Non-fictie jeugd

Federica Magrin

Het complete drakenboek
Federica Magrin


Een prachtig boek voor kinderen met een passie voor draken. Maar: heb je die passie nog niet, laat dan dit boek niet liggen, want ongetwijfeld raak je helemaal in de ban van de drakenwereld!


Na een korte inleiding over waarom het boek gemaakt is, ga je je verdiepen in de verschillende soorten. Je hebt de Westerse draken, de Oosterse draken en dan nog de bijzondere draken.
Want de ene draak is de andere niet. De Westerse draak heeft veelal vleugels, ze hebben vier poten en ze spuwen vuur, terwijl de Oosterse draak geen vleugels heeft – soms wel veren – en vaak voorzien is van een lang en slangachtig lijf. Hun karakters zijn ook verschillend: de Westerse draak is sterk en sluw, terwijl Oosterse draken meestal slim en wijs zijn.
Dat is bepalend bij de keuze die je als lezer gaat maken: word je een drakenmeester? Of oefen je liever voor drakenjager?


Om een enkel voorbeeld te noemen: een fantastisch mooie Westerse draak is de ijsdraak. Die is zo ontzettend mooi - en hij weet het, hij staat heel trots te pronken op twee pagina’s! Je zal hem niet snel zien, hij blijft uit de buurt van mensen, en is zeldzaam. De naam zegt het al: hij houdt niet van warmte, maar kan er wel tegen. Hij gaat nog wel eens van de ene pool naar de andere, en dan komt hij ook door warme wateren. Maar het liefst is hij in de IJszee, en al is het nog zo koud, bevriezen doet hij niet. Een ijsdraak spuwt geen vuur natuurlijk, maar let op, hij kan ijsstralen spuwen!


Bij de Oosterse draken kies ik voor de Lung, met een lang slangachtig lichaam zonder vleugels, de kop van een grote krokodil en de lange baardharen van een meerval. Hij is goedaardig, bevriend zijn met een Lung brengt geluk! Het is voor deze draak dat de Chinezen een speciaal feest vieren!
Bij de bijzondere draken, die allemaal even mooi zijn, is de regenboogslang echt bijzonder: het is een mythologisch wezen met bovennatuurlijke krachten. Hij beschermt het landschap en zal iedereen die daar schade berokkent genadeloos straffen. Hij heeft werk genoeg dus.


Als je al die verschillende draken bestudeerd hebt, komt het hoofdstuk drakenkunde. Daar staat veel informatie over hoe draken zich ontwikkelen. Wat ze zoal eten en waar je op moet letten als je drakenmeester wordt. Waar vind je ze en hoe zit zo’n drakenlijf in elkaar?
Er wordt in het algemeen over verteld, met in een ander lettertype nog extra opmerkingen. En natuurlijk fraaie illustraties! En, heel belangrijk als je tenminste niet verslonden wilt worden of door vernietigend vuur geraakt: hoe ga je met een draak om! Zeker als je drakenmeester wilt worden is dat ook van belang, en hoewel het boek ook ingaat op de dingen die je als drakendoder moet weten, is de insteek toch dat je hem als gelijke benadert. Een draak is namelijk vrijwel altijd sterker en slimmer dan jij bent.


Als laatste volgt er nog een hoofdstuk over beroemde drakentemmers, zoals Joris en Siegfried.


Alle draken in dit boek zien er gevaarlijk uit met hun scherpe klauwen en tanden, hun akelige stekels en lange zwiepstaart, maar ik heb het vermoeden dat ze allemaal ijdel zijn: op de afbeeldingen nemen ze vrijwel allemaal een bevallige pose aan en ze glimlachen zelfs! De enkele draak die wel grimmig kijkt, blijft er heel aardig uitzien. Dat komt natuurlijk door Anna Lang, die deze dieren getekend heeft en ze de mooiste kleuren heeft gegeven.
Het is dan ook een fantastisch mooi naslagwerk geworden, om veel in te bladeren en te lezen.


ISBN 9789059560413 | hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij Fontaine | oktober  2019
Met prachtige illustraties van Anna Lang | Vertaald uit het Italiaans door Ellen Hosmar | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 16 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER