Non-fictie jeugd

Florence Ducatteau

http://florenceducatteau.wikeo.be (Frans)

http://www.chantalpeten.be (Frans)

 

Naar het theater
illustraties: Chantal Peten
tekst: Florence Ducatteau


Op school werken Lies en Arthur met hun klas aan een toneelstuk. Als het eenmaal zover is komen allerlei mensen zoals papa en mama en vriendjes en vriendinnetjes kijken. Ze zitten op banken en er is een toneel gebouwd, het lijkt net een echt theater!
Maar wat is een theater eigenlijk en wat gebeurt daar allemaal?

In het boek word begonnen met een stukje theatergeschiedenis, te beginnen bij de de Grieken en de Romeinen. Erg leuk is te lezen hoe de voorstellingen zich langzamerhand verplaatsten van buitentheaters en marktpleinen naar theatergebouwen. Eerst kwam het theater naar de mensen toe maar later gingen de mensen zelf naar het theater.
In duidelijk gedrukte letters en heldere tekst wordt uitgelegd uit welke delen een theatertekst bestaat, zoals dialogen en scènes etc. ook wordt verteld wie de leiding heeft en wat bijvoorbeeld het verschil tussen een komedie en tragedie en musical en opera is.

Erg leuk is alle informatie over de activiteiten achter de schermen, we zien een decorbouwer bezig en een kostuumontwerpen met daarbij uitleg over hun mooie vak.
Ook wordt een klein beetje acteerles gegeven door middel van ademhalings-, uitspraak-, en expressieoefeningen. Verder wordt getoond hoe je gevoelens met je lichaam kunt uitbeelden of schijngevechten kunt voeren.


En dan... de prachtige uitklapplaat waarin het hele theater getoond wordt, vanaf de ingang tot de kelder en zolder, vanaf de coulissen tot de zaal.
Fantastisch om te zien! Daarbij staat ook, in korte teksten, veel uitleg over wat er allemaal te zien is op de grote afbeelding.


Daarna zien we nog allerlei vormen van theater en diverse beroemde theaters weergegeven.
Zoals altijd eindigt ook dit willewete deel met een knutseltip en een quiz met vragen over dit boek.

Het boek is volgens de uitgever geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar maar daarvoor is in mijn ogen de tekst toch te moeilijk ondanks de heldere taal. De woorden zoals ouvreuse, decorontwerper, grimeur etc. zijn, ondanks de daarbij geleverde uitleg, denkelijk toch nog te moeilijk. Kinderen vanaf een jaar of acht zullen daarentegen genieten van dit rijk geïllustreerde en zeer informatieve boek.
Het is ook een uitstekend boek om te gebruiken voor een spreekbeurt over het theater.


ISBN 9789044823547 Hardcover 29 pagina's uitgeverij Clavis november 2014
Formaat 26,8 x 25,7 cm

© Dettie, 7 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Naar het museum
tekst: Florence Ducatteau
illustraties: Chantal Peten


Opnieuw een mooie en interessant boek uit de willewete serie. Deze keer over wat er allemaal te doen is in een museum.


Clara en haar broer Basiel hebben tekeningen en schilderijen gemaakt die ze tentoonstellen. Iedereen mag ernaar komen kijken. Natuurlijk komen opa en oma ook de tentoonstelling bezoeken. Het lijkt wel een museum zeggen zij, ze zullen morgen Clara en Basiel meenemen naar een echt museum.
Ze gaan naar Het koninklijk museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Dat is een heel groot gebouw met heel veel zalen waar je wereldberoemde vooral schilderijen, beelden, foto's enz. kunt bekijken. Om in dit museum binnen te mogen moeten ze eerst een kaartje kopen, maar sommige andere musea zijn gratis.
Clara en Basiel kijken hun ogen uit, ze zien de zaalwachters die mensen de weg wijzen en het museum bewaken. Die zaalwachters letten op of mensen niet aan de schilderijen en beelden komen of ze stelen of kapot maken. Ze zien een mevrouw met een groepje kinderen lopen en die mevrouw (animatrice) laat de kinderen alle hoeden op de schilderijen zoeken. Maar er werken ook gidsen. Zij vertellen aan de bezoekers allerlei dingen over de kunstwerken die in het museum staan.
Opa en oma lopen door heel veel zalen zodat Clara en Basiel alles kunnen bekijken. Soms leest Basiel op een bordje wat bij een schilderij of beeld hangt om te kijken wie het gemaakt heeft en hoe het kunstwerk heet. Nadat ze moe van het lopen zijn gaan ze nog even naar de museumwinkel en daarna lekker wat eten en drinken in de cafetaria van het museum. Ze hebben alle vier een heerlijke dag gehad en Clara en Basiel hebben straks op school heel wat te vertellen.


In het boek zit in het midden een uitklappagina waarop de doorsnede van het museum te zien is. Van de kelder tot het glazen dak. Zo zie je ook het gedeelte dat niet voor bezoekers toegankelijk is zoals bijvoorbeeld de directeurskamer, de opslagdepots, de restauratieruimte en de kleedkamer van de zaalwachten. Heel duidelijk wordt verteld en afgebeeld hoe het er in een museum aan toe gaat, wat er allemaal te zien is, wat de mensen die werken in een museum allemaal doen. Ook vermelden ze dat er allerlei soorten musea bestaan zoals het ruimtevaartmuseum, het scheepvaartmuseum of speelgoedmuseum.
Achterin het boek staat hoe je zelf een 'museum' en een kunstwerk  kunt maken. Ook is daar een miniquiz te vinden met allemaal vragen over het museum. Het is opnieuw een enorm leuk en informatief boek. De willewete serie is echt een aanrader voor nieuwsgierige, leergierige kinderen.


ISBN 9789044813623 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Clavis december 2010
Kijkboek vanaf 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar

Zie ook het inkijkexemplaar

© Dettie, 26 maart 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER