Non-fictie jeugd

Richard Platt

http://www.richardplatt.co.uk

 

Het viruslab
De gruwelijke geschiedenis van dodelijke ziektes
Richard Platt


Zo’n mooi boek over zo’n akelig onderwerp!
Eerst maar even dat onderwerp: zoals hierboven al staat gaat het over ziektes.
Degenen die het verhaal vertellen zijn de veroorzakers zelf: Dr. Kriebel de vlo, Professor Ratticus, de rat dus, en de twee labassistenten Gonzo de mug en Tik-Tik de tseetseevlieg. Hen zie je op vrijwel alle pagina’s terug, terwijl ze uitleg geven over hoe plagen en pandemieën ontstaan, hoe het in de loop der jaren gegaan is met die ziektes, en wat er misschien tegen te doen valt.


De ziektes zijn eigenlijk kiemen, die piepklein zijn! Of diertjes die we schimmels noemen.
Je hebt protisten, bacteriën en virussen, die je alleen kunt zien met de hulp van een microscoop. En die werd pas uitgevonden aan het einde van de zeventiende eeuw, door de Nederlander Antoni van Leeuwenhoek. Voor die tijd had men geen idee hoe het kwam dat mensen ziek werden.
En pas als je je vijand kent, kun je er iets tegen doen! Want dan weet je misschien dat het bacteriën zijn die de schuld zijn, maar hoe komt een mens daaraan? Hoe gaat besmetting in zijn werk? Hoe zien ze er uit, en vooral natuurlijk: wat kun je er tegen doen?


Al die akelige en vaak dodelijke ziektes komen voorbij. Dr. Ratticus wijst op een kaart aan waar ze ontstonden, en hoe ze zich verspreiden. Met de jaartallen erbij. Hij bekijkt op zijn gemak samen met ons lezers de schurkengalerij, waar de kiemen en wat ze veroorzaken afgebeeld zijn.  Daar zien we een bekende: corona!
Vervolgens wordt er veel aandacht besteed aan De Zwarte Dood: de pest, die voor zover bekend vanaf de veertiende eeuw rondwaarde en vele slachtoffers eiste.
Toen eenmaal ontdekt werd hoe ziektes zich verspreidden, werd er ook meteen gewerkt aan het voorkomen ervan. Er was een tijd dat er geen riolering bestond en men vervuild water dronk!


En dat je door hoesten en proesten anderen kunt besmetten? Dat wisten ze niet. Dan moeten er medicijnen ontwikkeld worden natuurlijk. Er wordt verteld wat resistentie is, of immuniteit en vaccinatie. En wist je dat het woord quarantaine ontstaan is in Dubrovnik (Kroatië)?
Als er bezoekers kwamen moesten die eerst een tijd – eerst dertig, later veertig dagen - op een eiland blijven voor ze de stad in mochten. Dat was al in 1397!


Naar aanleiding van dit soort besmettelijke ziektes wordt duidelijk verteld wat wij zelf kunnen doen om te voorkomen dat we iemand besmetten of besmet worden: handen wassen, niet (zoveel) reizen, het fruit en de groenten die je eet goed wassen en op de juiste plek bewaren, en nog meer van dit soort raadgevingen.
En helaas, dan nog: deze ziektekiemen zijn slim, zodat ook wij alert moeten blijven. Ze veranderen steeds van vorm. Ook zorgen ze ervoor dat bij een pandemie niet iederéén komt te overlijden. Want als er niemand over is om te kunnen besmetten, sterven ze zelf ook uit. En zij willen blijven leven!


Dit alles en nog meer legt Professor Ratticus met de hulp van zijn assistenten heel goed uit met duidelijke tekst in kaders – soms moet je het boek draaien – en met enkele fotootjes en heel veel tekeningen. Grappige tekeningen, het is niet alleen maar kommer en kwel!
Je vindt in dit boek ook een lijst met begrippen en een inhoudsopgave plus register.
Kinderen leren op een speelse manier over akelige ziektes, en zijn dus gewaarschuwd!


Richard Platt  (1953, Northumberland) is een Britse schrijver van non-fictie- en informatieboeken en multimediawerken, voornamelijk voor kinderen.
John Kelly (die van de griezelige serie De Monsterdokter) is illustrator, schrijver en vormgever. Hij werkt voor allerlei uitgevers en filmmaatschappijen en werd al twee keer genomineerd voor de prestigieuze Kate Greenaway Medal.


ISBN 9789047713562 | Hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | juli 2021 (de eerste druk was in 2011)
Illustraties door John Kelly | Leeftijd: 9+

© Marjo, 2 augustus  2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER