jeugd 6-9 jaar

Janneke Schotveld

altSuperjuffie!
tekst: Janneke Schotveld
illustraties: Annet Schaap


Juf Josje heeft last van iets heel geks: soms  hoort ze in haar hoofd een stemmetje dat ‘Help!’ roept.
Meteen krijgt ze dan de niet te onderdrukken aanvechting om een stuk krijt te eten. En wat er dan gebeurt!! Ze verandert in Superjuffie: ze kan dieren verstaan en met hem praten, en nog mooier: ze kan vliegen.
Als een rasechte superjuf vliegt ze met een groene cape om naar de plek waar het dier in nood zich bevindt. En ze doet haar best om de mol die in een klem zit er uit te halen, of de egel uit het sinaasappelnetje te bevrijden.
Niet vreemd dat haar kleine huisje vol is met dieren, er kan niks meer bij. En ze betwijfelt of ze ooit een vriend zal krijgen. Een eventuele kandidaat is wel gek als hij accepteert dat ze tijdens een vrijpartij ineens krijt moet eten en weg is!
Het heeft haar ook al twee banen gekost. Ze probeert haar ‘probleem’ te verbergen, als ze in haar derde baantje terecht komt in groep vijf op een school die vlak bij de dierentuin ligt.
Natuurlijk valt het op als de juf tijdens een dictee ineens wegvliegt. Ze moet het wel uitleggen.
De kinderen vinden het fantastisch! Ze willen alleen maar helpen om het verborgen te houden voor de strenge directeur van de school. En Hakim, de conciërge sluit zich bij de kinderen aan.
Maar dan verdwijnt er een tijger uit de dierentuin. Maar, en dat is heel vreemd: Hij heeft niet om hulp geroepen! Wat is daar aan de hand?


Wat een heerlijk verhaal is dit!  Geen enorme maatschappelijke problemen of moeilijke toestanden met kinderen. Gewoon een lekker recht- toe recht aan verhaal, met een heleboel humor.
Spanning zit er ook in, want in de dierentuin is van alles aan de hand, en kunnen de kinderen en de juf haar capriolen wel verborgen houden? Er is zelfs wat romantiek…
Gewoon een pretentieloos grappig en meeslepend verhaal. Het kan dus wel..
Annet Schaap heeft de illustraties verzorgd, dus dan weet je dat het ook op dat front wel goed zit.


ISBN 9789047514947  | 143 pagina's | Van Holkema & Warendorf  | mei 2011
Illustraties door Annet Schaap
Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 3 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER