Non-fictie jeugd

Tom Adams

Wereldkinderen
50 jonge mensen die het verschil maakten
Illustraties: Sarah Wals
tekst: Tom Adams


In het boek Wereldvrouwen van dezelfde uitgeverij, waarin aan jongeren verteld wordt over vrouwen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de wereld, worden in Wereldkinderen allerlei heel bijzondere kinderen in de schijnwerper gezet, van Greta Thunberg tot Emma Gonzáles...


Emma wie? denk je misschien. Emma was op 14 februari 2018 getuige van een schietpartij op haar school in Amerika waarbij 17 leraren en medeleerlingen werden neergeschoten. Dat dit mogelijk was, komt onder andere doordat in Amerika mensen vuurwapens mogen kopen. Al 3 dagen na de schietpartij hield Emma een toespraak op een demonstratie tegen wapengeweld. Een maand later sprak ze opnieuw dit keer tijdens de protestmars Mars voor ons leven, haar toespraak maakte een enorme indruk op iedereen. Ze richtte ook een beweging op genaamd Never Again MSD (MSD is de naam van de school) Dankzij Emma is nu de wet gekomen om de scholen in Amerika veiliger te maken en heeft men een begin gemaakt met het veranderen van wapenwetten.

En zo staan er verhalen over 50 kinderen in het boek die allemaal een heel bijzondere bijdrage leverden aan de wereld. Deze verhalen zijn ingedeeld in 5 categorieën; knappe koplopers, creatieve geesten, hoopvolle helden, sterke overwinnaars, dappere strijders. Je snapt wel dat Emma bij de laatste categorie hoort.


Heel bijzonder is ook het verhaal van Richard Turere uit Kenia. 's Nachts kwamen heel vaak leeuwen bij de boerderij waar hij woonde en elke keer vielen zij de koeien aan. Soms wel 9 koeien in één week. Omdat de leeuwen een beschermde diersoort zijn, mocht er niet op gejaagd worden, daarom verzon Richard van alles om de leeuwen af te schrikken maar niets hielp. Totdat... hij ontdekte dat een flikkerende zaklamp de leeuwen op afstand hield. Hij knutselde iets in elkaar, mer ene accu op zonne-energie -  waardoor lampjes steeds afwisselend aan en uit gingen, zo leek het net of er iemand rondliep. En het hielp! De leeuwen bleven weg! En nu gebruiken al 750 boerderijen de lampjes!


Ook 'onze' Laura Dekker wordt genoemd. Het meisje dat op haar 13e het kanaal in een zeilboot overstak én op haar 15e in haar eentje de wereld rond zeilde.
Natuurlijk wordt ook Anne Frank besproken. Het moedige optimistische meisje dat tijdens de oorlog ondergedoken zat en daarover schreef in haar dagboek.

We lezen over Pocahontas, Mozart, Bjork, Stevie Wonder, Malala en minder bekende maar heel belangrijke en interessante kinderen zoals Billy Monger (gehandicapte autocoureur), Calvin Graham (oorlogsheld), Kimmie Weeks (o.a. bestrijding kindsoldaten), Iqbal  Masih (strijder tegen kinderarbeid), Claudette Colvin (anti discriminatie; voorloper van Rosa Parks), Gulwali Passarlay (vluchtelingenopvang) enz. enz.  Elk verhaal beslaat twee pagina's met tekst, tekeningen en foto's.


Er staan zoveel verhalen in over moedige, talentvolle, hele intelligente en strijdbare kinderen dat je nadat je het allemaal gelezen hebt even stil bent. Wat een lef hadden ze allemaal! Zij durfden in te grijpen en dingen te veranderen, zodat ze écht het verschil maakten.
Een boek om te koesteren, een boek dat er toe doet!


ISBN 9789025773274 | Hardcover | 112 pagina's | NUR 281 | Gottmer | juli 2020
Afmeting 29,5 x 25,8 cm | Vertaald door Leonie Hardeman | Leeftijd ca 10+

© Dettie, 12 augustus 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER