Non-fictie jeugd

Ida Schuurman

Kasteel in zicht!
Op avontuur in kastelen van Nederland en Vlaanderen
Illustraties: Irene Goede
Tekst: Ida Schuurman


Door de jaren heen blijft het thema ridders en kastelen kinderen – niet alleen kinderen trouwens – aanspreken. Maar hoe komt dat dan?


Ida Schuurman laat in dit prachtig vormgegeven boek zien hoe leuk het is om kastelen te bekijken en er alles over te lezen. We hebben een flink aantal kastelen in Nederland, - en in België - die je nog kan gaan bekijken. Ze zijn niet allemaal in de staat waarin ze vroeger verkeerden, maar als je dit boek leest, blijkt wel dat het ook een onmogelijk opgave zou zijn om dat te laten zien.


Schuurmans vertelt bij ieder kasteel een verhaal over hoe het tot stand gekomen is, en dan lezen we hoe het begonnen is: met een eenvoudige motte op een heuvel. Dat gebeurde al duizend jaar geleden, aan het begin van de Middeleeuwen. In Leiden staat er nog een, midden in de stad., 850 jaar oud. En in de jaren die daarna kwamen werd het kasteel vaak uitgebreid, verbouwd, soms vernietigd en weer opgebouwd.


Er veranderde dus nogal wat aan het oorspronkelijke gebouw Ook bij kastelen van recenter datum gebeurde dat. Welke tijd zou je nu aan de geïnteresseerde bezoeker willen laten zien? Een lastige keuze. En zo is ieder kasteel dat we vandaag de dag nog kunnen bezoeken anders. Er zijn er die alleen nog ruïnes zijn, en ook daar zijn soms al weer dingen aan veranderd. Sommige kastelen zijn hotels geworden, of worden als museum gebruikt. Dan zie je het gebouw wel, maar is het niet ingericht als kasteel.


Van een aantal kastelen heeft Ida Verschuren de geschiedenis achterhaald, die ze in dit boek verteld. Het speciale van zo’n kasteel bepaalt het thema van het hoofdstuk: hoe wordt een kasteel gebouwd? Waarom werd die specifieke plek gekozen? Waarom zat er vaak water om een kasteel? En die kerkers, zijn die echt gebruikt? Of die martelwerktuigen? Wie waren de bewoners door de jaren heen? Hoe ziet dat met de adel? En ook: het spookt in die kastelen! Hoe komt dat? Wie is het spook dan?


Rare snuiters zijn die kasteeleigenaren er is er een die zijn eigen kasteel belegerde! En er was die barones die soms wel honderd jurken bij zich had als ze naar het kasteel kwam (ze woonden er niet altijd alle maanden van het jaar, maar trokken van het ene naar het andere kasteel) Op zich niet zo erg, die honderd jurken, maar omdat ze niet kon kiezen welke ze aan zou trekken naar een bal, moesten ze allemaal kant en klaar hangen, en dat betekende dat ze allemaal gestreken moesten zijn!


Heel veel informatie, maar alles leuk en interessant, en op een aansprekende manier verteld. Een boek om vaker in te kijken en dan natuurlijk zo’n kasteel te bezoeken. Adressen en andere info staan achter in het boek.


Ida Schuurman werkt op het Muiderslot en kent daar elk verborgen hoekje. Ook heeft ze jarenlange ervaring als redacteur van kinder- en jeugdboeken.
Irene Goede illustreerde al meer dan tweehonderd kinderboeken.


ISBN 9789059567214 | Hardcover | 96 pagina's | Uitgeverij Fontaine | juni 2017
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 18 september 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER