Boekenarchief T-U-V

Nanne Timmer (samenst.)

altLa Isla de Cuba
Twaalf verhalen en een revolutie
Samengesteld door Nanne Timmer


Deze verhalen vormen een bloemlezing waarin de veranderingen op Cuba vanuit verschillende hoeken worden belicht. Het zijn verhalen van schrijvers die na 1970 zijn geboren, midden in de dogmatische jaren van de Cubaanse Revolutie toen het bijna niet mogelijk was om alternatieve politieke geluiden te laten horen. Enkele verhalen zijn van schrijvers die later geboren zijn, in de tijd dat Fidel Castro er al niet meer was. Universitair docent Nanne Timmer schrijft een inleiding bij dit boek dat ze zelf samengesteld heeft.


Vooral die inleiding is boeiend, omdat het een inkijkje geeft in het eiland. De verhalen zelf zijn stukken lastiger. Wil je die goed kunnen begrijpen dan moet je de geschiedenis van Cuba kennen, om zo de betekenis van een bepaald woordgebruik te kunnen duiden.


In 1959 werd op Cuba de jaartelling opnieuw ingesteld. Het werd het jaar nul.
De media waren ook in handen van de heersers, hetgeen duidelijk werd door de dagelijkse programmering: altijd een bepaalde historische gebeurtenis, iets speciaals dat natuurlijk het regime ondersteunde. Dat er op de achtergrond wel degelijk van alles gebeurde, blijkt duidelijk bij het overlijden van Castro in november 2006: terwijl de kranten en de televisie vele loftrompetten blies, waren de sociale media vrijwel stil.


Nanne Timmer heeft verhalen uitgekozen van schrijvers die in meer of minder bedekte terminologie kritisch zijn op de leiding. Zoals gezegd moet je ofwel bekend zijn met Cuba en zijn historie, ofwel tekst en uitleg erbij krijgen. 
In de inleiding gebeurt dat dan ook summier. Het eerste verhaal bijvoorbeeld gaat over twee hongerlijdende burgers die een koe gaan stelen. Als zij de koe al gedood hebben en willen slachten worden zij betrapt door de boeren. Maar ook de boeren mogen de koe niet opeten. Zij zeggen tegen de dieven dat zij hen niet aan zullen geven. De koe moet toch naar de politie. Verbijsterend is wat er dan gebeurt. Het lijkt wel een griezelverhaal. Maar Nanne immer legt uit: een koe is eigendom van de staat, handig om te weten. Vlees was alleen verkrijgbaar via de zwarte markt. Er zou een langere gevangenisstraf staan op het doden van een koe dan op het doden van je vrouw. De bizarre wending drijft de spot met deze kwestie.


Ook bij het verhaal van Olga Elena Suarez Perez moet je de achtergrond kennen om te kunnen begrijpen wat je precies leest. Afgezien daarvan is de taal begrijpelijk en realistisch. Een bundel voor liefhebbers dus.


ISBN 9789460683596 | paperback | 224 pagina's | Uitgeverij Marmer | april 2017

© Marjo, 29 november 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER