jeugd 6-9 jaar

Matt Haig

http://www.matthaig.com

http://chrismould.blogspot.nl

 

Eefje en de dieren
Matt Haig


Als haar vader zegt dat ze bijzonder is, dan zal dat wel, denkt de elfjarige Eefje. Of zeggen alle vaders dat? Maar zelf vindt Eefje ook wel dat ze een talent heeft. Behalve dat ze eigenlijk alles weet over dieren, kan ze ook hen praten! Ze kan horen wat dieren denken, en soms ook kunnen dieren horen wat zij dan terugdacht. Van haar vader mag ze dit absoluut tegen niemand vertellen en nog liever heeft hij dat ze ook niet probeert om met dieren te praten. Maar zeg nou zelf: behalve dat het leuk is, is het ook prettig om bijvoorbeeld te praten met die mus – Hip heet hij – over hoe ze haar moeder zo erg mist.
En het brengt haar ook in de problemen. Op school zit in een te kleine kooi een konijn, Kahlo heet hij. Als Eefje hoort dat hij het verschrikkelijk vindt in die kleine ruimte en dat hij terug wil naar het bos, waar hij ook vandaan komt – hij is dus geen tam konijn! – besluit Eefje hem te helpen ontsnappen.


‘Als ik ooit iets voor je kan doen, moet je het gewoon vragen.’ zegt hij voor hij weg hopt.


De directeur is erg boos en roept haar vader op school. Ze dreigt zelfs om Eefje van school te sturen. Dat weten ze te voorkomen, maar Eefje moet haar vader nu echt beloven niet meer met dieren te praten.  Ze belooft het en probeert het ook echt, zeker als haar vader heeft uitgelegd wat er met haar moeder gebeurd is, die ook met dieren kon praten. Eefje begrijpt dat het gevaarlijk is voor haar.
Maar Eefjes oma denkt er toch anders over. Zij wil juist dat Eefje haar talent ontwikkelt, en oefent met haar. Stiekem. Eefje is namelijk niet voor niets gezegend met dat talent. Ze heeft een missie. Ze moet de wereld redden.


‘Alles is onmogelijk totdat je het doet. En jij zult het doen. Het is een vorm van zien waarvoor je geen ogen nodig hebt. Een vorm van proeven, maar dan met je geest. Elk dier is verbonden met elk ander dieren. We zijn allemaal met elkaar verbonden. Dat is de keten van het leven. Vier miljoen jaar geleden hadden we allemaal een gemeenschappelijke voorouder…’


Natuurlijk ontdekt haar vader het toch. Want er gebeurt iets waardoor ze niet anders kan dan met een dier praten. Met een leeuw zelfs.  Niet alleen haar vader, maar de hele wereld weet binnen de kortste keren wie zij is. Ook de man die zo gevaarlijk is.  

Het duurt even voor het verhaal op gang komt. Je kan natuurlijk niet zomaar ineens een meisje zijn dat de wereld moet redden. Er moet uitgelegd worden waarom het gevaarlijk is om dit talent te hebben. Er is een voorgeschiedenis nodig. Nu weet Haig dat interessant genoeg te brengen. Praten met dieren is iets wat iedere lezer wel wil kunnen, en dat doet Eefje vanaf het begin. Aanvankelijk is het alleen voor de lol, maar vanaf het moment dat ze er anderen mee kan helpen, en dat opvalt, komt ook de spanning in het verhaal. Want dan vertelt haar vader haar wat voor meisje ze is, en heeft haar oma die plannen met haar. Niet dat de volwassenen het verhaal maken, dat doet Eefje toch echt zelf.
Samen met de dieren. In het bijzonder konijnen!


Een goed verteld bijzonder verhaal, met een magisch tintje en een fijne spanningsboog. Leuke zwart-wit tekeningen maken het af. Vooral als er een aantal pagina’s gevuld worden met posters voor vermiste dieren. Het is niet grappig dat ze vermist worden, maar de tekst op die posters maakt toch wel dat je af en toe grinnikt.
De aangegeven leeftijd is 8+, dat vind ik toch wel wat aan de jonge kant. Voorlezen kan prima, maar voor zelf lezen zou ik zeggen: 10+


Matt Haig (1975) is de auteur van vijf romans, waaronder de bestseller The Humans. Zijn werk wordt gepubliceerd in meer dan dertig landen en de filmrechten van zijn debuut The Last Family in England (2004) zijn gekocht door de productiemaatschappij van Brad Pitt. Haigs eerste kinderboek, Shadow Forest, won vele prijzen, zoals The Smarties Book Prize.


ISBN 9789048850945 | Hardcover | 224 pagina's | Uitgeverij Moon| februari 2020
Illustraties van Emily Gravett | Vertaald uit het Engels door Merel Leene | Leeftijd vanaf 8 jaar.

© Marjo, 8  april 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altEen jongen met de naam Kerstmis
Matt Haig


Onmogelijk
is een een oud elfenvloekwoord. (motto)


‘Als jij denkt dat sommige dingen onmogelijk zijn, sla dit boek dan maar weer dicht. Dan is het niets voor jou. Want dit boek staat vol onmogelijke dingen.’


Maar, zal verderop in het boek te lezen zijn: een onmogelijkheid is gewoon een mogelijkheid die je nog niet snapt.


De jongen Nikolas woont in Finland, alleen met zijn vader, die houthakker is. Lang geleden heeft vader een slee gemaakt voor zijn zoon, waar op staat: Kerstmis. Want Nikolas is geboren op eerste kerstdag en zijn moeder noemde hem ‘onze kleine Kerstmis’. Maar zijn moeder is er al een hele tijd niet meer. En zijn vader werkt van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Vader en zoon hebben het niet breed. Ze wonen in een hutje dat een niet al te grote ruimte is, met als wc een gat in de grond. Buiten dus.
Nikolas heeft niet meer dan een pop en die is gemaakt van een knolraap. Terwijl zijn vader in het bos werkt, zoekt de jongen paddenstoelen en bessen. Veel meer hebben ze niet te eten.


Op een dag, Nikolas is dan elf jaar, vertelt zijn vader hem dat hij werk gevonden heeft, goed betaald werk. Maar dan zal hij wel een maand of drie weg zijn. Dus heeft hij zijn zus gevraagd om voor Nicolas te komen zorgen. De jongen heeft een hekel aan zijn strenge tante Carlotta en dat is niet zonder reden blijkt al snel: hij moet buiten slapen en krijgt nog minder te eten. Nicolas besluit om zijn vader te gaan zoeken, die heeft verteld over een dorpje dat Elfhem heet, een legendarische elfendorp. Miika, de kleine muis, zijn enige vriend gaat mee in zijn jaszak.


Onderweg raakt hij bevriend met het rendier Blitzen, en met z’n drieën komen ze meer dood dan levend aan in het dorp. En dat is dan nog alleen doordat Vader Topo en Kleine Noosh hen gevonden hebben en omdat zij toevallig de enige twee elfen zijn die nog niet vergeten zijn dat goedheid het voornaamste is in het leven. Anderen helpen, zelfs al zijn dat mensen, daar zijn elfen voor. Het elfendorp blijkt geregeerd te worden door Vader Vodol, die aan de macht is gekomen door corrupte praktijken. Hij heeft alle regels zodanig veranderd dat elfen niet vrolijk meer zijn. Ze dansen niet meer en zingen niet meer. En anderen helpen, dat doen ze eigenlijk ook niet meer.


‘Hij dacht aan de ongelukkigheid van mensen. Maar hij bedacht ook dat het niet zo hoefde te zijn. Mensen en waarschijnlijk zelfs elfen waren diep vanbinnen goed. Ze waren alleen de weg kwijtgeraakt.’


En die weg blijken ze kwijtgeraakt te zijn doordat er mensen naar het dorp gekomen zijn die een kleine elf ontvoerd hebben! Om die voor grof geld te verkopen! Nicolas wil het niet geloven maar zijn vader was daarbij...


Dit verhaal is een kerstsprookje omdat de jongen Nicolas de basis blijkt te zijn van alles wat met het (Angelsaksische) Kerstfeest te maken heeft. Waarom geven mensen elkaar cadeautjes? Wat doet die kous daar bij, en waarom wordt Santa Claus afgebeeld met een slee met rendieren...


Matt Haig (1975, Sheffield, Yorkshire) studeerde Engels en Geschiedenis. Met eerdere boeken won hij al prijzen en ook dit boek over Kerstmis is een goede kanshebber.


ISBN 9789048832712 | Hardcover| 265 pagina's | Uitgeverij Moon| november 2016
Vertaald uit het Engels door Karin Pijl  | Illustraties van Chris Mould | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 18 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER