jeugd 6-9 jaar

Vivian den Hollander & Saskia Halfmouw

http://viviandenhollander.nl

http://www.saskiahalfmouw.nl

 

altOp stap met De Roskam
illustraties: Saskia Halfmouw
tekst: Vivian den Hollander


Extra veel leesplezier voor de kinderen die er van houden om over paarden te lezen: één boek, maar drie verhalen: Naar buiten!, Pony in nood en Slapen in een stal.


In alle drie de verhaaltjes is Paulien de hoofdpersoon. Zij krijgt paardrijles in manege De Roskam. Nou ja, ze rijdt nog op een pony, er is geen leeftijdsaanduiding, maar ze is nog een kind. Maar in het eerste verhaal vindt de leraar, Kees, dat ze al heel goed rijden. Tijd voor een buitenrit, vindt hij. Zal dat wel goed gaan? Niet alleen voor de kinderen, ook voor de pony’s is het erg spannend. Dat blijkt wel als ze een straatweg moeten oversteken. Er kan een heleboel fout gaan…


In Pony in nood ziet Paulien een klein paard in de wei staan dat meteen haar aandacht trekt. Het dier ziet er helemaal niet goed uit, zo mager en zijn vacht is dof. Al brengt ze het paardje in de dagen erna wortels en brood, het gaat duidelijk steeds slechter met hem. Daar moet een dierenarts naar kijken. Maar wie is dan de eigenaar van dat paard? En waarom zorgt die er niet voor?


Verhaal nummer drie is een verhaal over een ponykamp. Zoals dat vaak gaat op zo’n kamp wordt er een spookverhaal verteld. En daarna gaan ze slapen. Ja, daar komt weinig van terecht! Zeker als ze dan ook nog vreemde geluiden horen! En de volgende nacht een speurtocht, dat is ook nogal eng.
Lekker spannend verhaal!!


De boeken zijn geschreven voor kinderen die al goed kunnen lezen, meestal is dat aan het eind van groep 4. AVI-E4 niveau dus. Vivian den Hollander heeft al heel wat boeken geschreven over de pony’s van de Roskam en Paulien. En op verschillende niveaus. Ze weet heel goed hoe ze haar woorden en zinnen moet kiezen. Er staan wel wat moeilijke woorden in, die vrijwel allemaal te maken hebben met paarden (drachtig, stijgbeugels), maar omdat deze boeken toch vooral ook gelezen worden door kinderen die van pony’s en paarden houden, zal dat geen grote problemen geven.


ISBN 9789000354085 | hardcover | 96 pagina's | van Holkema & Warendorf | november 2017
Geïllustreerd door Saskia Halfmouw | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 7 januari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Opa's griezelige gasten
illustraties: Saskia Halfmouw
tekst: Vivian den Hollander


In het boek Pas op, opa! maakten we kennis met opa Bert Bak, de grappige, vrolijke, heel lenige oppas-opa die vlakbij Mila en Tom woont. Opa Bak past op als mama niet thuis is maar deze week hoeft mama niet weg en zien de kinderen opa niet. Dat vinden ze maar niets, ze missen hem behoorlijk, en daarom besluiten ze maar naar opa's huis te lopen. Maar opa doet heel raar als hij opendoet, hij snauwt de kinderen af en laat ze voor de deur staan!

Mila en Tom snappen er niets van, zo doet hun opa Bak nooit, maar misschien is hij in de war. 'Dat hebben oude mensen soms,' weet Mila. Ze verzinnen allemaal vragen om te kijken of hij alles nog weet en stappen opnieuw naar opa, maar deze keer is opa heel blij om ze te zien! Ze stellen evengoed hun vragen maar en natuurlijk weet hij overal het antwoord op. De kinderen snappen er niets meer van. Waarom deed opa de eerste keer zo raar? Al snel krijgen ze antwoord op hun raadsel, want wat blijkt? Opa heeft een tweelingbroer!

Guus is al net zo bijzonder als zijn broer, opa Bert. Als Guus even weg moet, probeert hij nog iets te vertellen maar opa Bert en de kinderen zijn veel te druk bezig. Hadden ze nu maar wel geluisterd, want als ze de schuur in gaan, zien ze dat Guus heel griezelige gasten meegenomen heeft. Zelfs stoere opa Bak is bang! Kwam Guus nou maar terug...

Het boek sluit goed aan bij de Kinderboekenweek 2017 (4 t/m 15 oktober 2017) waarin griezelen centraal  staan onder het motto: gruwelijk eng. Dat laatste is dit boekje zeker niet, wel een beetje griezelspannend.
Het boekje is geschreven op AVI M4 niveau dus kinderen van ca. 7-8 jaar kunnen het zelf lezen en dat zullen ze met veel plezier doen want Vivian den Hollander heeft met dit tweede deeltje over opa Bak opnieuw een leuk en vlot verhaal geschreven.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789000354108 | Hardcover | 31 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorf/Unieboek | juli 2017
Met vrolijk gekleurde illustraties | Afmeting 23,7 x 17,7 cm | AVI M4 (ca. 7-8 jr)

© Dettie, 19 augustus 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pas op, opa!
illustraties: Saskia Halfmouw
tekst: Vivian den Hollander


Tom en Mila vervelen zich. Ze zijn net verhuisd en vinden hun nieuwe buurt maar saai.
'Laten we belletje trekken,' zegt Mila en ze drukt heel hard op de bel van huis nummer tien. Maar er gebeurt niets! Er is zo geen lol aan. Ze gluren naar binnen maar ook daar is niets te zien. Ze weten nu alleen dat Bert Bak daar woont, want dat staat op het naambordje.
Maar opeens gaat de deur toch open, Tom en Mila kunnen zich nog net verstoppen. Mila vertelt dat ze een oude man, een soort opa, zag met één pluk haar op zijn hoofd en een woeste baard. 'Haha, dus een echte Opa Bullebak!' lacht Tom.
Even later zen ze twee benen van opa Bullebak voor het raam verschijnen!
'Gek,' fluistert Mila.
'Heel gek,' zegt Tom.

Ze gaan gauw naar huis en daar vertelt mama dat ze een oppas krijgen. Tom en Mila schrikken zich rot als ze zien wie het is... opa Bullebak! O jee, hij is vast kwaad. Ze zijn heel stil en vriendelijk tegen hem. Maar als hij weg is, zeggen ze gauw tegen mama dat ze het helemaal niet zitten dat ze een oppas krijgen. Maar mama weet een oplossing. 'Weet je wat? Hij komt één week. Daarna zien we wat we doen,' zegt ze. En zo gebeurt het.
Met bibberbenen gaan de kinderen de volgende dag naar huis, opa Bullebak doet open en dan... begint het grote oppasavontuur. Is opa Bak echt een Bullebak? Of is hij heel anders dan de Tom en Mila denken?
De kinderen vinden het best spannend maar denken ook steeds aan het belletje trekken, zou hij hun écht niet gezien hebben...?


Heerlijk spontaan verhaal over een 'gekke' opa die dingen uithaalt die ander opa's echt niet kunnen of zullen doen. Daardoor is het een vrolijk, grappig, beetje spannend verhaal geworden. Het is heel goed voor te stellen dat Tom en Mila ogen tekort komen en steeds benieuwd zijn wat opa nu weer zal gaan ondernemen.
De vlotte tekst is op AVI M4 niveau geschreven en in duidelijke letters afgedrukt.
Saskia Halfmouw heeft er komische, kleurige afbeeldingen bij gemaakt waardoor het verhaal nog leuker wordt.
Kinderen zullen erg genieten van dit gezellige boekje.


Het boek sluit mooi aan bij de Kinderboekenweek 2016 (5 t/m 16 oktober 2016) waarin opa’s en oma’s centraal  staan onder het motto: voor altijd jong!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789000350292 | 32 pagina's | NUR 287 | Hardcover | Van Holkema & Warendorf | augustus 2016
Afmeting 23,7 x 17,8 cm |  Leeftijd AVI-M4 (ca. 7 jaar)

© Dettie, 17 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lees meer...

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>