Non-fictie jeugd

10 redenen waarom olifanten geweldig zijn
illustraties Hanako Cullow
tekst Catherine Barr


In dit boek maken we kennis met de Aziatische en de Afrikaanse olifant. Doorheen het hele boek wordt aangegeven welke van de twee olifantensoorten op de afbeeldingen is weergegeven.

De 10 redenen worden per twee pagina's gemeld en getoond. Zo lezen we bij reden 1 dat een baby-olifant eerst een jaar lang moet leren wat hij allemaal met zijn slurf kan doen. Verder leren we dat olifanten hun slurf gebruiken om te ruiken, te ademen, te drinken en er heel voorzichtig iets mee vast kunnen pakken. "Ze kunnen er ook geluid mee maken - dat klinkt als een trompet - en er zelfs mee snorkelen!

Op de bijbehorende afbeelding zien we grote en kleine Afrikaanse olifanten aan een meer, enkelen drinken en andere spelen en 'snorkelen' in het water. Maar we zien ook het landschap én zebra's en een giraffe die ook dorst hebben.  Naast de olifanten zwemmen ook twee nijlpaarden.
De olifanten en andere dieren zijn natuurgetrouw getekend op hun ogen na, die zijn mooi groot, waardoor ze er heel lief en aardig uitzien.

Bij elke dier en enkele planten staat de naam vermeld. Daardoor weten we dat op de volgende twee pagina's naast de Afrikaanse bosolifant een Afrikaanse perenboom, een reuzentoerako (vogel) ende westelijke laaglandgorilla's te zien zijn. We leren gelijk dat de bosolifanten onder andere zaadjes eten en weer uitpoepen zodat ze in de mest tot bloei komen.

Erg leuk is reden drie, waarin we lezen hoe olifanten met elkaar kunnen praten en over welke lange afstanden ze elkaar kunnen 'verstaan'. En zo leren we waar hun grote oren voor dienen, hoe ze de weg naar voedsel weten te vinden, hoe slim ze zijn en nog veel meer.

Bij de afbeeldingen staat ook ronde kadertjes getiteld 'help de olifant'. Daarin staan tips over hoe je het voortbestaan van olifanten kunt ondersteunen. 

Opnieuw een erg interessant en leerzaam boek uit deze leuke serie voor kinderen vanaf 5 jaar.


ISBN 9789025770228 | Hardcover | 24 pagina's | Uitgeverij Gottmer | februari 2019
Vertaald door J.H. Gever | Afmeting 19,5 x 25 cm. Leeftijd 5+

© Dettie, 21 april 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER