jeugd 6-9 jaar

Miriam Borgermans

http://miriamborgermans.wix.com/miriam-borgermans

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Miriam Borgermans voor jongeren van 15  jaar en ouder

 

altAnnabelleke
illustraties: Monique van Hout
tekst: Miriam BorgermansHet boek ziet er alvast erg mooi uit. Mooie sprekende kleuren, die uitstekend blijken te passen bij de verhalen, zelfs aanvullend zijn.


Maar de verhalen, tjee, die Annabelleke! Ik heb meelij met de ouders! Zij is een ontzettend stout kind. Origineel, zegt haar vader, die vindt dat je alles moet doen om een kind blij te laten zijn. Maar als je dit boek leest heb je daar wel je bedenkingen bij. Is dit de opvoeding van vandaag de dag? Het wordt namelijk een eigentijds boek genoemd. Gelukkig weet ik beter!

'Toch was Annabelleke als baby’tje lief.
Baby’tjes kunnen niet stout zijn.
Maar baby’tjes groeien.
Hun hersentjes groeien.
Hun scherpe nageltjes groeien.
Ze ballen hun handen tot vuistjes en op een dag…
knijpen ze in je neus!
Zo ging het ook bij Annabelleke.
Annabelleke werd elke dat een beetje meer
brutaal
ondeugend
ongehoorzaam
steeds meer, tot...
Annebelleke HET ALLERSTOUTSTE KINDJE VAN DE HELE WERELD
was geworden.'

Met angst en vrees ziet de familie het meisje en haar ouders op bezoek komen. En ze ervaren iedere keer weer dat hoe ze ook proberen hun dierbare spulletjes veilig te stellen, Annabelleke ze toch iedere keer weer weet te vinden. Dat gaat niet eens expres. Ze heeft gewoon een neus voor de dingen die het stoutst zijn.
En berg je maar als ze iets in haar hoofd heeft gehaald. Ze kan me toch schreeuwen en krijsen, pagina's vol WEEEH!!!


Het is niet eens vreemd dat haar ouders haar steeds haar zin geven (Maar wel zeer onverstandig). De kinderen uit haar klas vinden haar eigenlijk wel leuk: zo gebeurt er nog eens iets! Alleen Diederik, de braafste jongen van de klas, vindt haar verschrikkelijk. En de juffen zijn het met hem eens. Maar ja, ook Annabelleke moet naar school. Naar juf Emma die de ouders vraagt te komen omdat de punten van hun dochter zo laag zijn. Maar Annabelleke heeft de '2' die ze kreeg prachtig versierd, er een mooie zon van gemaakt,en de ouders snappen er niks van: zo'n laag punt voor zo'n prachtige tekening! Wat een domme juf!


Annabelleke is zo ontzettend stout, zo vreselijk stout, dat je het meisje griezelig vindt. Je durft niet in haar buurt te komen. Maar misschien, heel misschien hoeven we nu (na het laatste verhaal in dit boek) niet meer bang te zijn…


Miriam Borgermans (Vught, 1965) is een Vlaamse schrijfster, van zowel verhalen voor volwassenen als Young Adults. En superleuke kinderboeken.
De samenwerking met Monique van den Hout (http://www.moniquevandenhout.nl ) is heel goed gekozen. Het is een boek geworden om van te genieten. Mooi vormgegeven. Ik vraag me wel af: zouden de kinderen die dit lezen door Annabelleke geïnspireerd raken?
Ze zullen het in ieder geval heerlijke verhalen vinden, dat weet ik zeker!


ISBN 9789044827828 | Hardcover | 144 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2017
Afmeting 261 x 203 x 21 mm | Om voor te lezen vanaf 5 jaar, om zelf te lezen vanaf 7 jaar.

© Marjo, 7 december 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe magische lefdroetel
Miriam Borgermans


Een lefdroetel is een uiterst zeldzame en verbazingwekkende gebeurtenis. Als die lefdroetel dan ook nog magisch is, dan weet je dat je hier met iets héél erg bijzonders te maken hebt, iets dat eigenlijk helemaal niet kan. De meeste mensen geloven er dus niet in. Nou, lees het verhaal van August dan maar eens!

August Knol is een jongen die helemaal niet bijzonder is, of het moet juist door zijn nietigheid zijn. Hij is klein en sprietig, en op zijn neus zit die puist dat nooit weg gaat. Zijn vader woont in Nieuw-Zeeland, zijn moeder is vinoloog en ook vaak op reis. August is dus wel gewend om zijn zaken zelf te regelen.
Op een dag wordt er een kist bezorgd. August is niet erg nieuwsgierig, er worden zo vaak kisten bezorgd. Met wijn. Maar wat er in deze kist zit zal zijn leven veranderen, beginnend met een avontuur dat zijn weerga niet kent. Juist ja, een magische lefdroetel! Het meisje Fleur komt in zijn leven, een zeer eigenaardig kind, dat een bijzondere kijk op de wereld heeft.


‘Hij begreep het nu helemaal. Het was alsof alles op zijn plaats viel.
Het arme kind kon er niets aan doen. Hij mocht haar vooral niet tegenspreken. Dat zou haar ziekte erger maken.
‘Ja, Troelen zijn eng hè? Met al die schubben.’
Fleur keek hem verbaasd aan.
‘Troelen hebben geen schubben. Alleen een bepaalde ondersoort heeft schubben, maar die komen hier niet voor. De meeste hebben pluimen. Als ze vliegen, lijken het kippen.’


En dan wordt August wél nieuwsgierig. Hij moet en zal weten waar Fleur vandaan komt, waarom ze zo vreemd is en wat droetels dan wel wezen mogen. Waarom denkt ze dat zijn moeder de koningin is, en wat is IVZMOK?
Het wordt een gevaarlijk avontuur, maar gelukkig is August een jongen die zich weet te redden...


Misschien is de fantasie van Miriam Borgermans wat op hol geslagen, maar eigenlijk is het een heel leuk verhaal. Vlot verteld, met veel leuke dialogen en zoveel droetels dat je het zeker uit wil lezen! De illustraties van Sanne Miltenburg die doorheen het boek staan, zijn erg leuk! 


ISBN 9789044823257  | Paperback | 191 pagina's| Uitgeverij Clavis|  augustus 2015
Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 20 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER