jeugd 6-9 jaar

Krista Okma

http://www.kristaokma.com

 

altOpa en oma Zuurkool
Krista Okma


Piet gaat vaak met zijn opa naar de dierentuin. Dat is heel anders dan je je waarschijnlijk voorstelt, want de dierentuin is oud en vervallen. Je kan er zo naar binnen lopen, er zit niemand meer bij de kassa. In de winkeltjes is niets meer en eigenlijk zijn er ook nog maar nauwelijks dieren. De kooien zijn leeg en vervallen. Waarom Piet er dan toch heen wil?


Een van de achterblijvers is een Basu, een grote Beo. En dat is een prachtige vogel die nog praten kan ook.
Opa vindt het niet erg om met Piet de dierentuin te bezoeken, want hij kent de eigenaar, Sjef, heel goed. En hij regelt voor Piet dat hij iedere dag de vogel mag bezoeken. Hij maakt de kooi schoon en voedert hem.
En dan op een dag moet hij tot zijn grote schrik constateren dat de kooi leeg is. Het deurtje staat open, Basu is weg. Piet is erg verdrietig, vooral omdat hij ook al zijn opa moet missen. Die is intussen overleden.


Samen met zijn vriendinnetje Maartje gaan ze op onderzoek uit. Ze beginnen als heuse detectives, met een lijst van wat ze allemaal kunnen doen. Een van die punten staat hen alle twee wel aan: zelf op onderzoek gaan. Hij wil er met iemand over praten en de enige die in aanmerking komt is oma, die sinds de dood van opa in een verzorgingshuis zit. Wie daar ook zit, is het echtpaar dat zo naar zuurkool ruikt. Opa en oma Zuurkool noemen Maartje en hij hen. Als ze besluiten het verzorgingshuis van kamer tot kamer te onderzoeken of Basu daar zit – want het is net of ze hem horen! – slaan ze die vies ruikende kamer maar over… Oma zegt trouwens ook dat ‘die zuurkoolmensen niet te vertrouwen zijn.’


Het avontuur van Piet en Maartje blaakt niet van originaliteit en ook de titel dekt de lading niet echt, maar kinderen kunnen zich vast goed verplaatsen in de twee kinderen. Ze zijn kinderen met fantasie en lef. Ze leren dat je niet altijd op de eerste indruk af moet gaan, dat je soms gewoon er op moet vertrouwen dat het goed is. En er zit volop humor in het verhaal.
Zullen ze Basu terug vinden?


Krista Okma is opvoeddeskundige. Ze heeft al verschillende opvoedboeken geschreven en schrijft daarnaast columns, blogs en kinderboeken.


ISBN 9789044827910 | Hardcover |102 pagina's | Uitgeverij Clavis |augustus 2016
Illustraties van Madelon Koelinga | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 17 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Bewaren