Non-fictie jeugd

Arend van Dam

https://www.arendvandam.nl

https://marijkeklompmaker.com

 

Iemand in het bijzonder
Verhalen over markante vrouwen
illustraties: Marijke Klompmaker
tekst: Arend van Dam


Een boek naar mijn hart. Over allerlei vrouwen van betekenis, die in Nederland woonden, heeft de schrijver een verhaal. Dankzij de mooie vertelwijze van Arend van Dam komen ze ook helemaal tot leven.


Natuurlijk zien we ook heel bekende vrouwen in dit boek, zoals Anne Frank, Joke Smit, Marga Klompé, Audrey Hepburn, Margaretha Geertuida Zelle (Mata Hari), Betje Wolf en Aagje Deken etc.. Maar daarnaast lezen we over vrouwen waarvan ik nog nooit gehoord had en eigenlijk is dat best erg want ze hebben heel bijzondere dingen gedaan...


Zoals Elisabeth Samson (1715-1771) zij was een gekleurde vrouw die in Suriname woonde. Ze woonde als vrije vrouw op de plantage van haar halfzus. Ze werd verliefd op Carl Otto, een witte man en hij werd verliefd op haar. Maar een zwarte vrouw mocht niet trouwen met een blanke man.
Elisabeth werd een succesvolle zakenvrouw en dat konden de blanken niet uitstaan. Ze werd gearresteerd omdat ze volgens de politie gelogen had - wat niet waar was - en ze werd verbannen uit Suriname.
Ze woonde een tijdje in Den Haag tot ze vrijgesproken werd en terug kon keren naar Suriname. Ze liet een groot huis bouwen voor haar en Carl Otto en ze waren erg gelukkig samen. Het was wel vervelend dat Elisabeth voor geen enkel blank feestje werd uitgenodigd, Carl Otto natuurlijk wel.
Na de dood van Carl Otto ontmoette Elisabeth de blanke Herman Zobre. Tegen hem zei ze:


"Ik ben een vrije zwarte vrouw. Ik ben rijk. Ik heb alles wat ik wil. Maar er is één ding wat me niet is gelukt. Ik ben nooit getrouwd. De mensen in Suriname denken dat het verboden is voor zwarte vrouwen om met witte mannen te trouwen. Maar dat is flauwekul.'


En zo werd Elisabeth de eerste zwarte vrouw die in Suriname trouwde met een witte man...


Ook het verhaal van Eva Besnyö (1910-2003) is bijzonder. Ze had op haar vijftiende verjaardag een fototoestel gekregen en vanaf die dag was ze bezeten van fotograferen. - Ze fotografeerde op een mooie dag een jongetje die een grote cello droeg, die foto maakte haar beroemd. -
Ze mocht op les bij een echte fotograaf en later vertrok ze naar Berlijn want 'daar gebeurde het'.  Ze ontmoette een jonge Nederlandse kunstenaar 'John' Toorop en ging met hem mee naar Nederland omdat de Duitsers wel erg vreemd gingen doen tegen Joodse mensen. Ze vonden een piepklein huisje in Amsterdam en werkten samen aan de foto's.
Helaas moest Eva onderduiken maar ook dan blijft ze fotograferen, maar dan om mensen aan foto's te helpen voor hun persoonsbewijs. Later sloot ze zich aan bij de Dolle Mina's, de vrouwenbeweging, met vrouwen die o.a. baas in eigen buik wilden blijven en dat ook op hun blote buik schreven. Eva maakte daarvan de foto's van.
Maar toch... iedereen die haar naam hoorde zei altijd als eerste 'U bent die vrouw die de foto maakte van dat jongetje met de cello op zijn rug...'


In totaal komen 34 vrouwen voorbij die allemaal hun eigen, unieke bijdrage hebben geleverd, zoals de non die zich liet inmetselen en zevenenvijftig jaar in haar zelfgekozen kluis woonde. Of de schilderes Judith Leyster, de als eerste vrouw werd toegelaten tot het Haarlemse Sint Lucasgilde. En wie kent Elisabeth Bas niet, de vrouw die o.a. afgebeeld stond op de sigarenbandjes.
Ook bijzonder is het verhaal van Rijntje Biljardt (1807-1886) die als dienstmeisje ging werken maar zo lekker kon koken dat ze zelfs voor de koning mocht koken! Later gaf ze haar eigen kookboek uit dat een geweldig succes werd.
Het boek eindigt met ons aller... Mies Bouman!


Het is eigenlijk altijd jammer dat de illustrator bij de verhalen voor wat oudere kinderen niet zo naar voren wordt gehaald. De afbeeldingen in dit boek zijn namelijk erg passend bij de verhalen en hebben allemaal een heel eigen sfeer. Het is allemaal zo leuk getoond en zo toegankelijk verteld dat je steeds nog één verhaal wil lezen, en nog één, en nog ééntje dan, nou ja, nóg eentje maar, tot het boek uit is.
Ook een leuk boek om cadeau te geven of op school voor te lezen.


Zie ook het inkijkexemplaar.


ISBN 9789000368068 | Hardcover | 145 pagina's | Van Holkema en Warendorf | september 2019
Afmeting 22,4 x 24,3 cm | leeftijd 9+

© Dettie, 15 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER