Non-fictie jeugd

Renne

altDe arend
Renne


In dit weer zeer fraaie boek wordt van alles verteld over de arend.
De afbeeldingen zijn zeer precies uitgevoerde tekeningen die weergeven hoe deze machtige roofvogel er uit ziet: natuurlijk de zeer opvallende snavel (die hier bek wordt genoemd??) en de krachtige klauwen, met vlijmscherpe nagels. En de mooie bruine ‘broek’ die een arend heeft is ook heel duidelijk te zien. Er wordt verteld dat de spanwijdte van zijn vleugels wel 2 meter en twintig centimeter lang kan zijn. Als je je voorstelt dat je zo’n vogel in je huiskamer hebt, krijg je een idee. Een vliegende deur zeggen ze wel eens..
Na een paar pagina’s blijkt het boek te gaan over de steenarend, slechts een van de vele soorten. En die komt nu net in onze contreien niet voor.


De informatie over jongen krijgen, wanneer de jongen uitvliegen, en voor wie de arend zelf bang moet zijn komen voor de meeste soorten wel overeen. Als je het hoofdstuk leest over de prooi van de steenarend, wie de dieren zijn die moeten maken dat ze wegkomen als hij overvliegt, zie je ook veel overeenkomsten. Vossen, konijnen en hazen, hermelijnen, jonge geitjes en lammetjes en meer van dit soort kleine dieren hebben wij ook. Maar in Nederland leven geen marmotten in het wild, en laat dat nou net het lievelingskostje zijn van een steenarend! In België kan je hem wel tegenkomen, nou ja, over zien vliegen.


Er is een hoofdstuk dat gaat over hoe de mens in de loop der tijden deze machtige vogel is gaan vereren. Hij is een mythisch wezen geworden. Er staat een kort regeltje over hoe de arend als symbool staat afgebeeld op schilden van ridders, maar waarom niet vermelden dat hij ook nu nog in vele landen afgebeeld wordt als wapendier?


Als laatste wordt vermeld dat de arend tot de familie van de Accipitridae behoort,  dagroofvogels. En er volgt een rijtje ‘familieleden’ met afbeeldingen, en hier miste ik in het rijtje onze eigen buizerd, en ben even gaan snuffelen:


De Accipitriformes zijn een orde van vogels. De orde telt 4 families met in totaal 260 soorten.
Familie Accipitridae (Havikachtigen)
Familie Cathartidae (Gieren van de Nieuwe Wereld)
Familie Pandionidae (Visarenden)
Familie Sagittariidae (Secretarisvogels)


De havikachtigen (of sperwerachtigen, arendachtigen zijn een familie van vogels uit de orde van de Accipitriformes. Het zijn dagroofvogels. Tot deze familie behoren onder andere de arenden, buizerds, gieren van de Oude Wereld, wouwen, sperwers, haviken en kiekendieven. De familie telt rond de 250 soorten.


Dus de buizerd en de steenarend zijn takken van dezelfde familie, zoals alle in het boek vermelde familieleden, maar de buizerd werd niet belangrijk genoeg bevonden voor een vermelding.


Dit allemaal terzijde. Het is een heel fraai uitgevoerd boek, met verder heel goede informatie.
Want of deze opmerkingen allemaal belangrijk zijn in een boek als dit is natuurlijk de vraag. Het is immers heel duidelijk dat het voor jonge kinderen bedoeld is, je merkt het duidelijk aan de manier waarop de lezer wordt aangesproken. De tekeningen zijn prachtig, en ach, als een jonge lezer zich dezelfde vragen stelt dan is er elders wel extra informatie voorhanden.


ISBN 9789044827460 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | juni 2016
Leeftijd vanaf 5 jaar

© Marjo, 24 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De arend
Renne


In dit derde deel uit de serie Wilde dieren in de natuur wordt het leven en gedrag van de steenarend besproken. Gelijk als we het boek openslaan zien we afbeeldingen die de ontwikkeling van deze arend, van lief wit pluizig kuikentje tot volwassen vogel toont. 


Vervolgens lezen en zien we op de gekleurde en gedetailleerde illustraties waar deze arend woont, namelijk in de bergen. We zien hem o.a. vliegen en bovenop een bergtop zitten waarvandaan hij alles in de gaten houdt. Op de volgende twee pagina's wordt alles over de bouw van de arend verteld en zo komen we te weten dat zijn vleugels uitgestrekt wel 2.20 meter lang zijn! Hij wordt niet voor niets 'de machtigste vogel van de bergen' genoemd. Aan het uiteinde van zijn snavel zit een haakje en de randen zijn heel scherp. Ook zijn klauwen zijn zo scherp als een mes...


We lezen dat een arend niet gauw zal vechten met een andere arend en hij blijft zijn hele leven bij één vrouwtje. We zien hoe de arend danst om zijn vrouwtje te veroveren, ze grijpen soms zelfs elkaars poten vast om samen door de lucht te zwieren!
Ook wordt precies uitgelegd hoe ze hun nest bouwen en hoe ze later hun jongen verzorgen. Arenden eten het liefst marmotjes... maar ook konijn of andere knaagdieren, reptielen, kleine vogels en heel soms een lammetje of een berggeitje maar die zijn vaak al ziek.

Er wordt nog veel meer verteld, zoals wie zijn vijanden zijn, welke soorten arenden er zijn, hoe de jongen opgroeien en wanneer ze uitvliegen enz.
De getekende illustraties geven een goed, helder beeld bij al die informatie.

'Voor alle natuurliefhebbers vanaf 5 jaar' staat op de cover te lezen, maar die leeftijd vind ik persoonlijk wat te laag. De gebruikte woorden in de, overigens duidelijke, tekst zijn voor die leeftijd nog te moeilijk. Hoewel achterin het boek wel een woordenlijst staat onder de titel 'leuke woordjes om te leren' waarin aan aantal van de gebruikte moeilijke woorden worden uitgelegd.
Maar geïnteresseerde kinderen vanaf een jaar of zeven zullen zeker enorm genieten van dit boek. Het is ook uitstekend te gebruiken om er een spreekbeurt mee voor te bereiden.
Een mooi verzorgd, informatief boek.


ISBN 9789044827460 | Hardcover | 27 pagina's | NUR 223 | Uitgeverij Clavis | juni 2016
Afmeting 26,9 x 25,7 cm | Leeftijd 5-7+

Dettie, 8 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER