Non-fictie jeugd

Esther Walraven & Elly Hees

http://beeldvanhees.nl

 

Waarom je eigen scheten soms niet zo erg stinken!
en andere weetjes over eten in je lijf
illustraties Elly Hees
tekst: Esther Walraven


Van hap tot poep, dat is het waar het in feite om draait in dit boek.  Ons wordt o.a. vanaf het moment dat je iets eet tot het moment dat je naar de wc gaat haarfijn uitgelegd wat er allemaal in je lijf gebeurt en vooral waarom dat zo werkt.


Elke keer als je een bladzijde omslaat zie je dan ook een zin staan dat begint met het woord waarom. Waarom je eet, waarom je tanden en kiezen hebt, waarom er spuug in je mond zit, waarom je trek krijgt als je een tijdje niet gegeten hebt, waarom poep stinkt, waarom poep bruin is... want je eet toch oranje sinaasappels, groene sla? 


Elke keer volgt na deze opmerking een korte maar heldere uitleg en de afbeeldingen en tekeningen erbij maken het helemáál makkelijk om alles te snappen. Ook staan er bij elk onderwerp één of meer Wist je dat... ballonnetjes. Bijvoorbeeld:


         Wist je dat...    
je blaas, net als een ballon,
kan uitrekken als er meer
 plas in komt? In totaal
past er net zoveel in als
  in twee limonade-
glazen.

Alle 'Waarom' constateringen hebben met eten en drinken te maken. Variërend van waarom je gaat boeren van cola, waarom plas helemaal niet vies is, waarom je niet elke dag hetzelfde kunt eten - gevolgd door een uitleg over de schijf van vijf - tot waarom het ene vet het andere niet is, waarom je niet zonder drinken kan, waarom je dik wordt van te veel eten, waarom je best zonder vlees kan, waarom lekker eten meestal niet gezond is, waarom smaken verschillen, waarom je niet alles rauw kunt eten. Maar ook waarom Moslims vasten, waarom veel mensen in Azië met stokjes eten, waarom niet iedereen alles kan eten (over voedselallergie), waarom je soms misselijk bent, waarom baby's alleen melk drinken, enz. enz. enz. Het is allemaal heel interessant om te lezen.

Bij al deze uitleg staan ook regelmatig kleine opdrachtjes zoals, hoeveel boterhammen heb je nodig om een uurtje te kunnen voetballen, wandelen, lezen, zwemmen etc. of zoek de verschillen in twee getekenden plaatjes van een supermarkt of aangeven wat mensen in welke landen eten. En nog veel meer dingen die je kunt beantwoorden. De oplossingen staan achter in het boek.

Dankzij de heldere kleuren, de toegankelijke taal en de humoristische tekeningen is het een heel sprankelend boek geworden waaruit je veel kunt leren. Het lijkt me ook een uitstekend boek om een spreekbeurt over te houden en misschien kun je dan gezonde chips meenemen om te laten proeven, want de recepten voor fruitchips en gezonde aardappelchips staat ook in dit boek.
Kortom, een fantastisch boek vol goede informaties, weetjes en tips rond eten en je lijf.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789000352470 | Hardcover | 109 pagina's | Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum | maart 2017
Afmeting 20,5 x 20,8 cm | leeftijd 8-12 jaar

© Dettie, 4 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER