Non-fictie jeugd

Chris Ferrie

Quantumfysica voor baby's
Chris Ferrie


Een boek voor baby’s over het onderwerp quantumfysica, dat is toch wel heel apart. Wat moet zo’n kind hiermee?
Volgens Chris Ferrie is het nooit te vroeg om te beginnen met wetenschap. Misschien had ik dat dan ook als jong kind al moeten doen. Want zelfs na meerdere keren lezen van het boek voor baby’s snap ik nog niets van kwantumfysica!


Google zegt: In de fysica is een quantum ‘de kleinste, ondeelbare hoeveelheid van een grootheid die bij een interactie betrokken kan zijn.’
Huh? Vooruit, verder zoeken.


'Een elementair deeltje is een deeltje dat niet in andere deeltjes is te splitsen. Het wordt geacht geen inwendige structuur te hebben, aangezien het niet is samengesteld uit nog kleinere deeltjes. Volgens de huidige modellen zijn bijvoorbeeld elektronen, neutrino's en quarks elementaire deeltjes.
Er zijn deeltjes waaruit de materie is opgebouwd en er zijn deeltjes die een kracht overbrengen.
Atomen werden in de 19e eeuw nog als elementaire deeltjes beschouwd, totdat door experimenten bleek dat zij een atoomkern bevatten, waar een elektron om draaide, maar verder leeg waren. Daarna werden de deeltjes waaruit de atoomkernen waren samengesteld (het proton en het neutron) als elementair beschouwd.'


Ha, nu wordt het wat. Er is een verband zichtbaar met hetgeen Chris Ferrie in dit boekje voor de allerkleinsten laat zien. Het boekje beperkt zich dus tot de elementaire deeltjes, de protonen, neutronen en elektronen.
Het boek begint namelijk met een afbeelding van een groen bolletje, waar onder staat:


‘Dit is een bal.’
Op de volgende pagina staat ook zo’n groen balletje maar dan met een geel golfjespatroon eromheen, en daar staat onder:
‘Deze bal heeft energie.’
Vervolgens zien we een blauw bolletje: ‘Dit is ook een bal.’
En daarna: hetzelfde bolletje, zonder omlijsting:
‘Maar deze bal heeft nul energie.’


En zo gaat het verder. Er zijn vormen getekend, met bolletjes, en daar staat dan onder wat het zijn.
Alle ballen zijn atomen, staat er, en die bestaan uit neutronen, protonen en elektronen, ieder met een eigen kleur. Er wordt verteld dat een elektron op bepaalde plaatsen kan zijn, en op andere plaatsen echt niet.


Zowel ik als die arme baby moet dit allemaal aannemen, als zoete koek slikken, want begrijpen doen we het niet. Maar misschien doen de grote geleerden dat ook niet. Blijft over dat dit een kartonboekje is waarin leuke bolletjes getekend staan, die soms hier, soms daar staan, soms paars, soms groen zijn, en soms hebben ze een geel golvend omhulsel. Leuk om naar te kijken, maar de mededeling dat je dan een quantumnatuurkundige bent is grotelijks overdreven.


Chris Ferrie maakte er een hele serie van, de Baby-universiteit:  ''The serie EVERYONE is talking about''. Andere delen gaan over onder andere over Robotica,  Raketwetenschap, de Relativiteitstheorie.


Ferrie is fysicus, wiskundige, en vader van vier aanstormende jonge wetenschappers.


ISBN  9789025114398  | hardcover | 24 pagina's | Uitgeverij Holland | augustus 2019
Vertaald uit het Engels door Emmy van Egmond | Leeftijd vanaf 1 jaar

© Marjo, 18 augustus 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER