Boekenarchief T-U-V

Craig Thompson

http://www.dootdootgarden.com

 

Een deken van sneeuw
Craig Thompson


Craig Thompson is maker van grafische romans. Dit is de tweede die ik lees, en ik moet zeggen: hij is een meester in het overbrengen van gevoelens en ideeën door middel van tekeningen. Het is alsof je een compleet boek gelezen hebt. Nou ja, dat heb ik ook, maar het is compleet anders. Het gaat bijvoorbeeld al een stuk sneller: al is het een dikke pil, 580 pagina’s, tekeningen neem je blijkbaar toch sneller in je op dan woorden.
Het zijn  prachtige tekeningen, zwart-wit. Kleur zou ook niets toevoegen denk ik.


Het is een coming of ageverhaal, en omdat hij zijn hoofdpersoon ook Craig Thompson noemt, ga ik er van uit dat het autobiografisch is.
Met zijn ouders en jongere broertje woont hij in een plattelandsdorp. Op school is  hij een buitenbeentje - vader Mexicaans, beide ouders streng gelovig -. De strenge christelijke opvoeding speelt hem danig parten bij zijn groei naar volwassenheid. Alles is zondig: hij mag niet eens aan een meisje denken, laat staan meer dan dat.
Craig is een dromerig joch, en wordt niet alleen op school, maar ook bij de christelijke jongeren gepest. Thuis is er zijn jongere broertje dat hem nooit met rust laat, maar aan wie hij ook verknocht is.
Hij wordt gepusht om predikant te worden en een tijd denkt hij ook dat het zijn roeping is. Maar Craig is een tekentalent: alles staat in het teken van tekenen. De volwassenen zien daar echter geen waarde in. Als de lagere schooltijd er op zit, verbrandt zijn vader zelfs zijn tekeningen, als een symbolisch teken dat de speeltijd voorbij is.


Dan leert hij Raina kennen. Hij logeert twee weken bij haar in Minnesota, en ontdekt dat ook haar thuissituatie verre van ideaal is. Zo staan haar ouders op het punt te scheiden en zijn er twee kinderen in het gezin met handicaps. Dat ze geadopteerd zijn maakt geen verschil.
Craig is tot over zijn oren verliefd, maar de lust die hem overvalt is zondig. Moet hij breken met Raina?


Dan is er de onderliggende betekenis: de deken van sneeuw bedekt alles, maar wat er onder die deken gebeurt, valt niet te negeren. Het is als het leven: uiterlijke schijn versus innerlijke ervaringen. Hoe moet je die tot overeenstemming brengen?
Dilemma’s van opgroeiende pubers, beslissingen die genomen moeten worden. Het is net zo duidelijk als wanneer het in een uitbundige taal wordt omschreven.
En dat vind ik toch wel ontzettend knap.


Craig Thompson is een Amerikaans auteur en tekenaar van grafische romans. Zijn bekendste werken naast deze ‘Blankets’ is Habibi uit 2011.


ISBN: 9789054923558 | Hardcover | 582 pagina's | Atlas Contact | maart 2009
vertaald uit het Engels door Toon Dohmen

© Marjo, 4 februari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHabibi
Craig Thompson


Weer eens wat anders. Ik heb een graphic novel gelezen.
Definitie: Een striproman of beeldroman die in boekvorm worden uitgegeven. De strip in boekvorm onderscheidt zich van het klassieke stripalbum door een veelal literaire inslag met uitgebreide en ingewikkelde verhaallijnen en is gewoonlijk bedoeld voor volwassenen. Een striproman kan ook bestaan uit een verzameling korte verhalen.


Doordat het getekend is vlieg je er een stuk sneller doorheen, maar eigenlijk zou je meer moeten genieten van de prachtige tekeningen en het boek rustig tot je nemen. Lees je het in één keer dan ken je op een gegeven moment de techniek wel, en zijn de tekeningen steeds vertrouwder. Natuurlijk verloopt het verhaal niet lineair en komt de tekenaar toch steeds met nieuwe dingen, die je dan weer laten beseffen dat het toch wel heel mooi getekend is.


Het verhaal speelt zich af in de woestijn, in een Arabische wereld. Een meisje wordt al op negenjarige leeftijd uitgehuwelijkt, en heeft daarbij het geluk de vrouw te worden van een schrijver, iemand die manuscripten kopieert. Hij leert haar lezen en schrijven.
Op een dag worden ze overvallen, de man gedood, het meisje, Dodola, meegenomen om verkocht te worden als slavin. Ze weet te ontsnappen en neemt daarbij een kind van drie jaar - waardeloos, dus dan maar doden - met zich mee. Samen wonen ze in een gestrande boot midden in de woestijn. Lang weet het meisje verborgen te houden hoe ze aan hun eten komt, maar natuurlijk ontdekt de jongen, Zam genoemd, het op een dag toch. Het bepaalt de keuzes in zijn leven.
Dodola komt op een dag niet terug, ze belandt in de harem van de sultan...


Het boek is vooral tekening, met natuurlijk wel ‘wolkjes’ tekst, maar het zijn de voorstellingen die het verhaal vertellen. Het is prachtig te zien hoe de relatie tussen Dodola en Zam verandert: wat begint als een moeder-kindverhouding, verandert in broer-zus, om later toch geliefden te worden. Maar dan hebben ze al zo veel meegemaakt...


Het boek vertelt niet alleen hun verhaal, de tekenaar laat Dodola ook verhalen vertellen: verhalen uit de sprookjes van duizend-en-een-nacht, maar ook - vooral misschien - over het ontstaan van de godsdiensten, het jodendom, het christendom en de islam, ontstaan uit dezelfde kern.
Daarnaast is er ook nog de eeuwige tegenstelling tussen rijkdom en armoede, met op de achtergrond daarvan de macht over de gaven der aarde.
Het moge duidelijk zijn: ook de tekeningen vertonen veel invloed uit de Arabische wereld: prachtige gekalligrafeerde motieven komen steeds terug. Kijk zelf maar: klik hier


ISBN 9780571241323 | Hardcover | 672 pagina's | Uitgeverij Faber & Faber | september 2011

© Marjo, 1 december 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER