jeugd 6-9 jaar

Cees van den Berg

altLotje Later
Cees van den Berg


‘Ik heb een vraag, meester.’
‘Over violen?’ vraagt meester Han. Kevin knikt.
‘Brand maar los.’
‘Hoe noem je Lotje als ze vioolspeelt?’
‘Ik zou het niet weten’, zegt meester Han. Hij kijkt de klas in.
‘Iemand? Nee? Zeg het maar, Kevin.’
‘Een kraslot’.


Arme Lotje Later heeft het helemaal niet door, maar wat zij vioolspelen noemt is eigenlijk nog erger dan kattengejank. Ze produceert alleen maar een akelig gekras, dat door merg en been gaat. Daarom plagen de kinderen op school haar. Toch heeft ze al vijf jaar les van juffrouw Krabbenbak! Waarom zegt die mevrouw niet dat Lotje het nooit zal leren? Ook Lotjes vader is blijkbaar toondoof, want hij kan zijn dochter niet genoeg de hemel in prijzen. Alleen de moeder is realistisch, maar toch laat ook zij Lotje haar droom najagen. Lotje wil namelijk net zo goed viool spelen als Janine Jansen!


Eigenlijk zou je als lezer verwachten dat er een eind aan komt, dat Lotje een ander doel in haar leven vindt, maar je hebt al wel de proloog gelezen en daarin speelt een meisje als Lotje de sterren van de hemel, terwijl ze op de kleine wijzer van de kerkklok zit. Raadsels dus! Als dat meisje inderdaad Lotje is, waarom produceert ze dan in het verhaal van die akelige geluiden (die in een akelig lettertype in flarden worden weergegeven)?
Of, je kan het ook anders stellen: hoe komt het dat als zij dat meisje is – en wie zou het anders zijn – ineens zo mooi speelt dat alle mensen blijven staan om te luisteren?


Je zal het verhaal moeten lezen om antwoorden te krijgen op die vragen.
Een leuk verhaal met e-mails gericht aan Janine Jansen, en bijzondere wendingen.


De hoofdstukken hebben veelzeggende titels - ‘speel en laat de wereld los’ en de zwart-wittekeningen passen er prima bij. Humor volop in dit verhaal over doorzettingsvermogen en een ietsjepietsje magie...


ISBN 9789044828702 | hardcover |144 pagina's | Uitgeverij Clavis| oktober 2016
Illustraties van Monique Dozy | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 10 januari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER