Non-fictie jeugd

Marja Baeten

Waarom is een blauwe plek blauw?
Illustraties: Hilky Helmantel
Tekst: Marja Baeten


Ja, waarom is een blauwe plek eigenlijk blauw? En waarom vallen je melktanden uit? Waarom moet je windjes laten? Waarom krijg je gips als je arm gebroken is? Waarom krijg je tranen als je huilt? Hoe groeien je haren?
Dat zijn heel leuke vragen!

De antwoorden zijn ook op een leuke manier vormgegeven. Eerst geven een paar kinderen een eigen antwoord, één daarvan is goed, daardoor kun jijzelf ook alvast kijken of je het antwoord al weet.

Op de volgende twee pagina's wordt precies uitgelegd waarom je bijvoorbeeld windjes moet laten of hoe je haren groeien. Die uitleg is helder en duidelijk, met name door de gekleurde afbeeldingen erbij. Alleen de uitleg over de tranen is een beetje vaag, maar dat is mogelijk te complex om in een paar woorden te verklaren. De teksten zijn namelijk vrij kort gehouden, wat het lees- en luisterplezier voor een kind vergroot.
Al met al is het een heel prettig boek geworden dat voor nieuwsgierige en leergrage kinderen een schot in de roos zal zijn.


Dit boek is een deel uit de serie 'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet...' In deze boeken wordt antwoord gegeven op vragen die kinderen hebben.


ISBN 9789044842715 | Hardcover | 27 pagina's | Clavis | februari 2022
Afmeting 25,8 x 26,8 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 2 augustus 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Waar komt die banaan vandaan?
Illustraties: Hilky Helmantel
Tekst: Marja Baeten


Een boek over groente en fruit in de serie Ik zie, ik zie wat jij niet ziet...
En dat is een heel goed idee, zo’n boek, want je wil niet weten hoeveel kinderen denken dat al dat lekkere eten gewoon in een fabriek gemaakt wordt! Door middel van dit boek zullen ze in ieder geval over een paar groenten en fruit beter weten.


Want om maar met de titel te beginnen: bananen groeien toch echt aan een boom!
Eh, wacht! Een bananenboom is helemaal geen boom!
Het is een struik! Wel een stevige struik, want al heeft hij dan geen houtige stam – voorwaarde om boom genoemd te worden – hij moet wel het gewicht dragen van al die trossen bananen. En één zo’n tros weegt al net zoveel als twee kinderen van vijf jaar! Er wordt ook uitgelegd waarom een banaan krom is en hoe ze geoogst worden. En hoe ze dan in de winkel komen.


Dat wordt verteld in kaders met tekst, met tekeningen erbij, waarop je kan zien hoe het werkt. Voor je deze pagina’s ziet zijn er twee pagina’s waarop kinderen het woord krijgen. Wat denk jij? wordt er gevraagd. Vijf kinderen geven antwoord op de vraag, in dit geval: waar groeit die banaan eigenlijk?
En een aardappel, hangt die ook aan een boom? Is het erg als je een appelpitje inslikt? Zijn rozijnen snoepjes?
Op deze manier – eerst de kinderen, dan de informatie – worden broccoli, appels en komkommers behandeld. Dan volgen nog aardappels en rozijnen.


Waarschijnlijk horen kinderen veel dingen waar ze nog nooit over nagedacht hebben, laat staan dat ze het dan weten: wat is het verschil tussen appels en aardappels? Als het op hun bord ligt weten ze dat wel natuurlijk, maar het verschil wat betreft de groei, dat is weer iets anders.
En die rozijnen, dat is vast iets waarbij ze verrast zullen zijn. Rozijntjes die zitten immers in een doosje en je eet ze als snoep. Dus om te te horen dat het eigenlijk druiven zijn!
Bijzonder toch!


Een heel leerzaam boek, met duidelijke uitleg en mooi uitgevoerd. Er zouden nog wel meer van deze boeken mogen komen!

ISBN 9789044842333  | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Clavis | januari 2022
Afmeting: 26,8 x 25,9 x 1 cm | Leeftijd 5+

© Marjo, 25 januari 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet
Wie maakt die vieze trein schoon?
Illustraties: Hilky Helmantel
Tekst: Marja Baeten


Inderdaad is dat een vraag waar kinderen mee komen:  Wie maakt eigenlijk die vieze trein schoon? En dan heb je als volwassene ook niet één-twee-drie een antwoord. Behalve deze prangende vraag zijn er nog meer van die kwesties, waar je niet dagelijks bij stil staat: Hoe tankt een vliegtuig? Hoe komt melk in de melktankauto? Hoe komt een auto op een boot? Waar gaat de laatste bus naar toe? Hoe komt zo’n kraan zo hoog op een gebouw?


Een paar kinderen denken er over na en zeggen dan wat zij denken dat er gebeurt.
Bij de laatste bus bijvoorbeeld: Joeri denkt dat de bus naar een parkeerplaats rijdt die vlak bij de bushalte is. Ja, zegt Anwar: daar staat zijn eigen auto of fiets om mee naar huis te gaan. Nou, zegt Jaap: Hij kan beter de bus mee naar huis nemen. Dan parkeert hij voor de deur! Heel logisch allemaal, maar dat is dus niet het juiste antwoord.


Na het brainstormen door een paar kinderen volgt dan een uitgebreid antwoord, met nog extra informatie, voorzien van tekeningen van Hiky Helmantel. Iedere vraag begint met een foto. De informatie is heel duidelijk, geschikt om voor te lezen aan de jongsten, terwijl zij op de afbeeldingen ook kunnen zien wat de tekst vertelt. Later kunnen ze het zelf lezen.
Bij de vraag over de melktankauto staat uitgelegd waar melk vandaan komt. Dat is in deze moderne tijden hard nodig, want veel kinderen denken net als Jesse denkt: in de fabriek!!! Gelukkig weten Tirza en Berend wel beter!

Elke dag gebeuren er dingen om je heen waar je meer van wilt weten.
'In deze serie zié je de antwoorden die normaal verborgen blijven. Voor nieuwsgierige kinderen vanaf 5 jaar.’ staat op de achterflap.
Een nieuwe serie dus? Wat zou er nog volgen?


ISBN 9789044839081  | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Clavis | augustus 2020
Afmetingen 26,9 x 25,7 x 0,9 cm | Leeftijd 5+

© Marjo, 15 september 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER