Non-fictie jeugd

Blauwe planeet
Blue Planet II
Illustraties: Emily Dove
Tekst: Leisa Steward-Sharpe


De prachtige illustraties van Emily Dove trekken je meteen het boek in. Ze zijn net zo duidelijk als foto’s zouden zijn, en even mooi. Maar we beginnen met een voorwoord van Sir David Attenborough, waarin hij vertelt over de achtergrond van de serie die hij gemaakt heeft voor de televisie.


Na een korte inleiding van de makers van dit boek kun je eerst de wereldkaart bestuderen, die vooral weergeeft wat er zoal in de oceanen te vinden is. Als je soms denkt dat het alleen maar water is met wat vissen er in, nou, dan zul je na het lezen van dit boek versteld staan. Dieren waarvan je nog nooit gehoord hebt en die je zeker nog nooit gezien hebt komen voorbij.
De bedoeling van dit boek is natuurlijk de kennismaking met al deze levende wezens, maar daarnaast ook zeker de boodschap dat wij zorgvuldiger om moeten gaan met onze aarde.


Zonder diepzeeleven is ook geen leven op aarde! Wij zijn er afhankelijk van!
Die kleine zeeplantjes diep in de oceaan zorgen ervoor dat wij zuurstof hebben!
Maar eerst gaan we genieten, zodat we beter begrijpen waarvoor je minder plastic moet gebruiken.


Leisa Steward-Sharpe vertelt verhalen over de dieren. Bijvoorbeeld het verhaal over het venusmandje, dat twee garnalen gevangen heeft. Die garnalen komen er nooit meer uit, maar: hun nakomelingen wel! Echt een wonder van de natuur.
Ze vertelt hoe een dode potvis tot voedsel dient voor diverse andere dieren tot er werkelijk geen kruimeltje meer over is.
Bij verschillende dieren staan een stukje tekst met informatie. En een mooie afbeelding natuurlijk. 


- Heb je ooit gehoord van de vampierinktvis, die niet eens een inktvis is?
- Wist je dat er een verloren stad onder het wateroppervlak ligt?
- wat zou een Eunice Aphroditois zijn?
- en de Choerodon Anchorago?
- maar ook als de naam wat simpeler is: weer je wat een zeepijp is?


Steeds dieper onder water gaan we, waar dan weer andere vissen en andere dieren leven. En dan gaan we weer naar boven, voor de dieren die aan de kust leven. De Grapsus Grapsus, en de zeeolifant. En pinguïns! En ook weer naast teksten met informatie, leuke verhalen. Die overigens ook kloppen, het is geen fantasie!


Helaas zijn de pagina’s ongenummerd en is er dus ook geen inhoudsopgave.
Maar buiten dat mankementje is het een fantastisch boek om in te grasduinen, stukjes te lezen of alleen maar je ogen uit te kijken. Waarna je vanzelf gaat lezen dus.


ISBN 9789047713036| Hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | februari 2020

© Marjo, 25 februari 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER