Non-fictie jeugd

Lucy Brownridge

Vandaag, ergens op aarde
Illustraties: Margaux Samson Abadie
Tekst: Lucy Brownridge

Natuur is natuurlijk iets wat er niet alleen altijd al was en voort zal duren, het is ook iets wat steeds verandert en overal anders is.
Het hele jaar door is er ergens op aarde wel iets aan het gebeuren. Je hoeft eigenlijk maar naar buiten te kijken, in je nabije omgeving, maar natuurlijk gebeuren er ook dingen in andere landen. Overal dus.


In dit boek vind je verhalen over de kringloop, over de natuur van het individuele dier dat gehoorzaamt aan de ‘regels’ die bij de specifieke soort horen, en over hun natuurlijke drang tot voortplanten.


Lucy Brownridge heeft er een bijzondere vorm voor gevonden. We gaan het hele jaar door, van januari tot december, en steeds vertelt ze over een bepaald dier. De keuze moest daarbij beperkt worden, dat is logisch, maar wel jammer. Er gebeurt nog zoveel meer!
Maar ook met deze beperkingen ligt hier een fantastisch mooi boek, mede te danken aan de Franse tekenares Margaux Samson Abadie, die prachtige kleuren heeft gebruikt, passend bij het seizoen en bij wat er verteld wordt.
Laten we een voorbeeld nemen, december, dat is het nu tenslotte:

Er zijn vier verhalen:
- een nachtuil in Portugal, die dit keer overdag jaagt. Hij neemt wel een risico, zo in het daglicht, maar zijn prooi zit nu ook niet open en bloot in het veld! De muisjes zitten immers verstopt in hun holletjes waar ze als het goed is gezorgd hebben voor een voorraad.
- een kever in Namibië, waar het juist erg heet en droog is. Hij moet erg veel moeite doen om toch wat te kunnen drinken, het enige namelijk is een mistdruppel, die hij zelf moet gaan 'vangen' hoog op een berg.
- en dan gaan we naar Noorwegen, om naar het prachtige Noorderlicht te kijken. Met een uitleg over wat dit verschijnsel veroorzaakt.
- het vierde verhaal speelt zich af in Schotland. In de Schotse Hooglanden ligt sneeuw, het is een mooie witte wereld. Maar waar heeft de eekhoorn zijn eten ook al weer verstopt?

Zo worden voor iedere maand mooie verhalen verteld, in korte tekstjes  die geïntegreerd zijn in de afbeeldingen die een of twee pagina’s beslaan. Ze staan bijvoorbeeld op een rots, of een vleugel, of een boomstronk dient als ondergrond.

Het is een genot om in dit boek te lezen en alles eens goed te bekijken, en je leert er ook veel van. Wist je dat er een plant bestaat die niet kan ontkiemen zonder vuur?
En dat er behalve het bekende noorderlicht ook zuiderlicht bestaat? En dat er een kikker bestaat die helemaal bevriest, zodat je denkt dat hij het niet gered heeft in de barre winter. Maar dat hij dan ontdooit? Een leuk weetje is dat apen ook in bad gaan! En zo schattig die haas die wit kleurt als de sneeuw valt!
Of die krabben die zich in een rij opstellen om de beschikbare huizen (=schelpen) te verdelen!

En zo nog een heleboel meer. Wonderbaarlijk!

Lucy Brownridge is auteur, bekend van Cat family Christmas , een flapjesboek; Dinorama (2021) en Portrait of an artist Claude Monet.

Margaux Samson Abadie, ook bekend als Nano Fevrier, is een Franse illustratrice. Ze ontwerpt ook stoffen en kinderkleding. Ze put haar inspiratie uit de natuur, jeugdherinneringen, folklore, reizen, literatuur, film en muziek.

ISBN  9789047714545 | Hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | augustus 2022
Vertaling uit het Engels door Steven Blaas | Afmeting 26,6 x 31,1 cm | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 23 december 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER