jeugd 6-9 jaar

Vivian den Hollander & Saskia Halfmouw

http://viviandenhollander.nl

http://www.saskiahalfmouw.nl

 

Opa's griezelige gasten
tekst: Vivian den Hollander
illustraties Saskia Halfmouw


In het boek Pas op, opa! maakten we kennis met opa Bert Bak, de grappige, vrolijke, heel lenige oppas-opa die vlakbij Mila en Tom woont. Opa Bak past op als mama niet thuis is maar deze week hoeft mama niet weg en zien de kinderen opa niet. Dat vinden ze maar niets, ze missen hem behoorlijk, en daarom besluiten ze maar naar opa's huis te lopen. Maar opa doet heel raar als hij opendoet, hij snauwt de kinderen af en laat ze voor de deur staan!

Mila en Tom snappen er niets van, zo doet hun opa Bak nooit, maar misschien is hij in de war. 'Dat hebben oude mensen soms,' weet Mila. Ze verzinnen allemaal vragen om te kijken of hij alles nog weet en stappen opnieuw naar opa, maar deze keer is opa heel blij om ze te zien! Ze stellen evengoed hun vragen maar en natuurlijk weet hij overal het antwoord op. De kinderen snappen er niets meer van. Waarom deed opa de eerste keer zo raar? Al snel krijgen ze antwoord op hun raadsel, want wat blijkt? Opa heeft een tweelingbroer!

Guus is al net zo bijzonder als zijn broer, opa Bert. Als Guus even weg moet, probeert hij nog iets te vertellen maar opa Bert en de kinderen zijn veel te druk bezig. Hadden ze nu maar wel geluisterd, want als ze de schuur in gaan, zien ze dat Guus heel griezelige gasten meegenomen heeft. Zelfs stoere opa Bak is bang! Kwam Guus nou maar terug...

Het boek sluit goed aan bij de Kinderboekenweek 2017 (4 t/m 15 oktober 2017) waarin griezelen centraal  staan onder het motto: gruwelijk eng. Dat laatste is dit boekje zeker niet, wel een beetje griezelspannend.
Het boekje is geschreven op AVI M4 niveau dus kinderen van ca. 7-8 jaar kunnen het zelf lezen en dat zullen ze met veel plezier doen want Vivian den Hollander heeft met dit tweede deeltje over opa Bak opnieuw een leuk en vlot verhaal geschreven.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789000354108 | Hardcover | 31 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorf/Unieboek | juli 2017
Met vrolijk gekleurde illustraties | Afmeting 23,7 x 17,7 cm | AVI M4 (ca. 7-8 jr)

© Dettie, 19 augustus 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pas op, opa!
illustraties: Saskia Halfmouw
tekst: Vivian den Hollander


Tom en Mila vervelen zich. Ze zijn net verhuisd en vinden hun nieuwe buurt maar saai.
'Laten we belletje trekken,' zegt Mila en ze drukt heel hard op de bel van huis nummer tien. Maar er gebeurt niets! Er is zo geen lol aan. Ze gluren naar binnen maar ook daar is niets te zien. Ze weten nu alleen dat Bert Bak daar woont, want dat staat op het naambordje.
Maar opeens gaat de deur toch open, Tom en Mila kunnen zich nog net verstoppen. Mila vertelt dat ze een oude man, een soort opa, zag met één pluk haar op zijn hoofd en een woeste baard. 'Haha, dus een echte Opa Bullebak!' lacht Tom.
Even later zen ze twee benen van opa Bullebak voor het raam verschijnen!
'Gek,' fluistert Mila.
'Heel gek,' zegt Tom.

Ze gaan gauw naar huis en daar vertelt mama dat ze een oppas krijgen. Tom en Mila schrikken zich rot als ze zien wie het is... opa Bullebak! O jee, hij is vast kwaad. Ze zijn heel stil en vriendelijk tegen hem. Maar als hij weg is, zeggen ze gauw tegen mama dat ze het helemaal niet zitten dat ze een oppas krijgen. Maar mama weet een oplossing. 'Weet je wat? Hij komt één week. Daarna zien we wat we doen,' zegt ze. En zo gebeurt het.
Met bibberbenen gaan de kinderen de volgende dag naar huis, opa Bullebak doet open en dan... begint het grote oppasavontuur. Is opa Bak echt een Bullebak? Of is hij heel anders dan de Tom en Mila denken?
De kinderen vinden het best spannend maar denken ook steeds aan het belletje trekken, zou hij hun écht niet gezien hebben...?


Heerlijk spontaan verhaal over een 'gekke' opa die dingen uithaalt die ander opa's echt niet kunnen of zullen doen. Daardoor is het een vrolijk, grappig, beetje spannend verhaal geworden. Het is heel goed voor te stellen dat Tom en Mila ogen tekort komen en steeds benieuwd zijn wat opa nu weer zal gaan ondernemen.
De vlotte tekst is op AVI M4 niveau geschreven en in duidelijke letters afgedrukt.
Saskia Halfmouw heeft er komische, kleurige afbeeldingen bij gemaakt waardoor het verhaal nog leuker wordt.
Kinderen zullen erg genieten van dit gezellige boekje.


Het boek sluit mooi aan bij de Kinderboekenweek 2016 (5 t/m 16 oktober 2016) waarin opa’s en oma’s centraal  staan onder het motto: voor altijd jong!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789000350292 | 32 pagina's | NUR 287 | Hardcover | Van Holkema & Warendorf | augustus 2016
Afmeting 23,7 x 17,8 cm |  Leeftijd AVI-M4 (ca. 7 jaar)

© Dettie, 17 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dansen met Pip
Illustraties: Saskia Halfmouw
Tekst: Vivian den HollanderDansen met Pip is een bundeling van de verhalen Pip wil dansen, Pip heeft pech en Olé, Pip!


In Pip wil dansen wil Pip graag op ballet, net als haar zussen Bibi en Anna. Als ze oefent, gaan er dingen stuk. Haar moeder vindt haar te wild. Dan zegt Pip maar dat ze op voetbal wil, want Jelle zit op voetbal en ze vindt Jelle leuk. Ze gaat direct op voetbal, maar van de voetbalschoenen krijgt ze een blaar en Jelle doet helemaal niet leuk bij de wedstrijden.
Dan ziet Pip een meisje dat spulletjes verkoopt, waaronder een mooie dansjurk. Pip krijgt een slim idee!


In Pip heeft pech zit Pip op ballet. Met een groepje meisjes oefent ze op een dans met linten. De dans zullen ze een week later als verrassing voor de ouders opvoeren. Pip heeft er veel zin in! Maar bij een sprong op de grond zakt ze door haar enkel. Die doet erg zeer. Zal ze wel mee kunnen doen met de dans?
Een paar dagen later oefent ze thuis . Het lijkt goed te gaan, tot ze de sprong probeert. Weer doet haar enkel erg pijn! Zus Bibi denkt dat ze er iets op weet, maar dat kan Pip haast niet geloven. Met zo'n zere enkel zal het vast niet lukken om te dansen...


In Olé, Pip! is Pips juf Kim op vrijdag jarig. De kinderen uit de klas willen voor haar optreden. Pip wil graag samen met Fredo iets doen voor juf, want ze is op Fredo. Van de moeder van Fredo mag ze een mooie rode jurk en rode schoentjes lenen die van de zus van Fredo zijn. Ze doet een Spaanse dans terwijl Fredo op zijn gitaar speelt. Pips zus Bibi leert Pip nog beter hoe de Spaanse dans moet.
Maar als het op de verjaardag van juf de beurt is van Pip en Fredo om op te treden, durft Fredo niet meer. Wat nu?


In alle drie de verhaaltjes speelt een "probleem" waar een creatieve oplossing voor komt.
Een thema dat eigenlijk steeds een rol speelt is: doe vooral wat je leuk vindt!
De letters zijn mooi groot en er is niet al te veel tekst op de pagina's. Dat is handig, want het verhaal is op AVI-E3 niveau geschreven en moet dus aan het eind van groep drie gelezen kunnen worden door kinderen.
Er zijn veel tekeningen in kleur. Meestal is er een illustratie per pagina, maar soms staan er meerdere op een pagina en soms is één tekening verdeeld over twee pagina's. Een enkele keer is de achtergrond ook in kleur.

De verhaaltjes zijn simpel maar leuk en de tekeningen passend, mooi en vrolijk.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789000350322 | Hardcover | 96 pagina's | Uitgeverij Holkema & Warendorf | november 2016
Een boek uit de Swing Serie | Door CITO goedgekeurd | AVI-E3 Leeftijd 6-7 jr.

© Trenke Riksten-Unsworth, 9 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER