Boekenarchief T-U-V

Amor Towles

Een kwestie van hoffelijkheid
Amor Towles

Het is Amor Towles gelukt om een heerlijk debuut te schrijven. Het smaakt naar meer, veel meer. Zwijmel weg, reis terug naar de jaren dertig van de vorige eeuw en begeef je tussen de crème de la crème van chique New York. Maar wees op je hoede, het is niet alles goud wat er blinkt.

Katey Kontent en haar vriendin Eve Ross behoren niet tot de chique kringen van New York. Ze komen beiden uit de provincie en hebben elkaar leren kennen in een pension. In het pension delen ze een kamer om de kosten te drukken want erg veel verdienen ze niet met hun bescheiden kantoorbaantjes. Katey komt uit een arbeidersgezin terwijl Eve uit een welgestelde familie komt. Eve wil het echter op eigen kracht redden en weigert geld van haar vader aan te nemen.

Het verhaal begint op oudejaarsavond 1937. De twee vriendinnen brengen deze feestelijke avond door in The Hotspot, een stoffige nachtclub, waar ze luisteren naar jazzmuziek. Hier ontmoeten ze de aantrekkelijke en welgestelde Tinker Grey. Het drietal brengt een gezellige avond in elkaars gezelschap door en meer ontmoetingen volgen. Er wordt over en weer flink geflirt en Katey probeert maar niet te veel over de gevolgen van deze ontmoetingen na te denken. Ze heeft het idee dat het wel klikt tussen haar en Tinker. Soms zoekt hij haar alleen op en dan hebben ze fijne gesprekken. Maar Eve is er natuurlijk ook nog. Ze is een echte schoonheid en gewend te krijgen wat ze wil.

Na weer een aangename avond gaat het mis. Een melkwagen ziet de auto die door Tinker bestuurd wordt over het hoofd en het drietal wordt aangereden. Eve is zwaar gewond en Tinker ontfermd zich met verve over haar. Hij voelt zich verantwoordelijk voor het ongeluk en neemt Eve, na haar ontslag uit het ziekenhuis, zelfs in huis. Eve ontpopt zich tot een verwende vrouw die schaamteloos gebruik maakt van Tinkers bezwaarde gemoed. Met het grootste gemak wordt Katey op een zijspoor gezet. Tijdens de spaarzame keren dat ze nog welkom is in het appartement van Tinker ziet ze met lede ogen toe hoe het tweetal steeds meer naar elkaar toe groeit. Ze weet dat de strijd gestreden is maar Tinker blijft in haar gedachten.

Door de omgang met de succesvolle Tinker heeft Katey een aantal mensen uit de chique kringen leren kennen. Deze introduceren haar op hun beurt weer bij anderen. De luxe etentjes en elegante feestjes die ze nu geregeld met haar nieuwe vrienden bijwoont, staan in schril contrast tot het bescheiden leven dat ze normaliter leidt. Rijkdom en status blijken echter geen garantie voor een gelukkig leven. Katey komt er al snel achter dat er bij haar nieuwbakken vrienden heel wat rommelt onder de oppervlakte. Ook mensen met geld moeten hun draai zien te vinden het in het leven. Geld blijkt niet zaligmakend en de rijkelui in New York hebben te kampen met problemen als bedrog manipulatie en schone schijn. Nu Katey zich ophoudt in deze kringen wordt ze genadeloos meegesleept in tal van verwarrende en spectaculaire ontwikkelingen.

Het is smullen van alle intriges in dit verrukkelijke en stijlvolle boek, nergens wordt het plat of smakeloos. Het  verhaal is uitstekend onderbouwd met mooi uitgediepte personages. De liefde van Amor Towles voor de periode die het verhaal beslaat, uit zich in de verfijndheid waarmee dit verhaal uitgewerkt is. Deze roman getuigt van klasse.

ISBN 9789022959893| Paperback|386 pagina's| Orlando  | januari 2012
Vertaald door René van Veen

© Annemarie, 19 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altEen kwestie van hoffelijkheid
Amor Towles



‘Wees geen pronker die voortdurend in de gaten houdt of hij wel juist uitgedost is, of zijn schoenen wel passen, zijn kousen netjes opgetrokken zijn en zijn kleding goed zit’.


New York, de jaren zestig. Ik-persoon, Kate, bezoekt met Val, waarschijnlijk haar partner, een fototentoonstelling en ziet daar een bekende hangen: Tinker Grey. Hij is geportretteerd in twee hoedanigheden: in goede doen, en als enigszins verlopen figuur. Het zien van die foto’s brengt Kate terug in de tijd.


New York, laat jaren dertig. Men probeert de slechte crisisjaren te vergeten, nu de economie  - door toedoen van de oorlogsdreiging in Europa – weer wat aantrekt. Kate Kontent is de dochter van een Russische immigrant, uit New York. Zij woont in een pension voor nette meisjes, waar ze Eve Ross leert kennen, een meisje dat uit het Midwesten naar New York is gekomen om een eigen leven te leiden, los van haar rijke en bezorgde ouders.


‘Ik wil overal onder, zegt ze, ‘behalve onder iemands duim.’


Met een beperkt budget gaan ze Oudejaarsavond 1937 in. Ze gaan naar een nachtclub in Greenwich Village om naar muziek te luisteren en te drinken. Later willen ze ergens een hapje eten, en dan weer naar huis. Maar als er een jongeman - die er niet alleen knap uitziet, maar ook rijk - de bar inkomt, en ook nog zonder gezelschap, gooit Eve alle remmen los. ‘Die is voor mij’, zegt ze.
Zo komt Tinker Grey in hun leven, en in de volgende weken zullen de meisjes hem leren hoe je zo goedkoop mogelijk aan je vertier komt, terwijl hij hen meeneemt naar dure gelegenheden. Tot die fatale avond waarop ze een auto-ongeluk krijgen, en Eve getekend zal zijn voor het leven. Tinker voelt zich duidelijk schuldig, hij kiest nu voor Eve, terwijl hij anders misschien wel eerder Kate gekozen had.
Tinker en Eve verdwijnen naar de achtergrond maar blijven een rol spelen in het leven van Kate. Zij weet zich door steeds de juiste keuzes te maken op te werken. Ze heeft diverse relaties, en veel vrienden, blijft een beetje in dezelfde kringen ronddolen, maar of dat haar gelukkig maakt?
Zijn de geruchten over Eve en Tinker waar? Wat is de rol van Anne Grandyn?


‘Een kwestie van hoffelijkheid’ slaat op meerdere situaties, maar vooral, denk ik, op het feit dat Tinker bij Eve blijft, maar het verwijst zeker ook naar dat boekje van George Washington, dat hij schreef  onder de titel ‘de regels voor beschaafd gedrag in gezelschap en tijdens conversaties’. Dit boekje blijkt Tinkers leidraad in het leven, waaruit Kate de conclusie trekt dat hij nep is. Maar of ze daar gelijk in heeft? Overigens staat dit boekje afgedrukt achter het verhaal. Leuk! En helemaal niet zo gek om deze 110 regels als leidraad te gebruiken!
‘Draai anderen de rug niet toe, vooral niet als u spreekt. Breng geen tafel in beweging, waaraan een ander leest of schrijft. Leun er evenmin op.’
Die George Washington was zo gek nog niet.


Terug naar de roman. Die schetst het leven in de jaren voor de tweede wereldoorlog losbarstte, maar dan eigenlijk alleen de 'valse' zijde: de verkwisting, de leegheid, het losbollenbestaan. Kate blijkt zich er enigszins aan te kunnen onttrekken, en biedt samen met een enkele vriend wat weerstand. Maar ook in haar vriendenkring (hm, zijn dat vrienden?) wordt behoorlijk gedronken en met geld gesmeten.
Het is wel duidelijk dat Katey geen leeghoofd is, maar echt duidelijk komt ze niet uit de verf. Geen enkel personage eigenlijk.
De stijl is meeslepend, en je leest het boek vlot uit, ondanks de kleine eigenaardigheden die een redacteur weg had moeten werken.
Het kan volgens mij niet dat je eerst iemand omschrijft als een vrouw van begin vijftig, terwijl je enkele alinea’s later zegt dat je haar haar leeftijd nauwelijks kunt aflezen.
En dat je eerst zegt dat er in de relatie met iemand geen ongemakkelijke stiltes zijn, terwijl je even later zegt dat je met dezelfde persoon een ongemakkelijke stilte deelt.
Maar de droge humor, de veelheid van belevenissen in zo’n korte tijd laten je die foutjes snel vergeten. Een lekker wegleesboek.
Leuk accentje: ieder deel begint met een foto, uit bovengenoemde tentoonstelling neem ik aan.


Achterin dus die regels van Washington, en een lijst met bijpassende muziek. Ook nog een interview met de schrijver en leesclubvragen.


ISBN 9789022959893 | Paperback | 386 pagina's| Orlando  | januari 2012
Vertaald uit het Engels door René van Veen

© Marjo, 27 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Een kwestie van hoffelijkheid
Amor Towles


Op oudejaarsavond 1937 ontmoeten de vriendinnen Eve Ross en Katey Kontent in een nachtclub de charismatische Tinker Grey. 'Die is voor mij' is de eerste reactie van Eve want Tinker is een jonge aantrekkelijke man. Al gauw trekken ze veel met elkaar op. Tinker is rijk en neemt hen vaak mee naar chique uitspanningen. Kate voel zich erg aangetrokken tot hem en ze denkt dat de gevoelens wederzijds zijn. Maar dan krijgen ze en auto-ongeluk en Eve is zwaar gewond. Het zal met haar ene haar been nooit meer goed komen. Tinker voelt zich vanaf dat moment verplicht om met Eve verder te gaan. Eve en Tinker vertrekken naar Europa en blijven lang weg.
Kate mist haar vrienden maar zal toch verder moeten en trekt haar eigen plan. Langzamerhand krijgt Kate status. Ze beweegt zich in de hogere kringen maar blijft eenzaam.  Hoewel ze de man waarmee ze haar latere leven zal delen al ontmoet heeft duurt het nog een hele tijd voor ze ook daadwerkelijk met elkaar omgaan. Eve is een beetje nietszeggend figuur, ze is mooi en dat weet ze goed te gebruiken en dat is het.
Kate en Eve hebben nog wel contact maar alles is veranderd. Tinker blijkt ook totaal anders te zijn dan hij zich voordeed. De fascinerende broer van Tinker, die precies het tegenovergestelde is van de fijngemanierde Tinker, vertelt Kate hoe alles werkelijk in elkaar zit.


Er is al genoeg over het boek gescheven op Leestafel. Het boek leest inderdaad lekker weg maar ik heb niet het gevoel dat ik de personages heb leren kennen, ze beklijven niet. Alles en iedereen blijft even afstandelijk. De enige die echt karakter toonden waren de broer van Tinker en de zakenvrouw Anne Grandyn.  De twee vrouwen en Tinker zelf blijven vaag en zijn in feite oppervlakkig. Er is geen diepgang.
Opvallend vond ik dat er enorm veel whisky gedronken werd. Zowel door de mannen als de vrouwen maar dat zal in die tijd heel gewoon zijn geweest.  Voor een debuut is het een knap boek, het verhaal zit goed in elkaar.
Verder vond ik het een aardig verhaal, maar meer ook niet.


Amor Towles (1964) is geboren en opgegroeid in de buurt van Boston, de Verenigde Staten. Hij studeerde af aan Yale en is werkzaam in de financiële wereld van Manhattan, New York. Hij zit in het bestuur van de Yale Art Gallery en de Library of America. Amor Towles is getrouwd en heeft twee kinderen. Een kwestie van hoffelijkheid is zijn debuut.


ISBN 9789022959893 | Paperback | 386 pagina's| Orlando  | januari 2012
Vertaald uit het Engels door René van Veen

© Dettie, 12 maart 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER