jeugd 6-9 jaar

Torben Kuhlmann

http://www.torben-kuhlmann.com

 

Edison
Het mysterie van de muizenschat
Torben Kuhlmann


Er zijn van die boeken waarbij je het lezen uitstelt omdat je je er zo enorm op verheugt. Dan weet je dat je tenminste nog iets heel moois in het vooruitzicht hebt liggen. Bij dit boek had ik dat ook. De schrijver en tekenaar ken ik van zijn eerdere prachtige boeken. Dat zijn mijn zogenaamde koesterboeken, boeken die je liefdevol uit de kast pakt en openslaat om weer even te genieten van de mooie tekeningen of de bijzondere verhalen om ze vervolgens met een glimlach en een aai over hun rug na, weer in de kast te zetten, tot de volgende keer.


Maar wát maakt deze boeken nu zo bijzonder?
Het is alles bij elkaar. De sfeervolle afbeeldingen, het verhaal, alles klopt gewoon. Maar ook het feit dat Kuhlmann steeds een beroemde muis (mens) als onderwerp neemt, maken de boeken zo aantrekkelijk.  Zo heeft hij Charles Lindbergh, de vliegtuigpionier die als eerste solo de Atlantische Oceaan overstak zonder tussenstops, in zijn debuut verwerkt. Maar Lindberg werd vóór zijn avonturen geïnspireerd door een muis die als eerste als eerste non-stop naar Amerika vloog! En over die muis vertelt Kuhlmann. En ook in het boek getiteld Armstrong - naar de eerste man op de man - is een muis Armstrong al voor gegaan. Ook in dit boek over de beroemde Edison, de uitvinder van o.a. de gloeilamp en de fonograaf,  speelt opnieuw een nieuwsgierige muis de hoofdrol.


Alle muizenverhalen van Torben Kuhlmann beginnen op een plek waar veel boeken en zeer geleerde muizen aanwezig zijn. Dit keer betreft het een boekwinkel waar - verscholen achter de boekenplanken - de muizenuniversiteit gevestigd is.

© Torben Kuhlmann
Die dag bezoekt de jonge Peter de muizengeschiedenisles, die gegeven wordt door de professor. Na de les laat Peter hem een kaart zien die gemaakt is door zijn opa. Die kaart moet verwijzen naar een schat. Het enige aanknopingspunt is het gegeven dat opa naar Amerika is vertrokken én een datum. De professor ontdekt dat het schip waar opa op zat, onderweg gezonken is, de mensen zijn wel gered, maar muizen? Vast niet.  Dus de schat zal wel op de bodem van de zee liggen. Dat was de schat, einde verhaal... toch?
'Niets is onmogelijk' zegt de professor...

Door die uitspraak begint Peter met experimenteren, hij wil iets uitvinden waardoor hij veilig op de bodem van de zee kan komen. Aanvankelijk werkt hij alleen. Hij begint met een glas waarmee hij een luchtbel kan creëren, Water eruit, lucht erin denkt hij, maar dat werkt helaas niet. Hij verdrinkt bijna!
Ondertussen laat het verhaal over de schat de professor ook niet los. De vermeende schat interesseert hem niet, maar wel hoe je erbij kunt komen. Hij biedt Peter zijn hulp aan en zo beginnen ze samen aan de grote klus.


Ze verzinnen een duikklok van een kruidenvaatje, maar dat werkt niet. 'We moeten het wetenschappelijk benaderen," zegt de professor daarop. En dat doen ze. De professor bestudeert vissen en komt daardoor op het idee een duikboot - en duikpakken - te maken. En na heel lang denken, tekenen en sleutelen is de boot klaar, eindelijk! En daar gaan ze, op naar de schat...  Zullen ze hem vinden? En wat heeft Edison ermee te maken?

© Torben Kuhlmann
De aanloop naar het avontuur onder water is bijna spannender dan het avontuur zelf! Je bent benieuwd of ze het voor elkaar krijgen iets uit te vinden zodat dat ze naar zeebodem kunnen vertrekken. Hoe ze uiteindelijk bij Edison uitkomen is in feite niet erg interessant. Het is het verhaal dat daar naartoe leidt, dat zo tot de verbeelding spreekt. Dat verhaal wordt deels door de afbeeldingen verteld, en wat voor afbeeldingen! Opnieuw straalt het de sfeer en de belangrijkheid van de werkzaamheden uit. Meer moet er verder niet over verteld worden, dit is een boek dat je moet ondergaan!


Torben Kuhlmann werd in 1982 in Sulingen (Duitsland) geboren. Al vanaf jongs af aan tekende en knutselde hij veel. Hij besloot dan ook om in Hamburg illustratie en communicatiedesign te gaan studeren. Tijdens zijn studie was hij al als freelance illustrator actief. Hij werkt vooral graag met pen en aquarel.
Als afstudeerproject maakte Torben het prentenboek Lindbergh. Het grote avontuur van een vliegende muis. Dit boek werd in 2012 uitgebracht, waarmee hij meteen bekend werd.

Zie ook de mooie boektrailer over het boek Edison (Bron: website Torben Kuhlmann)
Achterin het boek staat meer informatie over Thomas Edison (1847-1931)


ISBN 9789051166514 | Hardcover | 114 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | oktober 2018
Formaat formaat: 22,0 x 28,5 cm | Nederlandse tekst Joukje Akveld | leeftijd 6+

© Dettie, 11 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Armstrong
De avontuurlijke reis van een muis naar de maan
Torben Kuhlmann


Met zijn debuut Lindbergh over de muis die een vliegtuig bouwde en als eerste muis non-stop naar Amerika vloog, prijkte Kuhlmann - terecht - bovenaan de boekenranglijsten. "Het afstudeerproject van Torben Kuhlmann is een waar kunstwerk. Zijn fascinatie voor vliegtuigen en bijzondere machines heeft hij verwerkt in een prentenboek waarin de illustraties nog veel meer vertellen dan de tekst..." staat er op de cover van dit boek te lezen.


En nu ligt zijn boek over een andere bezoeker van het luchtruim voor me, getiteld Armstrong naar de man die de eerste stap op de maan zette. Maar wat wij niet weten is dat in 1954 een kleine Amerikaanse muis hem al voor ging! Hoe hij dat voor elkaar kreeg kunnen we lezen én zien in dit boek.


Het begint allemaal met een grote telescoop waardoor de muis elke nacht de sterrenhemel en vooral de door hem zo geliefde maan bekijkt. Alles wat hij ziet schrijft hij op.Tijdens een geheime ontmoeting met andere muizen wil hij over zijn ontdekkingen vertellen maar ze wilden het niet weten. De maan... dat is gewoon een grote gele kaas! Helemaal niet van steen zoals ons muisje beweert.


Teleurgesteld gaat het muisje naar huis maar daar ligt een brief... 'Je hebt gelijk. Kom bij me op bezoek' staat er in de brief met daarbij een toegangskaartje voor Smithsonian. En zo gaat onze muis vol goede moed op reis, op weg naar het museum 'vol mensenontdekkingen'. Maar beneden wacht hem een grote verrassing. Daar is namelijk een museum waar je de geschiedenis van de muizenluchtvaart kunt volgen! Op de afbeeldingen die aan de muur hangen, komen we onze muizenheld uit Lindbergh nog tegen! De oude grijze muis die hem geschreven heeft, vertelt ons muisje alles wat hij weet over de muizenluchtvaart.

Helemaal opgeladen door alles wat hij gezien en gehoord heeft, gaat muis weer naar huis. Daar begint hij te werken aan zijn plan. Hij is namelijk vastbesloten, hij zal de eerste muis worden die op de maan zal landen! We zien het muisje berekeningen maken, lessen volgen op de universiteit (veilig bovenop de lamp) Hij worstelt met het maken van een ruimtepak, hoe moet dat? En hoe komt hij de lucht in? Zijn creativiteit en ideeën zijn ongeëvenaard, overal weet hij wel een oplossing voor te vinden. Hij test steeds alles uit en soms gaat dat goed maar meestal niet. Dan moet onze muis weer helemaal opnieuw beginnen.

Ondertussen hebben mensen lucht gekregen van de plannen van deze geniale muis. Zij willen hem hebben... Er worden zoekacties gehouden, speurhonden ingezet en net op het nippertje kan muis een hen ontsnappen en toch aan zijn geweldige reis beginnen. Zijn achtervolgers vinden alleen zijn tekeningen en berekeningen... met alle latere gevolgen van dien!


Het hele boek is prachtig, prachtig, prachtig. Het is zo bijzonder hoe de uitvindingen en de reis worden weergegeven. Na het voor mij een beetje teleurstellende tweede boek Mollenstad is dit boek weer helemaal top. De mooie terra- en bruintinten geven het verhaal authenticiteit, alsof je in een oud fotoalbum zit te kijken. De uitvindingen van de muis zijn weergaloos, juist omdat hij zulke alledaagse dingen weet te gebruiken en om te bouwen voor zijn doel. 


Dit boek wordt weer een bewaarboek, een koesterboek, om nog vele keren uit de kast te pakken en te lezen en te bekijken. Ik geef het een dikke tien.


Bekijk ook vooral het inkijkexemplaar


ISBN 9789051165630 | Hardcover | 128 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | september 2016
Vertaling: Joukje Akveld | incl. korte geschiedenis van de ruimtevaart | formaat: 22,0 x 28,5 cm | Leeftijd 6+

© Dettie, 13 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lindbergh
Het grote avontuur van een vliegende muis
Torben Kuhlman

Dit mooie, dikke prentenboek begint met een getekend krantenknipsel geplaatst op 22 mei 1927 in The New York Tribune waarin een 'foto' staat van Charles Lindbergh, de man die als eerste non-stop van Parijs naar New York vloog.
Maar wat heeft dat met die vliegende muis te maken? Nou... Charles Lindberg heeft alles aan die muis te danken!


De muis was namelijk een geleerde muis, hij hield zich het liefst op in bibliotheken waar hij stiekem de boeken van mensen las. - Op de prachtige afbeeldingen in bruintinten zien we de muis handig gebruik maken van een leesbrilletje dat op een boek is blijven liggen. -
Maar op gegeven moment ontdekt muis dat al zijn muizenvrienden verdwenen zijn. Ze zijn gevlucht want ze zijn hun leven niet meer zeker, de mensen hebben namelijk de gruwelijke muizenval uitgevonden! Om aan dit vreselijke lot te ontsnappen zijn al zijn muizenvrienden massaal vertrokken naar Amerika.


Muis besluit hen te volgen, maar in de Hamburgse haven wemelt het van de katten, de muis kan onmogelijk ongezien aan boord van een schip glippen. Verslagen keert hij om. Maar onderweg brengen een stel vleermuizen hem op idee, hij wil ook vliegen! Dan kan hij toch naar Amerika!
Hij verzamelt allerlei materialen en knutselt een stel vleugels in elkaar. Maar helaas, de vliegpoging mislukt.
Muis zal helemaal opnieuw moeten beginnen.


Geïnspireerd door de stoomtrein begint muis aan zijn volgende vliegmachine te bouwen.
We zien muis allerlei gevaarlijke tochten ondernemen om de benodigde onderdelen te verzamelen, hij steelt horloges, trekt veters uit schoenen, pikt radertjes uit wekkers. En dan volgt de vlucht.
Op de illustraties zien we muis op een hoge hijskraan staan, helemaal klaar voor zijn grote vlucht over de oceaan. Arme muis, opnieuw mislukt zijn plan, het vliegtuig stort neer, de vlucht wordt zelfs bijna zijn einde.
Inmiddels is de vliegende muis opgemerkt door de pers maar ook door de uilen. Deze vogels maken het hem erg lastig. Als dreigende wachters zie je ze voor zijn raam en op de schoorstenen zitten. Muis kan nauwelijks op rooftocht voor zijn nieuwe vliegtuig. 

Maar muis geeft niet op, de bouw vordert langzaam en uiteindelijk is zijn vliegtuig klaar. En deze keer lukt het!
Muis vliegt non-stop naar Amerika en wordt wereldnieuws. Hij wordt nu hij een beroemde piloot is in vliegshows gevraagd, een jongetje leest de aankondiging, de naam van dat jongetje is Charles Lindbergh...


Niet alleen het verhaal is geweldig, het zijn ook de schitterende afbeeldingen die dit dikke prentenboek zo bijzonder maken. Je gelooft bijna niet dat dit boek het debuut is van illustrator Torben Kuhlman. Alles is perfect.
Het verhaal speelt zich af in 1912 en Kuhlman weet die tijd van weleer prachtig weer te geven. De afbeeldingen hebben de kleuren van oude, bijna vergeelde foto's maar toch sprankelen ze.
Muis zelf wordt vanuit verschillende perspectieven weergegeven, vooral bij de tweede vliegpoging, waarbij we muis in vol ornaat op zijn rug zien, heb je het gevoel achter hem, boven op de hoge hijskraan te staan. Het is werkelijk ongelofelijk hoe knap Kuhlman alles weet te verbeelden.


Het is een boek voor kinderen vanaf 6 jaar maar het is bijna zeker dat ook volwassenen nauwelijks weerstand aan dit boek kunnen bieden.
Koop het, lees het, bekijk het, vertel erover, geef het aan iedereen cadeau, want dat verdient dit prachtige boek!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051163582 Hardcover 96 pagina's De vier windstreken mei 2014
formaat: 21,5 x 28,0 cm leeftijd: Vanaf 6 jaar

© Dettie, 12 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER