Non-fictie jeugd

Felicity Brooks

https://marferrero.com

 

Alles over piekeren en bang zijn
Illustraties: Mar Ferrero
Tekst: Felicity Brooks


Wat is het toch bijzonder, dat er boeken zoals deze bestaan. De titel overdrijft niet, er staat werkelijk alles over piekeren en bang zijn in.


Eerst wordt het verschil uitgelegd tussen zorgen en angsten. Je kunt je zorgen maken of je wel op tijd komt en bang zijn voor knallend vuurwerk of het donker.  Het bijzondere is dat het ene kind bijvoorbeeld insecten heel eng vindt en het andere kind helemaal blij naar een schattige kever kijkt.
En wat blijkt? Iedereen maakt zich wel eens zorgen of is ergens bang voor... Dus het is helemaal niet zo vreemd dat je ergens last van hebt!


Heel grappig is uitgebeeld hoe het voelt als je piekert of bang bent.  En ook daarin zitten heel grote verschillen. We zien een jongetje dat zijn benen tegen elkaar knijpt want als hij bang is, moet hij heel vaak plassen. En een ander jongetje vindt dat zijn angst voelt  'Alsof ik een wasmachine in mijn buik heb.' Sommige kinderen krijgen de bibbers, of beginnen te huilen of staan stokstijf stil. Elk lijf, elk mens, reageert dus anders op dingen die zij eng vinden of waarover ze piekeren.
Maar waarom reageert je lijf eigenlijk zo? Nou, dat wordt ook heel duidelijk uitgelegd en dat is fijn, want dan is het gelijk minder eng allemaal.


Sommige kinderen kunnen zich van tevoren heel druk maken en tegen dingen opzien. Bijvoorbeeld naar een feestje gaan of voor het eerst naar zwemles. Ze fantaseren zover door over wat allemaal mis kan gaan dat ze eigenlijk helemaal niet meer naar dat feestje of zwemles willen. En dat vinden ze helemaal niet leuk!
Gelukkig zijn er héél veel prachtige ideeën en raadgevingen die helpen om dat akelige gevoel te verminderen of los te laten. En die handreikingen staan allemaal uitgebreid uitgebeeld in dit boek zodat iedereen heel goed snapt wat er bedoeld wordt.
Het is echt knap om zo'n lastig onderwerp zo positief, vrolijk en zonder oordeel te presenteren via woord en tekst.


Achterin het boek zijn een paar bladzijden gereserveerd voor volwassenen, zodat zij weten hoe zij goed kunnen inspelen op de zorgen en angsten van kinderen.
In zijn totaal is het een heel compleet en verhelderend boek dat heel veel kinderen zal helpen hun angst en zorg te leren benoemen én weg te nemen. In een enkel geval is professionele hulp nodig en ook daarover staan tips en te nemen maatregelen beschreven.
Een erg fijn, verhelderend boek!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9781803704371 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Usborne | 1 september 2022
Deel uit de serie Alles over... | Vertaald door Els Peeters | Leeftijd 3+

© Dettie, 12 september 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER