peter zijn hulp aan en zo beginnen ze samen aan de grote klus.


Ze verzinnen een duikklok van een kruidenvaatje, maar dat werkt niet. 'We moeten het wetenschappelijk benaderen," zegt de professor daarop. En dat doen ze. De professor bestudeert vissen en komt daardoor op het idee een duikboot - en duikpakken - te maken. En na heel lang denken, tekenen en sleutelen is de boot klaar, eindelijk! En daar gaan ze, op naar de schat...  Zullen ze hem vinden? En wat heeft Edison ermee te maken?

© Torben Kuhlmann
De aanloop naar het avontuur onder water is bijna spannender dan het avontuur zelf! Je bent benieuwd of ze het voor elkaar krijgen iets uit te vinden zodat dat ze naar zeebodem kunnen vertrekken. Hoe ze uiteindelijk bij Edison uitkomen is in feite niet erg interessant. Het is het verhaal dat daar naartoe leidt, dat zo tot de verbeelding spreekt. Dat verhaal wordt deels door de afbeeldingen verteld, en wat voor afbeeldingen! Opnieuw straalt het de sfeer en de belangrijkheid van de werkzaamheden uit. Meer moet er verder niet over verteld worden, dit is een boek dat je moet ondergaan!


Torben Kuhlmann werd in 1982 in Sulingen (Duitsland) geboren. Al vanaf jongs af aan tekende en knutselde hij veel. Hij besloot dan ook om in Hamburg illustratie en communicatiedesign te gaan studeren. Tijdens zijn studie was hij al als freelance illustrator actief. Hij werkt vooral graag met pen en aquarel.
Als afstudeerproject maakte Torben het prentenboek Lindbergh. Het grote avontuur van een vliegende muis. Dit boek werd in 2012 uitgebracht, waarmee hij meteen bekend werd.

Zie ook de mooie boektrailer over het boek Edison (Bron: website Torben Kuhlmann)
Achterin het boek staat meer informatie over Thomas Edison (1847-1931)


ISBN 9789051166514 | Hardcover | 114 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | oktober 2018
Formaat formaat: 22,0 x 28,5 cm | Nederlandse tekst Joukje Akveld | leeftijd 6+

© Dettie, 11 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Armstrong
De avontuurlijke reis van een muis naar de maan
Torben Kuhlmann


Met zijn debuut Lindbergh over de muis die een vliegtuig bouwde en als eerste muis non-stop naar Amerika vloog, prijkte Kuhlmann - terecht - bovenaan de boekenranglijsten. "Het afstudeerproject van Torben Kuhlmann is een waar kunstwerk. Zijn fascinatie voor vliegtuigen en bijzondere machines heeft hij verwerkt in een prentenboek waarin de illustraties nog veel meer vertellen dan de tekst..." staat er op de cover van dit boek te lezen.


En nu ligt zijn boek over een andere bezoeker van het luchtruim voor me, getiteld Armstrong naar de man die de eerste stap op de maan zette. Maar wat wij niet weten is dat in 1954 een kleine Amerikaanse muis hem al voor ging! Hoe hij dat voor elkaar kreeg kunnen we lezen én zien in dit boek.


Het begint allemaal met een grote telescoop waardoor de muis elke nacht de sterrenhemel en vooral de door hem zo geliefde maan bekijkt. Alles wat hij ziet schrijft hij op.Tijdens een geheime ontmoeting met andere muizen wil hij over zijn ontdekkingen vertellen maar ze wilden het niet weten. De maan... dat is gewoon een grote gele kaas! Helemaal niet van steen zoals ons muisje beweert.


Teleurgesteld gaat het muisje naar huis maar daar ligt een brief... 'Je hebt gelijk. Kom bij me op bezoek' staat er in de brief met daarbij een toegangskaartje voor Smithsonian. En zo gaat onze muis vol goede moed op reis, op weg naar het museum 'vol mensenontdekkingen'. Maar beneden wacht hem een grote verrassing. Daar is namelijk een museum waar je de geschiedenis van de muizenluchtvaart kunt volgen! Op de afbeeldingen die aan de muur hangen, komen we onze muizenheld uit Lindbergh nog tegen! De oude grijze muis die hem geschreven heeft, vertelt ons muisje alles wat hij weet over de muizenluchtvaart.

Helemaal opgeladen door alles wat hij gezien en gehoord heeft, gaat muis weer naar huis. Daar begint hij te werken aan zijn plan. Hij is namelijk vastbesloten, hij zal de eerste muis worden die op de maan zal landen! We zien het muisje berekeningen maken, lessen volgen op de universiteit (veilig bovenop de lamp) Hij worstelt met het maken van een ruimtepak, hoe moet dat? En hoe komt hij de lucht in? Zijn creativiteit en ideeën zijn ongeëvenaard, overal weet hij wel een oplossing voor te vinden. Hij test steeds alles uit en soms gaat dat goed maar meestal niet. Dan moet onze muis weer helemaal opnieuw beginnen.

Ondertussen hebben mensen lucht gekregen van de plannen van deze geniale muis. Zij willen hem hebben... Er worden zoekacties gehouden, speurhonden ingezet en net op het nippertje kan muis een hen ontsnappen en toch aan zijn geweldige reis beginnen. Zijn achtervolgers vinden alleen zijn tekeningen en berekeningen... met alle latere gevolgen van dien!


Het hele boek is prachtig, prachtig, prachtig. Het is zo bijzonder hoe de uitvindingen en de reis worden weergegeven. Na het voor mij een beetje teleurstellende tweede boek Mollenstad is dit boek weer helemaal top. De mooie terra- en bruintinten geven het verhaal authenticiteit, alsof je in een oud fotoalbum zit te kijken. De uitvindingen van de muis zijn weergaloos, juist omdat hij zulke alledaagse dingen weet te gebruiken en om te bouwen voor zijn doel. 


Dit boek wordt weer een bewaarboek, een koesterboek, om nog vele keren uit de kast te pakken en te lezen en te bekijken. Ik geef het een dikke tien.


Bekijk ook vooral het inkijkexemplaar


ISBN 9789051165630 | Hardcover | 128 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | september 2016
Vertaling: Joukje Akveld | incl. korte geschiedenis van de ruimtevaart | formaat: 22,0 x 28,5 cm | Leeftijd 6+

© Dettie, 13 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lees meer...

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>