jeugd 6-9 jaar

Trenke Riksten-Unsworth

http://www.trenke.nl

http://jeroenokkerse.webs.com

http://www.francienvanlang.nl

https://www.chadin-creative.com


Zie ook de recensies op Leestafel over Trenken Riksten-Unsworth's boeken voor volwassenen:
- De bijzondere wereld van Eilan en andere kinderen met autisme
- En wat is daarop uw antwoord
- Meer dan een etiket

en de recensie over het boek Een rijdend vakantiehuis (4+)

 

Saar is vies
illustraties: Chantal Dingjan
tekst: Trenke Riksten-Unsworth


Saar heeft iets op haar arm en Ans ziet dat.


'hee, wat is dat?' roept ans.
ze wijst naar de arm van saar.
'dat is een wrat.' zegt saar.
'het ziet er eng uit.' zegt ans.
'het is niet eng,' zegt saar.
'het is een bult.'
'het is wel eng.' zegt ans.
'en het is vies.'


En daarmee begint het gepest, Tim begint met het liedje en al gauw is iedereen aan het meezingen 'Saar is vies'. Saar vindt dat natuurlijk helemaal niet leuk en roept dat ze moeten stoppen. Maar dat doen ze niet. Als Saar thuis is vertelt ze het aan haar moeder en mama wil gelijk naar school om met de juf te praten, maar dat wil Saar niet. Ze klikt niet...


Ze doet maar een trui met lange mouwen aan, dan zien ze die wrat niet. Maar als Saar weer op school komt is Joep aan de beurt. Ook hij heeft een wrat...
Wat Saar vervolgens doet is heel slim en heeft tot gevolg dat Tim, na een heel wijze les, zijn excuses aanbiedt en nooit meer zal pesten.


Trenke Riksten Unsworth is fantastisch in het schrijven van verhalen op AVI niveau. Ze weet de taal zo te vormen dat ze voldoet aan de strenge Avi regels maar maakt er toch een echt verhaal van. Zelfs van dit verhaaltje voor de net beginnende lezer weet ze nog een boeiend, beetje spannende en leerzaam geheel te maken. Elke keer opnieuw speelt ze met taal en lopen de korte zinnetjes als een trein. Het lijkt alsof het schrijven haar heel makkelijk af gaat maar er zal vast een heleboel gepuzzel aan vooraf gaan voor een verhaaltje goed genoeg is voor het beoogde Avi niveau. Mijn petje af voor haar!


De tekst zelf bestaat uit korte zinnen met woorden van één lettergreep. Enkele leestekens worden al wel gebruikt maar de hoofdletters ontbreken nog.


Bij het verhaal staan zwart-wit tekeningen van Chantal Dingjan die goed de gevoelens van Saar en de andere personages weergeven.
Fijn leesboekje.


ISBN 9789463900065 | Paperback | 27 pagina's | Uitgeverij Eigenzinnig | september 2019
Afmeting Leeftijd 6+ AVI-M3

© Dettie, 18 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Blind vertrouwen
illustraties: Kelli Draws
tekst: Trenke Riksten-Unsworth


Trenke Riksten-Unsworth heeft al veel AVI-boeken geschreven en dat kan ze goed. Waar andere AVI boeken nog wel eens willen vervallen in verhalen met een woordgebruik dat duidelijk gezocht is vanwege de regels die aan AVI boeken verbonden zijn, weet Trenke Riksten-Unsworth keer op keer een erg prettig leesbaar en spannend verhaal neer te zetten. Je merkt totaal niet dat zij rekening moet houden met het AVI niveau zo vlot en vloeiend zijn haar boeken geschreven.
Ook met dit verhaal pakt ze je beet en sleept ze je mee het avontuur in.


Het begint allemaal met de ontmoeting tussen Janko, de nieuwe buurjongen, en Bert. De jongens mogen elkaar gelijk hoewel Bert in het begin nog wel even staat te stuntelen, Janko is namelijk blind, maar daar is hij al snel aan gewend en de jongens worden dikke vrienden die elkaar haarfijn aanvoelen. Het frappante is dat Janko niets kan zien, maar alles wel veel scherper ruikt dan een ander. En dat blijkt nog heel goed van pas te komen...


Op een dag namelijk, nadat Bert Janko heeft leren skelteren, en ze het huis van Bert binnen lopen, roept Janko ineens dat ze weg moeten en snel ook. Hij pakt Berts arm en rent heel hard weg tot helemaal achterin de tuin en dan horen ze een knal! En glasgerinkel! Wat is er gebeurd? Als de jongens gaan kijken zien ze dat het huis in brand staat en Berts moeder is nog binnen!
Ze is in de slaapkamer boven en kan niet naar beneden komen want de trap is door de ontploffing weggeblazen...


Bert en zijn zus Petra willen niet dat mama in het huis blijft ook al lijkt ze veilig daarboven, maar je weet maar nooit, ze moeten iets doen! Maar wat?
Gelukkig zijn Janko en Petra's vriendin Ilse er ook nog...


Opnieuw heeft Trenke Riksten-Unsworth een lekker spannend verhaal neergezet dat bovendien een flinke vaart heeft. Ze gebruikt leuke details waar je als mens tegenaan kunt lopen als je iets snel wilt doen, zoals in dit geval het uitschuiven van de ladder wat nogal moeilijk gaat. Dat maakt het verhaal levensecht. Ook de omgang tussen de jongens waarvan er een blind is, is goed weergegeven. Janko laat zien wat voor hem handig is, wat hij makkelijk zelf kan en waarmee hij hulp nodig heeft. Het is duidelijk dat de schrijfster zich daarin terdege verdiept heeft.


De letters zijn redelijk groot en duidelijk afgedrukt zodat ze voor de beginnende lezer geen probleem vormen.
Bij het verhaal staan toepasselijke zwart-wit afbeeldingen van Kelli Draws.

Kortom, grote aanrader!


ISBN 9789492844262 | Hardcover | 47 pagina's | Uitgeverij Droomvallei | juli 2018
Leeftijd: AVI-E5 (ca 8-9 jr)

© Dettie, 23 juli 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Spoken bestaan niet
illustraties: Chantal Dingjan
tekst: Trenke Riksten Unsworth


Het blijft altijd knap om een AVI boekje te schrijven waarbij de lezer niet merkt dat het verhaal gebonden is aan allerlei schrijfregels. Trenke Riksten-Unsworth is daar gelukkig heel goed in, zoals ook weer te merken is aan dit boek Spoken bestaan niet.


Het verhaal gaat over Bram die net naar een spannende film gekeken heeft waar spoken in voorkwamen.


'De film was spannend!' zegt mama.
'Niet echt,' jokt Bram.
De film was voor zes jaar en ouder.
Bram is al acht!
'Ik vond hem best eng,' zegt mama.
Als zij de film eng vond,
mag Bram dat ook vinden, toch?
'Een beetje eng was hij wel,' geeft hij toe.
'In het begin.'


Bram weet gelukkig dat spoken niet bestaan.

Maar nu ligt hij in bed en de gordijnen bewegen! Dat is best raar. Het zal toch niet dat het een spook is? En dan doet Bram iets heel stoers! Hij stapt zijn bed uit en gaat kijken! Hij ontdekt gelijk waardoor het kwam. De wind blies door het luchtrooster dat mama vergeten was dicht te doen...
Opgelucht stapt Bram zijn bed weer in.


Maar dan ziet hij ineens dat de lamp aan is in de kamer die niet in gebruik is. Hoe kan dat nou? Soms gaat de lamp uit en dan weer aan! En hij hoort ook een heel raar geluid! Krrrr... Wat is dat nou?

Wat volgt is een lekker beetje griezelspannend verhaal. Trenke Riksten-Unsworth weet de spanning daarbij mooi op te voeren.  Je wordt zelf ook heel nieuwsgierig wat er in die kamer te zien is.  Zal het een inbreker zijn? Of toch een spook? Durft Bram weer te gaan kijken? Of toch maar niet?
Dankzij de heldere afbeeldingen in kleur wordt de spanning en sfeer van het verhaal nog een beetje verder opgevoerd. En zo wordt het bij elkaar een mooi geheel.
Kinderen zullen het verhaal geweldig vinden en het is natuurlijk fantastisch dat ze het boek helemaal zèlf kunnen lezen!

ISBN 9789491777608 | Hardcover | 37 pagina's | Uitgeverij Eigenzinnig | oktober 2017
Leesniveau Avi E3, Clib 3 | Leeftijd ca. 6 jaar

© Dettie, 19 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

 

Gejat?!
illustraties: Chantal Dingjan
tekst: Trenke Riksten-Unsworth


Suus gaat elke woensdag gezellig bij haar oma op bezoek die vlakbij woont. Oma is lief en ze geeft veel snoep. Deze keer gaat Suus' vriendin Jil mee, dat vindt oma niet erg.


De twee meiden moeten in het grote gebouw eerst met de lift en dan een lange gang door met aan weerzijden deuren met een nummer daarnaast. Oma woont op nummer dertig. Oma schenkt gauw ranja voor ze in, maar waar heeft ze de pot met snoep ook alweer gelaten? Suus weet dat gelukkig wel!
Oma vertelt dat haar trouwring gejat is. Suus gelooft dat niet zo want oma vergeet wel eens vaker waar ze iets neergelegd heeft. Maar oma weet het zeker, want ze stopt de ring altijd in het houten doosje, echt áltijd.

Suus en Jil zoeken de hele kamer door en als ze daar niets vinden, zoeken ze ook heel goed in de keuken en slaapkamer maar helaas, geen ring te vinden. Oma zei het toch al, haar ring is gejat!
Suus wil daar wel het fijne van weten en heeft een plan. Als ze nu eens in het kantoortje van de zusters gaan kijken. Jil staat op de uitkijk en Suus zoekt overal en net als ze denkt dat ze mogelijk iets gevonden heeft, horen ze een stem...

Wat volgt is een beetje spannend, een beetje zielig en ook een beetje lief verhaal. De meiden hadden niet verwacht dat het zo'n avontuur zou worden, zelfs de politie komt er aan te pas, maar toch loopt het allemaal heel anders af dan iedereen denkt!

Dit AVI E3 boekje heeft van alles in zich, kinderen leren iets over oudere mensen maar ook dat sommige mensen het niet zo makkelijk hebben en best een beetje hulp kunnen gebruiken en daar reageren Suus en Jil heel lief op.

De kleurige afbeeldingen in dit boekje zijn prettig om te zien hoewel de politieman en -vrouw wel erg stijf en popperig zijn qua uiterlijk, ze hebben een hoog Ken en Barbie gehalte.
Maar dat neemt niet weg dat kinderen vast heel trots zullen zijn dat ze dit aangename verhaal in begrijpelijke taal helemaal zelf hebben kunnen lezen.


ISBN 978941886560 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Droomvallei | november 2016
Leeftijd 6-7  jaar | AVI E3

Dettie, 17 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De schatkaart
illustraties: Kelly van Dijk
tekst: Trenke Riksten Unsworth


Rik en Jens mogen bij opa en oma logeren. Hun nichtjes Lot en Sanne zijn er ook. De jongens plagen hun nichtjes graag. Vorig jaar had Jens zelfs een spin in de trui van Sanne gestopt. Daar was ze niet blij mee want ze is heel bang voor spinnen. 


Maar deze keer valt het mee, Jens en Rik laten de meisjes met rust en gaan lekker in de boomhut spelen. Ze rennen de tuin in en dan... zien ze onder aan de boomstam iets geels uit de grond steken, het is een dik stuk papier, voorzichtig graven ze het uit en vegen het schoon. Er staan tekens op en een kruis en nog veel meer. Rik snapt gelijk wat het is, een schatkaart! Na wat gepuzzel gaan ze aan de slag.  De jongens vinden wel een schat, maar die is héél anders dan zij verwacht hadden!


Een prima avontuurlijk verhaal voor beginnende lezers met thema's als plagen, vriendschap, logeren én natuurlijk opa en oma. De schat is een leuke vondst, je ziet het totaal niet aankomen dat ze dát zullen vinden. Heel origineel.


De tekst is goed leesbaar en bestaat uit woorden van één en twee lettergrepen. Er worden al wel hoofdletters en leestekens gebruikt zoals de komma, punt, vraagtekens, aanhalingstekens en uitroeptekens.
Bij het verhaal staan eenvoudige, heldergekleurde afbeeldingen waarbij vooral de grote ogen van alle personages opvallen.


Kortom, een prettig, en mooi verzorgd boekje voor kinderen rond de zes/zeven jaar.


ISBN 9789491886553 | Hardcover | 35 pagina's | Uitgeverij Droomvallei | oktober 2016
AVI-E3 Leeftijd 6-7 jaar

© Dettie, 8 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Op zoek naar Torrie
illustraties: Kelly van Dijk
tekst: Trenke Riksten-Unsworth


Trenke Riksten-Unsworth begon met een non-fictie boek voor volwassenen maar is inmiddels ook zeer bedreven geraakt in het schrijven van boeken voor beginnende lezers. Op zoek naar Torrie is alweer haar vierde AVI boek. 


Het boekje gaat over Bas de Boktor die een broer en een zus heeft, hun namen zijn Bokkie en Torrie. Met zijn drieën hebben ze altijd veel plezier.
Maar die dag wordt Bas wakker met een raar gevoel in zijn buik. Het is geen echte buikpijn maar het doet wel een beetje zeer. Even later weet hij hoe dat komt. Zijn zus Torrie is weg! Samen met Bokkie zoekt hij overal. Maar ze kunnen Torrie nergens vinden.


Ze vragen aan alle dieren die ze tegenkomen of zij Torrie misschien gezien hebben, maar nee hoor, niemand geeft haar gezien. Bas en Bokkie worden steeds ongeruster. Waar zou ze zijn?
Maar dan komt Mees aangevlogen, Torrie is gevonden! Maar het gaat niet zo goed met haar, ze is in een diep gat gevallen en is gewond. Hoe krijgen ze haar daaruit? Kunnen de twee broers hun zus helpen?


Het verhaal wordt in heel vlotte taal verteld, het doet erg natuurlijk aan - wat bij AVI boekjes nogal eens niet het geval is - De schrijfster gebruikt geen 'vreemde' woorden om maar aan het AVI-niveau te voldoen. Het lijkt zelfs alsof ze haar verhalen zo uit haar mouw schudt. En als je dat gevoel hebt dan is het goed.
Het aparte van dit boekje is dat achterin enkele bijzonderheden verteld worden - ook op AVI E3 niveau - over de dieren die in het boekje voorkomen. Zo leren we o.a. dat de boktor heel lange sprieten op zijn kop heeft en twee paar vleugels waarvan het voorste paar heel hard is. We krijgen ook allerlei informatie over de mees, de spin en de rups, zoals wat ze eten, hoeveel poten ze hebben, waarom de spin een web maakt, hoe de rups kan veranderen in een vlinder, en nog veel meer.

Bij het verhaal staan op elke veelal rechterpagina fraaie paginagrote afbeeldingen in kleur van Kelly van Dijk. De dieren zijn naar de natuur getekend maar hebben wel menselijke trekjes. De drie boktorren bij elkaar met al die poten en lange voelsprieten leveren grappige beelden op. Maar ook de spin met zijn olijke snoet is de moeite van het bekijken waard.

Kortom, er is een knappe prestatie geleverd door zowel de schrijfster als de illustratrice.


ISBN 9789491886362 | Hardcover | 54 pagina's | Uitgeverij Droomvallei | Maart 2016
AVI E3 (ca. 6 jr) niveau, dus heel geschikt voor beginnende lezers.

© Dettie, 18 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Bruinoog
illustraties: Francien van Lang
tekst: Trenke Riksten-Unsworth


Eef ziet bij het huis van Mies iets raars. Op de grond voor de schuur liggen allemaal roze korrels. Als ze er een wil pakken begint Mies te roepen:
'Nee! Niet doen! Dat is gif!' Mies vertelt dat het voor de muizen is, die eten het eten dat in de schuur staat op en dat moet niet. Dus hebben ze gif gestrooid want dat eten de muizen ook. Van dat gif gaan ze dood.
Eef vindt dat erg want ze vindt muizen heel lief. Ze bedenkt een slim plan... Ze legt eten voor de muis neer, dan hoeft hij niet van dat vieze gif te eten.
- Mama denkt dat ze ineens heel veel trek heeft in fruit en brood. - Eef en Bruinoog, de muis, worden zelfs dikke vrienden. Maar dan ontdekt mama Bruinoog! Wat nu?


Een grappig verhaaltje op AVI E3 niveau. Het blijft verbazingwekkend dat iemand met zulke korte zinnetjes die aan de strenge AVI voorwaarden moeten voldoen toch nog een leuk en vlot verhaal weet te schrijven. Ik heb zelf ook wel eens geprobeerd om op AVI niveau een kort verhaaltje te schrijven, gewoon om te kijken hoe dat zou zijn, en kwam er achter dat het enorm lastig is.
Je mag op E3 niveau alleen maar korte woorden gebruiken van één of twee lettergrepen. De zinnen moeten heel kort zijn. Er mogen niet teveel medeklinkers achter elkaar in een woord staan enz. Het is dus enorm puzzelen met woorden.
Trenke Riksten-Unsworth heeft dit echter heel knap gedaan. Zowel het verhaal als de zinnen lopen goed.


In het boekje staan ook afbeeldingen van Francien van Lang. "Met inkt, waterverf, potlood, acrylverf maak ik tekeningen voor kinderen en volwassenen." meldt de illustratrice op haar website. Die materialenmix zorgt voor erg mooie, kleurige, sprekende afbeeldingen die doorheen het boekje te zien zijn. De tekst is in duidelijke letters en met een prettige regelafstand gedrukt.


Kortom, een uitstekend, zelfs beetje spannend boekje voor de beginnende lezer.


ISBN 9789491777295 Paperback 28 pagina's Uitgeverij Eigenzinnig juni 2015
Leeftijd ca 6 jaar AVI E3

© Dettie, 12 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mispoes
illustraties: Francien van Lang
tekst: Trenke Riksten-Unsworth


Als papa en mama weer eens ruzie maken is Tim heel blij dat hij nu een katje, Doerak, heeft. Het beestje komt gezellig spinnend op zijn schoot zitten en daarvan wordt Tim weer helemaal rustig van binnen. Tim heeft er een hekel aan als papa en mama schreeuwen, vooral mama is steeds maar boos, en het maakt hem ook een beetje bang, ze zullen toch niet gaan scheiden?


Als hij tussen de middag thuiskomt van school is Doerak buiten in de tuin aan het spelen. Hij zit wel vast aan een tuigje want hij is nog te klein en kent de weg naar huis nog niet zegt mama. Maar als Tim 's avonds thuiskomt is Doerak weg! Hoe papa en hij die avond ook zoeken, Doerak is en blijf weg.
Tim kan er niet van slapen, misschien is het wel zijn schuld, had hij het tuigje dan niet goed vastgemaakt nadat hij met Doerak binnen gespeeld had?
's Nacht droomt hij dat Doerak nooit meer terugkomt en zijn ouders gaan scheiden...


Ach wat een mooi verhaaltje. Tim met al zijn zorgen en zorgjes is levensecht neergezet. Je ziet het jochie voor je, al piekerend en puzzelend en dingen verzinnend die achteraf heel anders blijken te zijn. Het is wel een lekker vrolijk verhaal en aan het eind is er voor Tim nog een heel leuke, fijne verrassing!

Het is een AVI M5 boekje, dus voor kinderen van ca. 7 jaar die al wel een beetje kunnen lezen. De woorden bestaan uit meerdere lettergrepen en ook alle leestekens worden gebruikt. De zinnen zijn niet te lang, de taal is eenvoudig maar niet kinderachtig. Trenke Riskten-Unsworth heeft een heel vlotte manier van schrijven.
Bij het verhaal staan doorheen het boek erg toepasselijke zwart-wit tekeningen van Francien van Lang.


Heel prettig en mooi zelf lezen boekje.


ISBN 9789491777189 Paperback 34 pagina's Uitgeverij EigenZinnig juni 2014
AVI M5 (ca. 7 jaar)

© Dettie, 15 augustus 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kersmisdief
illustraties: Jeroen Okkerse
tekst: Trenke Riksten-Unsworth


Bart en Joost hebben afgesproken om samen naar de kermis te gaan. Bart heeft daarvoor meer dan 25 euro bij elkaar gespaard. Met zoveel geld kan hij in alle leuke attracties. Hij stopt het geld in zijn portemonnee en propt het ding in zijn broekzak.
Als Joost aan komt fietsen blijkt, tot verbazing van Bert, dat hij twee walkietalkies bij zich heeft. Hoe verzint hij het! 'Dat is voor kleine kinderen', zegt Bart, 'iedereen heeft nu toch een mobieltje?' Maar dat krijgt Joost pas als hij in de brugklas zit, vertelt hij.


Achteraf blijkt hoe blij Bart mag zijn dat Joost de walkietalkies heeft meegenomen. In de Booster verliest Bart namelijk zijn portemonnee. Daar gaat al zijn gespaarde geld...
Gelukkig ziet hij zijn beurs vanaf zijn hoge uitkijkplek liggen, maar dan raapt een jongen met een rode pet de portemonnee op en stopt hem in zijn zak!
Joost heeft een heel goed plan om de dief op te sporen en nu komen de walkietalkies goed van pas! Met behulp van een toerist die hun een verrekijker leent, zetten ze de achtervolging in, als dat maar goed afloopt...


Lekker spannend verhaal op AVI E5 niveau, afgedrukt in een duidelijk en goed leesbaar lettertype. Bij het verhaal staan eenvoudige tekeningen in grijstinten van de zeventienjarige Jeroen Okkerse. (Zie ook het inkijkexemplaar)
Met dit boek blijkt maar weer hoe veelzijdig Trenke Riksten-Unsworth is want het is weer een heel ander boek dan Een rijdend vakantiehuis, een boek geschreven voor kinderen die moeite hebben met reizen zoals kinderen met autisme of ADHD.
Dit is echt een miniatuur 'thriller' waarbij de jongens moeten proberen de portemonnee van Bart terug te vinden maar ook zorgen dat die akelige dief opgepakt wordt want hij heeft nog veel meer mensen bestolen.
Leuk boek!


ISBN 978949177196 NUR 282 Paperback 43 pagina's Uitgeverij Eigenzinnig juni 2014
Leeftijd 7-8 jaar AVI E5 niveau

© Dettie, 15 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER