jeugd 4-5 jaar

Maria Isabel Sánchez Vegara

https://www.facebook.com/sanchezvegara

https://www.foyles.co.uk/author-isabel-sanchez-vegara

 

Van klein tot groots, deel 2
Audrey Hepburn
illustraties: Amaia Arrazola
tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


In dit tweede boekje uit de serie 'Van klein tot groots' waarin belangrijke, sterke vrouwen uit de wereldgeschiedenis besproken worden, lezen we over 'onze' Audrey Hepburn (1929-1993). Zij woonde namelijk als meisje een aantal  jaren met haar moeder in Arnhem. Audrey droomde ervan om ballerina te worden, of misschien wel actrice.


We zien haar ijverig oefenen in een mooi roze balletpakje, de muziek waarop ze danst komt van een oude grammofoon met een hoorn. Helaas, zoals bekend, brak in 1940 de Tweede Wereldoorlog uit en we lezen dat de jonge Audrey in die periode dingen zag die haar diep raakten, zoals families die uit hun huizen gehaald werden. Ook hadden ze amper te eten in de oorlog en Audrey werd erg ziek. Daardoor kon ze later ook geen ballerina worden maar wél actrice, en wat voor een! Ze werd een echte Hollywood ster!


In het boek zien we op de illustratie van Amaia Arrazola de beroemde filmscène waarin Audrey met Gregory Peck op een scooter door Rome moet rijden. Daarna lezen we dat ze heel veel verschillende rollen heeft gespeeld en er een heel aparte, optimistische, levensvisie op na houdt. Eigenlijk was ze ook heel verbaasd over haar grote succes.


Audrey vergat echter de oorlogstijd en de honger nooit. Daarom werd ze op oudere leeftijd ambassadrice van de kinderrechtenorganisatie Unicef, dát vond ze haar mooiste rol! Via de mooie afbeeldingen reizen we dan ook met haar mee door India en Afrika waar Audrey voor allerlei dingen zorgde die kinderen nodig hebben.

Achterin het boek staat een korte biografie en zien we ook nog een paar foto's van deze bijzondere vrouw.


Het aparte van deze serie is, behalve dat het over sterke vrouwen uit de wereldgeschiedenis gaat, dat de boeken ook steeds door een andere illustrator van afbeeldingen voorzien worden, waardoor elk deel toch een heel eigen karakter krijgt maar de sfeer wel hetzelfde blijft. Ook Amaia Arrazola heeft zich goed van haar taak gekweten, we herkennen in dit boek Audrey natuurlijk aan haar grootste kenmerken; haar prachtige grote ogen en ranke, slanke lijf. Maar daarnaast is het hele leven van Audrey eveneens erg leuk weergegeven. Het hele boekje vertoont de elegantie van Audrey Hepburn zelf!
Opnieuw een mooi deeltje voor de verzameling.


ISBN 9789051166552 | Hardcover | 24 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | november 2018
Nederlandse tekst M.E. Ander | Formaat 24,6 x 20 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 1 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Van klein tot groots, deel 1
Coco Chanel
illustraties: Ana Albero
tekst: Isabel Sánchez Vegara


Als je anders bent dan de rest, word je vanzelf onvervangbaar.

Coco Chanel


In dit eerste boekje uit de serie 'Van klein tot groots' waarin belangrijke, sterke vrouwen uit de wereldgeschiedenis besproken worden, lezen we over het leven van Gabrielle Bonheur Chanel, beter bekend als Coco Chanel (1883-1971). De schrijfster kwam op het idee voor deze serie na de geboorte van haar twee nichtjes, een tweeling. Ze wilde haar nichtjes niet laten opgroeien met de stereotype verhalen over het meisje dat wacht op die ene ware groot liefde. Ze wilde laten zien dat er ook krachtige, zelfstandige en bijzondere vrouwen zijn geweest die hun dromen achterna gingen, dwars tegen alle regels in. Zij zegt over de serie:


"Van klein tot groots
is een eerbetoon aan de dromers, aan diegenen die hun droom najagen ongeacht het schijnbare onmogelijke daarvan. Met dat uitgangspunt ben ik intuïtief verder gegaan. Ik zoek niet naar vrouwen die die de top gehaald hebben in hun werk als ontwerpster, schilder, schrijfster, pilote, onderzoekster of zangeres.  Ik zoek naar authentieke en unieke vrouwen met een grote persoonlijkheid."


'Soms is het moeilijk om in een voor kinderen positief en begrijpelijke taal te schrijven over een zwaar leven van de personen, zoals bijvoorbeeld over het leven van Billy Holiday' weet Isabel Sánchez ons verder nog te vertellen. In dit eerste boekje is het haar gelukkig wonderwel gelukt.


We lezen over het meisje Gabrielle dat op 11 jarige leeftijd wees werd. Vanaf die tijd woonde ze in een nonnenklooster en kreeg daar ook les. Zij was toen al anders dan de rest - Het bovenstaande citaat schreef ze op zeer jonge leeftijd. - en de nonnen waren er niet blij mee.
In dat klooster was zij altijd al met naald en draad in de weer. Later verdiende de veelzijdige Gabrielle haar geld met naaiwerk én met zingen! Het publiek noemde haar Coco en die naam heeft ze aangehouden.


Coco droomde van ontwerpen, van stofjes, van kleding, ze had zoveel ideeën. Uiteindelijk werd ze via haar zelfgemaakte hoeden wat bekender maar ze werd vooral beroemd werd ze om haar kleding en later om haar beroemde parfum, Chanel no 5.  Coco was de vrouw die ervoor zorgde dat mensen beseften dat vrouwenkleding zonder de benauwde, verstikkende korsetten ook prachtig flatteerden.  Door haar comfortabele kleding kregen vrouwen meer bewegingsvrijheid en deed de broek haar intrede. Lang leve Coco!


De afbeeldingen bij het verhaal sluiten mooi aan op het vertelde. - Elk boekje uit de serie wordt overigens door een andere illustrator gemaakt. - De kleuren zijn sober en er zijn veel matte tinten gebruikt wat het boekje, net als Coco, erg stijlvol maakt.
Ik kijk nu al uit naar de volgende delen, ik wil ze allemaal!


ISBN 9789051166545 | Hardcover | 24 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | juli 2018
Nederlandse tekst M.E. Ander | Formaat 24,6 x 20 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 25 oktober 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER