jeugd 6-9 jaar

Carry Slee

https://www.carryslee.nl

 

Juf Braaksel en het meesterbrein
Carry Slee


In het eerste deel over Lotte en Thijs lazen we hoe hun school compleet veranderde met de komst van een nieuwe directeur. Juf Brakel werd al snel de bijnaam Braaksel gegeven, en dat was niet voor niets. Alles wat een beetje leuk is aan school werd weggehaald: geen aquarium meer, geen feestjes, alleen presteren is nog belangrijk. Scoren! En dan niet met voetbal, want dat vindt ze ook geen goede tijdsbesteding. En toen de kinderen van groep zes hun best hadden gedaan om hun eigen juf Evi uit te laten roepen tot de liefste juf van de provincie, wist Braaksel het zo te draaien dat zij met de prijs ging lopen! Maar er is iets heel bijzonders wat juf Braaksel niet weet. En Lotte en Thijs weten dat wel!  Hun juf Evi is in het bezit van een magische ring. Door er aan te draaien maakt ze iets onzichtbaar.


In dit tweede verhaal ontdekken we meer over de maker van die ring. Er komt een nieuwe jongen op school. Een bijzondere jongen: Lucas is pas zeven, maar komt al in groep zes, en eigenlijk is hij daar ook nog te knap voor. Hij is superintelligent, hij heeft een meesterbrein!
Lotte ontdekt dat hij eigenlijk ook een gewone jongen is die graag met de andere kinderen wil omgaan. Maar juf Braaksel geeft hem die kans niet. Zij wil dat Lucas meedoet aan de wedstrijd voor de knapste leerling, en gebruikt hem om de school meer aanzien te geven.


Kunnen Lotte en Thijs hun nieuwe vriendje helpen te ontsnappen aan de klauwen van de vreselijke juf? En dan in een moeite door er voor zorgen dat juf Brakel weg gaat? Dat is heel moeilijk omdat iedereen – behalve de leerlingen van de school - denkt dat zij echt de liefste juf is!
Lucas kan gelukkig ook een steentje bij dragen: hij is technisch ook heel goed en maakt de meest bijzondere dingen. Er is een link met de maker van de magische ring…


Het worden wilde avonturen die de drie kinderen mee maken, zoals we dat kennen van Carry Slee: allemaal net een beetje over de rand. Maar dat maakt jonge lezers natuurlijk niets uit, het is lekker spannend! Iedere lezer wil die akelige juf een lesje leren!
Ook Bram en Daan zijn er weer, met hun malle fratsen maken ze het verhaal extra grappig.
Het serieuze thema is er natuurlijk ook: Lucas is niet zomaar bij hen op school gekomen: zijn ouders liggen in scheiding. De jongen vindt dat vreselijk natuurlijk, al snapt hij wel waarom. Maar moet zijn moeder nou zo nodig gaan daten?


Het is duidelijk: een boek met heel veel inhoud. En Iris Boter heeft er hele leuke tekeningen bij gemaakt. Kijk maar eens naar de omslag, brrr…waar zou die tekening betrekking op hebben?
Carry Slee is in 1949 in Amsterdam geboren en is daar opgegroeid. Als je leest over haar leven snap je meteen waar ze de inspiratie vandaan haalt voor haar vele boeken.


ISBN 9789048850884 | hardcover| 286 pagina's | Uitgeverij Overamstel | september 2019
Illustraties van Iris Boter | NUR 282 | Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 13 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Juf Braaksel en de magische ring
Carry Slee


Op school waar Lotte en Thijs in groep zes zitten komt een nieuwe directeur: juf Brakel. 
Juf Brakel schaft verjaardagvieren af, laat het leuke aquarium met de vissen weghalen, en vindt het ook absurd dat er in groep 6 nog voorgelezen wordt. Er moet gerekend worden!
Het is duidelijk hoe ze aan de naam komt die in de titel staat!


Omdat Lotte en Thijs al heel lang dikke vrienden zijn hebben ze geen geheimen voor elkaar. Maar dat verandert als de stiefvader van Lotte haar inschakelt bij zijn plannen. Haar moeder moet hard werken om het gezinnetje rond te laten komen - Fred heeft geen baan en geen uitkering - en nu zegt hij dat hij een bedrijf wil beginnen in alarmsystemen. Natuurlijk wil Lotte ook dat haar moeder het wat rustiger krijgt dus dan wil ze Fred wel helpen. Maar ze begint al snel te twijfelen of het allemaal wel in de haak is wat Fred doet.


Lotte zou met Thijs een vlot bouwen, maar verzint nu iedere keer een smoesje, omdat ze met Fred mee moet. Ze kan niet anders, Fred dreigt dat hij Lottes hond iets aan zal doen! Thijs baalt ervan, ze zouden het toch samen doen! Maar hij heeft ook een geheim. Hij heeft op school iets gezien wat hij zelf eigenlijk niet kan geloven – iets wat er eerst was, was er ineens niet meer! Lotte zou hem voor gek verklaren, denkt hij. Maar als hij het nog een keer ziet, gaat hij toch eens navragen bij de juf.
Ook vraagt Thijs zich af waarom Lotte niet meer zingt.


Als de kinderen actie gaan ondernemen om juf Evi tot de beste juf te laten uitroepen, en juf Brakel de papieren afpakt, weten de kinderen: Juf Brakel moet weg!
Of dat gaat lukken? Zelfs met een magische ring valt het niet mee…


Als iemand weet hoe ze kinderen kan meenemen in een spannend verhaal is het Carry Slee wel. Eigenlijk is het wel veel van hetzelfde, maar dat vinden jonge lezers geen probleem.


Het boek over Juf Braaksel speelt op school, de kinderen zijn herkenbaar, als ook de maatschappelijke achtergrond in de vorm van een eenoudergezin en kleine criminaliteit.  De vriendschap van Lotte en Thijs komt op het spel te staan, er zijn leuke bijfiguren - bijvoorbeeld Bram en Daan -  die de nodige humor in het verhaal brengen. De tegenstelling van een lieve juf en een kreng van een juf dat kennen kinderen ook wel, al is het maar van het verhaal over Matilda.


En dan het verhaal van Lotte die worstelt met haar gevoelens: het is fout wat Fred doet, maar haar moeder is zo verliefd op die man. Het dilemma kwelt haar.
De tekeningen zijn erg leuk, vullen het verhaal prima aan. En natuurlijk dat tikje magie, ook leuk.


Carry Slee (1949, Amsterdam) is haar hele leven bezig geweest met boeken, en verhalen schrijven. Ze was docent drama in het middelbaar onderwijs. Haar kinder- en jeugdboeken zijn al jaren een succes. Misschien is dit boek over Juf Braaksel wel het begin van een nieuwe serie.


ISBN 9789048843299 | hardcover| 256 pagina's | Uitgeverij Overamstel | september 2018
Illustraties van Iris Boter | Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 4 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Hebbes/Vals
tekst: Carry Slee
illustraties: Philip Hopman


Vals

Vals gaat over een heel gemene valse juf met een heel lieve naam, ze heet namelijk juf Suikertoetje. Maar ondanks haar aardige uiterlijk is het gewoon een loeder, een akelig, gemeen vals kreng. Het liefst jaagt ze de kinderen de stuipen op het lijf en elke dag zit de hele klas te bibberen omdat ze bang zijn dat zij die dag de volle laag van haar krijgen. En nu is er een monster in de stad! En juf Suikertoetje geniet. Nu is iedereen bang, niet alleen de kinderen maar ook de volwassenen. De enige die weet waarom het monster er is en waarom juf Suikerzoetje zo'n valse rotjuf is, is Kai.
Hij probeert van alles om de juf weg te krijgen of te veranderen maar niets lukt, want ondanks dat de juf zo gemeen is weet hij dat zij gevaar loopt en dat wil hij niet...
Want het monster is er dankzij Kai. Kai vond de juf zo naar dat hij een verhaal schreef waarin een monster een heel gemeen mens moet opeten.  Het monster kon zich in dat verhaal 13 x veranderen van uiterlijk zodat niemand ziet dat het een monster is, pas als hij in slaap valt verandert hij weer  terug in een monster. Maar Kai heeft pech, een verhalenaanblazer heeftt zijn verhaal tot leven geblazen. In het echt is  juf Suikertoetje de allergemeenste van de stad en het monster zit daarom achter haar aan en niemand kan hem vangen omdat hij zich kan veranderen.
Maar Kai ontdekt dat de juf ook uit een verhaal komt dat aangeblazen is door de verhalenaanblazer. En in dat verhaal wordt ze verliefd op een... monster!
Het wordt een heel spannend verhaal en Kai piekert zich suf hoe hij er voor moet zorgen dat alles toch nog goed afloopt... Maar of dat lukt?


Hebbes

De vader van de tweeling Poeke en Pieke is teleurgesteld in zijn dochters, ze presteren niets. Hun broertje Wilbert is wél geweldig, hij leert heel hard en weet alles. De tweeling noemt hem wel De boekenkast. Omdat ze toch graag willen dat hun vader ook trots is op hun hebben ze een plan bedacht. Ze zullen allemaal bekers winnen en pas  als de kast helemaal vol is zullen die aan hun vader laten zien.
Alleen... die prijzen hebben ze niet echt gewonnen, het zijn namelijk heel vervelende meiden die altijd plagen en liegen en bedriegen. Poeke en Pieke weten namelijk wanneer iemand een prijs gaat winnen. Hun neus gaat kriebelen als ze voor een winnaar staan, vaak pikken ze dan het winnende object in en doen net alsof zij iets gemaakt of bedacht hebben. Nu hoeven ze nog maar één beker te winnen en dan is de kast eindelijk vol. Er is een verhalenwedstrijd uitgeroepen en de prijs is een beker, die moeten ze hebben natuurlijk. Ze snuffelen aan iedereen en hun neus gaat kriebelen bij Noël, hij heeft een prachtig verhaal wat de meiden hem laten vertellen. Ze schrijven het op en leveren het onder hun naam in, en ze winnen! De burgemeester reikt de prijzen uit en zo gauw hij de tweeling ziet is hij stapelverliefd op ze. Maar Noël pikt het niet en vertelt steeds dat ze zijn verhaal gestolen hebben. Noël ontdekt ook dat de tweeling wel vaker vals gespeeld heeft en zet alles op alles om ze te ontmaskeren. Niemand gelooft hem natuurlijk...


Het zijn twee boeken in één band. Als je het ene verhaal uit hebt dan draai je het boek om en kun je aan het andere verhaal beginnen.
Beide verhalen zijn erg fantasievol en humoristisch. Hebbes vind ik persoonlijk wel een stuk leuker dan Vals. Juf Suikertoetje was wel héél vals. In Hebbes zit ook meer humor. daar komt een juf in voor die zulk lang haar heeft dat de kinderen met haar haar mogen touwtje springen, en als ze het opsteekt lijkt het een kooitje zodat er een vogeltje in komt wonen. Dat vogeltje wordt trouwens nog een grote hulp voor Noël.
Ook de tweeling is vrij vals maar minder erg dan juf Suikertoetje. Ook breit een van de tweeling steeds maar door, zodat ze soms mensen aan een stoel vastgebreid heeft! De verliefde burgemeester is ook grappig, de tweeling wordt helemaal daas van hem.
Philip Hopman heeft erg leuke en humoristische zwart-wit tekeningen bij de verhalen gemaakt.
Kortom, een lekker dik vakantieboek voor kinderen vanaf 7 jaar


ISBN  9789049925512 paperback 460 pagina's | Carry Slee | maart 2012
Beide delen zijn al eerder apart verschenen in 2002 (Hebbes) en 2003 (Vals) Leeftijd 7+

© Dettie 27 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>