Non-fictie jeugd

Peter Crisp

Piraten
Peter Crisp


Vandaag heb ik veel geleerd, met piraten was ik nog niet zo bekend.
Op de eerste pagina’s zie je hoe de schepen er uit zagen, van het oudste teruggevonden galjoen tot de nieuwste manier van piraterij met snelle motorbootjes. En ook de herkomst van het woord piraat: het komt van ‘peiran’, oud-Grieks voor aanvallen.
In de volgende hoofdstukken wordt verteld hoe piraterij er door de eeuwen heen bij stond. Al uit de achtste eeuw voor Christus zijn overblijfselen gevonden. Het gaat dan vooral over piraterij in de Middellandse zeegebieden, waar het fenomeen eeuwenlang bleef bestaan. Je had de Cilicische piraten, die bijvoorbeeld ooit Caesar - toen hij nog geen keizer was – gekidnapt hebben. Hij beloofde de zeerovers hun losgeld, maar ook zegde hij toe dat hij ze allemaal zou kruisigen. En dat heeft hij gedaan.
In latere eeuwen kwamen de rovers uit Noord-Afrika: de barbarijse piraten, die de kust onveilig maakten van de 16e tot de 19e eeuw. Een beroemde zeerover was Barbarossa, die ook nog pasja van Algiers werd.
Helaas komen de Turken er niet goed vanaf in dit verhaal, ze worden vaak als bemanning gezien op piratenschepen, bij de Cilicische piraten al, maar ook bij de Barberijnen. In Turkije werden er zelfs piraten opgeleid: de Janitsaren. Die – toen ook al - zich beschouwden als heilige strijders voor de islam. Het gaat de piraten niet alleen om het roven van kostbaarheden en geld: ze namen meestal ook de bemanning mee om ze te verkopen als slaven. De Vikingen deden dat bijvoorbeeld in de achtste eeuw ook met de kloosterlingen die zij in Groot-Brittannië gevangen namen.
In de zestiende eeuw werd kapitein Francis Drake, een Britse piraat, nog eervol onthaald door zijn koningin Elizabeth, maar later, in de achttiende eeuw werden in hetzelfde Engeland zeerovers berecht en opgehangen. Zo’n hangman diende als afschrikbeeld. Hielp het?
Hm..


Zeerovers zijn van alle tijden, ze zijn er nog steeds, al wordt over de moderne Somalische piraten niet meer verteld dan dat ze met snelle motorbootjes te werk gaan.
Dit mooi vormgegeven boek staat vol met feiten. Wisten jullie dat er ook vrouwelijke zeerovers waren?  Je leest met welke wapens er gevochten werd, en hoe de regels aan boord van een schip waren. Ook vind je informatie over de Franse piraten, over Zwartbaard de verschrikkelijkste piraat ooit, die alleen door zijn uiterlijk de tegenstander al op de knieën dwong.
Er wordt verteld over het boek ‘Schateiland’, over films die er over gemaakt zijn, en dan blijken er ook in de Chinese wateren nog piraten geweest te zijn.
Kortom, als je dit boek gelezen hebt, weet je zoveel meer! En dan wordt er nog melding gemaakt van hoe je aan nog meer info kunt komen: musea, internet, boeken..
Weer een heel mooi boek!


ISBN 9789054617716 | hardcover | 48 pagina’s | Baeckens | 2011
Vertaald uit het  Engels door  Guy Brugmans Leeftijd vanaf 12 jaar.

© Marjo, 25 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER