jeugd 6-9 jaar

Pieter Feller

http://www.pieterfeller.nl

http://najibaabdellaoui.wordpress.com

http://www.nielsdehoog.nl

 

Clara het krantenmeisje
Deel 2 van de trilogie Clara
Pieter Feller en Tiny Fisscher


In het eerste deel van deze trilogie, die speelt in het tweede decennium van de vorige eeuw, hebben we Clara, 12 jaar oud, leren kennen als een meisje dat weet wat ze wil. Ze wil namelijk ontdekkingsreiziger worden!
Ze is van school gegaan toen haar vader overleed, ze denkt dat het beter is als ze haar moeder kan helpen door een extra centje te verdienen.


Nadat ze een journalist heeft ontmoet  - die haar informatie over Alexine Tinne, de eerste vrouwelijke ontdekkingsreiziger, geeft - komt Clara op het idee om kranten te gaan verkopen. Omdat ze bepaald niet op haar mondje gevallen is krijgt ze het voor elkaar: ze is het eerste krantenmeisje ooit!
Clara droomt er nog steeds van om ontdekkingsreiziger te worden, maar ze heeft nu ook een alternatief: misschien is journalist ook wel heel leuk! Want ze beleeft van alles.


Haar standplaats is het Centraal Station in Amsterdam, waar ze woont, en het gaat prima met de krantenverkoop! Voor een deel komt dat natuurlijk wel omdat de mensen het bijzonder vinden, dat ze een krant kopen bij een meisje, maar ook omdat ze enthousiasme uitstraalt. Al snel krijgt ze een krantenwijk, en bezorgt ze aan huis. Hoewel ze blijft twijfelen of ze niet beter op school was gebleven, leert ze op deze manier bijzondere mensen kennen.


Een nadeel van niet op school zitten is dat haar ooit beste vriend Koos nu een ander vriendinnetje heeft, en Clara duidelijk niet meer ziet staan. Wat maakt het uit, al snel merkt ze dat er meer leuke jongens zijn, met name Sjaak, die bestellingen rondbrengt met een bakfiets. Hij blijkt een onverwachte hulp te zijn, als er bij Clara thuis vervelende dingen gebeuren. Zo heeft Sjaaks oma bijvoorbeeld een fiets staan die ze toch niet gebruikt…


Clara leidt een ander leven dan de kinderen van tegenwoordig, en toch is ze een heel herkenbaar personage. In de jaren voor de Eerste Wereldoorlog waren er geen communicatiemiddelen zoals nu, en auto’s waren er nog maar net. Maar al is de omgeving anders, een kind is een kind, en Clara is een slim en sterk meisje met verbeeldingskracht en doorzettingsvermogen, waardoor ze oplossingen voor problemen vindt waar een ander niet op zou komen.


Wat zal er in het derde deel allemaal gebeuren?
Dat zou het laatste deel zijn, maar waarom niet doorgaan met de belevenissen van dit bijzondere meisje? Behalve dat het een mooi verhaal is, dat kinderen laat zien dat je veel kunt bereiken als je maar echt wil, geeft het een tijdsbeeld dat laat zien dat het in andere tijden – nog maar nauwelijks honderd jaar geleden, ook prima leven was. Anders, ja, maar daar is niets mis mee.


Pieter Feller (1952, Hoorn) schreef vele kinderboeken waaronder de succesvolle serie Kolletje.
Tiny Fisscher (1958, Castricum) schreef boeken voor kinderen, waar onder de bewerking van Alleen op de wereld, en voor volwassenen.
En net als bij het eerste deel maakte Natascha Blum-Stenvert een prachtige en passende omslag.


ISBN 9789492844446 | hardcover | 260 pagina's | Uitgeverij De Droomvallei | maart 2019
Illustraties van Natascha Blum-Stenvert | Leeftijd vanaf 9 jaar.

© Marjo, 2 mei 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Clara
Pieter Feller &Tiny Fisscher

Clara, bijna twaalf jaar oud, is een eigenzinnig meisje. Ze woont met haar ouders, broertje en zusje in Amsterdam, waar haar vader een timmermansbedrijf heeft. Ze kan goed leren, en haar ouders - en meester - denken dat ze vast wel schooljuffrouw kan worden. Maar Clara wil iets heel anders! Ontdekkingsreiziger, dat lijkt haar wel iets.
Op dat idee is ze gekomen door de dierenplaatjes die ze samen met haar vriend Koos spaart en in een album plakt. De beschrijvingen die er bij zitten maken haar nieuwsgierig naar de dieren zelf en hun leefgebieden, ze wil er zelf heen!


Maar dit verhaal speelt in 1911, en iedereen verklaart deze feministe avant la lettre dus voor gek. Schooljuffrouw is het beste dat haalbaar is, en als ze dan gaat trouwen moet ze stoppen met werken. Clara heeft daar helemaal geen zin in! Er is geen enkele reden waarom het niet zou kunnen, vindt ze.
Als meester haar vertelt over Alexine Tinne, die met haar moeder op ontdekkingsreis is geweest, staat Clara’s besluit vast. Maar haar klasgenoten lachen haar uit en moeder vindt het ook niets. Die vindt het ook niet goed dat Clara haar vader zo vaak helpt bij het timmerwerk. Timmervrouw, dat kan toch niet! Vader vindt het eigenlijk wel prima, die stimuleert zijn dochter.


Tot er zich op een dag een drama voltrekt met verstrekkende gevolgen. Nu kan Clara het wel schudden! Maar dromen mag en ze gaat nog gedrevener op zoek naar degene die de dierenplaatjes getekend heeft. Dat is immers een beroemde wereldreiziger die bovendien in haar eigen stad woont.
In het twaalfde levensjaar van Clara verandert haar leven helemaal. Het verhaal vertelt over hoe ze omgaat met al die tegenslagen en steeds weer opkrabbelt. Ze is een sterke jongedame!


Meisjes als zij zijn er in alle tijden, en wat dat betreft zou haar verhaal gerust in het heden kunnen spelen. Het is evenwel de achtergrond die het een bijzonder verhaal maken. In 1911 was de wereld heel anders: geen moderne media, geen liften, zelfs nauwelijks auto’s. Amsterdam, waar het boek zich afspeelt, was vol met paarden die karren voorttrokken: voor de bakker of de melkboer, maar ook met schillen of voorraden die afgeleverd moesten worden. Meisjes werden zwaar ondergewaardeerd, de ziekenzorg stond nog maar in de kinderschoenen en was voor menigeen onbetaalbaar. Er waren geen sociale voorzieningen: als je geen werk had, had je geen geld, en moest je maar zien hoe je het stelde! Kinderen werden al vroeg van school gehaald om te werken. De woningen waren klein, en hadden vaak niet eens sanitaire voorzieningen. In die tijd bestonden er water- en vuurwinkeltjes!


Dit verhaal zal jonge mensen aanspreken vanwege Clara zelf, een meisje dat weet wat ze wil en daar ook voor gaat, maar daarnaast is het vooral een eyeopener: zo ging dat dus in die tijd, ruim honderd jaar geleden!  Daarnaast is het een verhaal over rouw, en over hoe dat in die tijd werd aangepakt.


Een leerzaam, maar  vooral indringend verhaal, als het uit is, wil je weten hoe het verder gaat met Clara!
Mooie omslag ook!

Pieter Feller
(1952, Hoorn) schreef vele kinderboeken waaronder de succesvolle serie Kolletje.
Tiny Fisscher (1958, Castricum) schreef boeken voor kinderen, waar onder de bewerking van Alleen op de wereld, en voor volwassenen.


ISBN 9789492844118  | Hardcover | 220 pagina's | Droomvallei| april 2018| Leeftijd vanaf 9 jaar.
Illustraties: Natascha Blum-Stenvert

© Marjo, 31 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altEen cavia en twee moeders
Pieter Feller


De tienjarige Sep heeft twee moeders, Maartje en Lotte. Vier maanden geleden zijn ze van Amsterdam verhuisd naar het geboortestadje van Lotte. Ze wonen nu in een mooi oud boerderijtje met een groot erf en een paar fruitbomen. In de grote verbouwde schuur is een expositieruimte waar Lotte haar werk tentoonstelt. Ze wonen nu ook lekker dicht bij oma Gerda, de moeder van Lotte.

We lezen hoe Sep al flink gewend is aan zijn nieuwe woonplaats, hij heeft inmiddels nieuwe vrienden gemaakt. Met name Koen en Tibby zijn favoriet. Koen is een stuk ouder, al vijftien, en Tibby zit bij hem in de klas. 
Hij heeft beloofd Tibby te helpen met een cadeau maken voor Vaderdag. Buurman Paul bracht ze op idee, ze gaan een molen van ijsstokjes maken. Leuke bijkomstigheid is dat ze dan wel veel ijsjes moeten eten!
De vrouw van Paul, buurvrouw Annemarie, is eigenlijk de enige die altijd commentaar heeft op Sep en vooral op zijn twee moeders. Ze vindt dat maar niets. Dat is wel eens vervelend maar Sep probeert zich er niets van aan te trekken. Hij vindt Maartje en Lotte gewoon lief.

Sep heeft een cavia, Kobus, die vrij rond mag lopen in zijn kamer. Elke avond vertelt hij aan Kobus zijn belevenissen van de dag. De ene keer gaat het over buurman Paul die hij heel aardig vindt, de andere keer over buurman Joost die een beetje stilletjes is. Maar ook over zijn vriend Koen en over oma Gerda, die nu alleen woont nadat opa is overleden, waar hij lekker veel naartoe gaat. Ze kijken dan graag naar opa's postzegelverzameling. Samen met oma haalt hij dan herinneringen op aan die grappige en mooie verhalen die opa verzon bij elke postzegel.
Hij vertelt aan Kobus hoe raar Tibby ineens doet en hoe verlegen Roza uit zijn klas is. Hij vertelt dat Roza een beetje raar maar wel lief is.
Hij vertelt over zijn superidee dat hij voor oma heeft bedacht. Hij vertelt dat hij het stom vindt dat de kinderen van buurman Paul nooit komen want hij is vast een lieve vader. Hij vertelt over Annemarie die altijd zo naar doet. Hij vertelt over de gemene brief vol akelige roddels over zijn moeders...


Een erg prettig, soms ontroerend verhaal. Sep heeft net als elke jongen zijn pretjes en verdrietjes. Soms vindt hij het niet leuk dat hij geen vader heeft maar hij beseft ook hoe fijn hij het heeft met zijn twee moeders. Pieter Feller heeft dit alles heel invoelend weten te verwoorden.
Het is prettig dat er de laatste tijd wat vaker kinderboeken verschijnen waarbij de ouders twee vaders of twee moeders zijn. Kinderen zien dan dat het daar in huis er precies hetzelfde aan toegaat als in hun eigen huis. Het is verder ook een fijn verhaal, zeker de grappige en lieve herinneringen aan opa zijn prachtig verteld, maar ook de schoolperikelen zijn heerlijk om te lezen.
Kortom, een boeiend en liefdevol geschreven boek, het aanschaffen zeker waard.


ISBN 9789491446108 Hardcover 103 pagina's Uitgeverij Xanten 4 november 2013
Met enkele zwart/wit illustraties van Niels de Hoog Leeftijd 8+

© Dettie, 13 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lees meer...

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>