jeugd 6-9 jaar

Brief in geheimschrift
Louis Braille 1809-1852
Illustraties Jan Lieffering


Lodewijk heeft een heel erge hekel aan lezen, hij is namelijk dyslectisch. Als hij door die vreselijke Pieter daarmee geplaagd wordt op school loopt hij heel boos de klas uit en spijbelt 's middags. Hij gaat naar de kermis en daar ontmoet hij Sterre, zij is blind. Zij neemt Lodewijk mee in haar vaders spookhuis. Het is daar pikdonker maar omdat zij blind is weet zij precies de weg en zo leidt ze Lodewijk door het spookhuis heen. Lodewijk vertelt over zijn hekel aan boeken en is verbaasd dat Sterre juist  gek op lezen is, ze is toch blind? Hoe kan zij nou lezen? Sterre laat Lodewijk zien hoe ze braille leest. Brailleschrift is gemaakt uit puntjes die letters voorstellen en Sterre is er heel goed in. Ze leest razendsnel. Ze laat Lodewijk zien hoe ze ook teksten op internet kan lezen en schrijven.
Maar dan duiken er politie-agenten op. Ze zijn op zoek naar Lodewijk...

Rian Visser is een door mij erg gewaardeerde schrijfster van o.a. de boeken Het lettercircus, De stille dief, Wil jij met mij enz. Ook deze keer weet zij mij te boeien met dit erg vlotte en spannende verhaal  over problemen rond blind of leesgehandicapt zijn.
In elk hoofdstuk zijn afwisselend  Lodewijk of Sterre aan het woord. Daardoor weet je precies wat ze denken en voelen en dat is heel leuk. Lodewijk is best verlegen en durft niet zo goed vragen te stellen en Sterre is heel blij dat iemand met haar praat en naar haar luistert.
Lodewijk maakt kennis met het brailleschrift en ontdekt dat hij dát wel leuk vindt. Boeken zijn niet zo stom, het is alleen omdat hij moeite heeft met lezen dat hij boeken zo vreselijk vindt. Sterre is een vrolijke, aparte meid. Ze kan zich heel goed redden, ze kan zelfs raak schieten in de schiettent! Lodewijk verbaast zich erover dat Sterre zoveel kan en veel meer hoort dan hij. Doordat Sterre zoveel vertelt over blind zijn en het brailleschrift weet Lodewijk gelijk waar hij een spreekbeurt over zal houden... over Louis Braille, de man die het alfabet voor blinden bedacht heeft.

Als je zelf een spreekbeurt wilt houden over Louis Braille dan kun je achterin dit boek al lezen wie Louis Braille was en waarom hij het blindenschrift bedacht. Ook staan daar foto afgebeeld zodat je kunt zien hoe blinde kinderen lezen en de computer kunnen gebruiken. En helemaal bijzonder is dat achterin het braillealfabet staat mét een pagina in brailleschrift. Je kunt dan zelf brailleschrift voelen en proberen of je kunt lezen wat er staat.
Bij het boek zitten ook twee luister-CD's waarop een jongen en meisje de tekst van het boek voorlezen.

Het is een boek uit de serie Terugblikken, een reeks prenten- en leesboeken bij de canon van de Nederlandse geschiedenis. Het boek zelf is erg mooi uitgevoerd, harde kaft, stevige niet al te dunne pagina's met leuke zwart-wit illustraties van Jan Lieffering bij het verhaal. Achterin veel foto's en heldere en duidelijke uitleg over brailleschrift en het gebruik daarvan. De CD's zijn zelfs van vrolijke illustraties voorzien.  Verder worden hulpmiddelen en internetadressen voor blinden afgebeeld en weergegeven.
Bij het boek hoort ook een lesbrief voor het onderwijs.
Een uitstekend boek om kinderen (en volwassenen) te informeren over blind zijn.

(Dit boek is geschreven in opdracht van NLBB Vereniging van Leesgehandicapten. De NLBB wil dat mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn ook alles onbeperkt kunnen lezen, net als mensen zonder leeshandicap. Daarom is dit boek ook beschikbaar in de aangepaste leesvormen: braille, luister-cd en grootletterdruk.)

ISBN 97890530032447 Gebonden: harde kaft, 96 pagina's Uitgeverij Delubas januari 2009
vanaf 8 jaar

© Dettie, januari 2010

Lees de reacties op het forum en /of reageer, klik HIER