Non-fictie jeugd

Lars Bové

Spionage
Van geheime codetaal tot vergiftigde tandpasta
Illustraties: Yannick Pelegrin
Tekst: Lars Bové


Vanaf hun eerste bestaan heeft de mens al willen weten wat er bij de buren gebeurt. Als zij het beter hebben dan wij, dan willen wij dat ook. Het is de basis van spionage, het is zelfs een beroep geworden. Met dit boek kun je er achter komen of dat misschien iets voor jou is.


Allereerst moet je heel goed zijn in geheimen bewaren. Niemand mag weten dat je een spion bent!
Het is handig als je onopvallend bent. Paul Dukes kreeg de bijnaam ‘spion met honderd gezichten.’ Geboren in 1889, werd hij spion voor MI6 in Rusland. Hij was heel goed in zijn werk.
Toch kan je ook als je er niet uit ziet als iedereen een goede spion zijn: Virginia Hall, geboren in 1906, verloor een van haar benen toen ze 27 jaar oud was, en dat verhinderde haar niet om toch heel goed werk te verrichten als spion in de Tweede Wereldoorlog.


Je uiterlijk kan dus helpen, maar het gaat er om dat je weet hoe je informatie - inlichtingen heet dat - kan verzamelen. Inlichtingen waar je eigen land om vraagt: om bijvoorbeeld aanslagen te voorkomen worden mensen die ook maar een beetje verdacht zijn in de gaten gehouden zodat de politie op tijd kan ingrijpen. Weten wat de vijand van plan is als je in oorlog bent met een ander land is vanzelf handig. En dan wordt er ook gespioneerd in de wetenschap. Als het gaat om wapens of andere uitvindingen, dan wil ieder land de eerste zijn!


Als voorbereiding kan je je verdiepen in spionnen uit boeken en films. In dit boek wordt alvast verteld over James Bond, en over echte spionnen uit de geschiedenis, die al ten tijde van de Romeinen actief waren, maar vooral over spionagediensten die tot voor kort, of zelfs nu nog actief zijn: de MI6, de CIA, de Mossad. Je leest over beroemde spionnen en hun manier van werken. Over hun successen, maar ook over wat er fout ging.


Wist je dat de president van Rusland, Vladimir Poetin, ooit spion was? En dat zelfs het kantoor waar de CIA gevestigd was aanvankelijk geheim was? Dat de CIA zich bezighield met ufo’s? En dat Mata Hari een beroemde Nederlandse spionne was?


Ook dieren werden getraind als spion. Met duiven lukte dat aardig, maar andere vogels bleken niet zo goed te zijn in spioneren. Honden worden getraind om explosieven te ruiken.


Dat Hitler Nederland binnenviel in mei 1940 blijkt te maken te hebben met een voorval in Venlo. Het heeft de (Nederlandse) geschiedenisboeken niet gehaald, maar in de herfst van 1939 kwamen agenten van MI6 in contact met enkele Duitse soldaten. Die vertelden de Engelsen dat ze Hitler wilden vermoorden. Toen de Engelsen daarop ingingen, bleken de soldaten Duitse spionnen te zijn, die hun ‘collega’s’ meenamen naar Duitsland. Helaas hadden de Engelsen lijsten bij zich met namen. Omdat bij dit voorval ook een Nederlandse officier betrokken was, zou dit voor Hitler de aanleiding zijn geweest om geen rekening te houden met onze gewenste neutraliteit. Het zit er dik in dat hij eigenlijk niet eens een aanleiding nodig had.


Dit soort verhalen staan er nog meer in het boek, dat lekker vlot leest en voorzien is van veel leuke tekeningen en zelfs een korte strip. Je krijgt volop informatie over de geheime diensten en wat ze doen, zodat je zelf een beslissing kunt nemen: zou je spion willen worden?


In het boek staan ook alvast wat tips om gadgets te maken zodat je kan oefenen. Bijvoorbeeld hoe je een code kan maken, of ontcijferen.
Ook wordt verteld hoe het vandaag de dag gaat: De Amerikanen en de Britten sloten een geheim akkoord, al in 1946. Later kwamen daar Canada, Nieuw-Zeeland en Australië bij. Ze noemen zich de Vijf Ogen en houden met steeds de nieuwste technieken de communicatie in de gaten over de hele wereld. We worden allemaal in de gaten gehouden…


Lars Bové (1980) is een Belgisch journalist. Hij is redacteur politiek en economie en onderzoeksjournalist bij de krant De Tijd.
Yannick Pelegrin is stripmaker en illustrator. Zijn gedetailleerde beelden zijn humoristisch en sfeervol.


ISBN 9789401460101  | paperback | 152 pagina's | Prometheus | mei 2020

© Marjo, 6 augustus 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER