Non-fictie jeugd

Conrad Mason

altHoe de dingen werken
uit de serie 'Meer weten over...'
Conrad Mason & Colin King


Uit de ‘meer weten over’ serie. Deze is voor iets oudere kinderen.
In een kleiner lettertype staan er meer infokadertjes op de kartonnen pagina’s. Er staan kleurige afbeeldingen op die precies weergeven hoe een machine of een apparaat werkt. Met behulp van flapjes, waar je achter kan kijken zie je de gevolgen van bepaalde acties.
Bij een enorme torenkraan bijvoorbeeld. Je kan zien hoe een kraan hoger en hoger gebouwd wordt.
Daar bovenop staat de kraan zelf, met de kraanarm.  In de cabine zit de bestuurder die met zijn apparatuur de lading kan tillen en brengen waar ze het hebben willen. Hij moet een ladder binnen de kraan opklimmen om in zijn cabine te komen! Doodeng...
De arm kan draaien, in de rondte en omhoog en omlaag. Aan de ene kant de lading, aan de andere kant cementblokken om de boel in evenwicht te houden. De lading bestaat in dit geval uit kleine olifantjes. Achter het flapje zie je hun reactie als ze omhoog getild worden! Zo is de uitleg overal opgefleurd met kleine poppetjes en dieren. Grappig.


Alleen: er is sprake van een ‘hydraulische ram’, en het wordt niet uitgelegd wat dat dan precies is. Je ziet hem wel op het plaatje, maar verder?
Ik ben terug gaan bladeren, omdat op de eerste pagina’s kleinere mechanismen uitgelegd staan, zoals een katrol, een wig, een hefboom, maar nee, geen ram, hydraulisch of niet. ‘Bij een andere machine staat ‘rammen laten de arm bewegen zoals bij een kiepauto’. Ja? Hoe dan?
Een geïnteresseerde lezer zal elders zijn informatie moeten zoeken.
Ook bij andere machines is de informatie summier, maar dat is een keuze. Het wordt ook veel te ingewikkeld om alles precies uit te leggen. Je krijgt zo bladerend en lezend een idee - en niet meer dan dat – over hoe een fiets werkt, een stofzuiger, muziekinstrumenten als een trombone of een orgel.
Je komt te weten hoe een stortbak van de wc werkt, en de waterglijbaan in een zwembad of de roltrap.  En, dat vind ik heel leuk: ook simpele dingen als een bikopener en een kurkentrekker. Je zou er over heen kijken, maar ook dat zijn vernuftige uitvindingen! Net als een ritssluiting.
Dus een heel interessant en vooral mooi boek, waarvan je veel kunt leren. Mooi uitgevoerd en met humor gebracht.


ISBN  9781409531326| Hardcover |14 pagina's | Baeckens | oktober 2011
Leeftijd: vanaf negen jaar.

© Marjo, 15 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altMeer weten over een Romeinse stad
uit de serie 'Meer weten over...'
Illustrator Alfredo
Belli


Aan de hand van het leven van een Romeins gezinnetje wordt het leven in een Romeinse stad uit de  doeken gedaan. Niet Rome, maar Nova Urbs.
De familie Flavius bestaat uit vader Quntus een politicus, moeder Livia, ‘zijn vrouw’ (geen verdere aanduiding, dat is ook duidelijk), Julia de dochter, Titus, de zoon en hun slaaf Cleon.
‘Slaven zijn vreemdelingen die voor de Romeinen werken’ staat er. Dat is wel erg kort door de bocht! Cleon wordt verder in het boek ook meer als een bediende ten tonele gebracht, die gewillig doet wat hem gevraagd wordt,  maar tegelijk laat het boek zien hoe op de markt geketende slaven verkocht worden! Daar staat een aantal mensen, slaven, op een rij, aan elkaar gebonden met een bordje tekst om hun nek. Voor hen staat een stel kopers die zich afvragen wie ze zullen kopen. Onder het flapje zie je dat die ene slaaf kan lezen en schrijven, en die willen ze wel.
Waarom Cleon dan zo braaf en gedienstig is, net als de hoofdslaaf Agathon, dat wordt verder niet uitgelegd. Is niet nodig voor tere kinderzieltjes, zal men gedacht hebben. Verer kun je informatie vinden over het boerenleven op het platteland, over de badhuizen, en de wagenrennen in de arena.
Her en der staan wel wat Latijnse woorden, maar de specifiek Romeinse benamingen worden blijkbaar te moeilijk gevonden voor kinderen. Dat een badhuis thermae heette, en dat de wagenrennen plaatsvonden in een hippodroom kom je niet te weten.
Maar ik dacht dat een boek over de Romeinen mij niets nieuws kon vertellen, maar toen Agathon boodschappen moest gaan doen en aan de lezer de vraag wordt gesteld of die alles kan vinden, ging ik er van uit dat het een grapje was. Tussen de honing, wijn, kreeft en appels  staat: hazelmuizen.
Ha, verderop staat hoe er gegeten wordt: liggend, met dansende en fluitende slaven als vermaak, en een menu. En wat staat er op dat menu? Juist.
De meer-weten-boeken zijn een feest voor het oog, en jonge lezertjes zullen net als ik nieuwsgierig zijn naar wat er achter al die flapjes zit.


ISBN 9781409531340| hardcover | 48 pagina's | Usborne | november 2011
Leeftijd: niet voor kinderen onder de drie, maar verder mogen alle leergierige kinderen dit boek inzien!
Redacteur/SamenstellerChisholm Jane

© Marjo, 23 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER