jeugd 15+

Caleb Roehrig

Dwaalspoor
Caleb Roehrig

De zestienjarige Rufus Holt vindt dat zijn leven wel leuker had kunnen zijn. Zijn vriend Sebastian heeft hem verraden, Rufus heeft daar veel moeite mee.
Hij woont alleen met zijn moeder, die met moeite de eindjes aan elkaar knoopt, terwijl zijn vader – zijn ‘verwekker’ noemt hij hem – een welgestelde advocaat is, met een tweede gezin goede sier maakt. Zijn stiefbroer Hayden is zijn grootste pestkop op school en de relatie met zijn stiefzus April, tja, zij kan nogal eens berekenend en manipulatief zijn, verwend als ze is...

‘April is extravert en vrolijk en heeft tot nu toe nooit te maken gehad met een regel waar geen uitzondering in April Covington-vorm op bestond.’

En dan krijgt Rufus  een telefoontje van April. Ze heeft zijn hulp nodig en klinkt wanhopig.
Toevallig – of niet? – is Sebastian bij hem en samen gaan ze naar het huisje waar April zegt dat ze is.
Ze vinden haar onder het bloed en met een mes in haar hand – naast het dode lichaam van haar vriendje Fox Whitney.
Ze heeft hem niet vermoord, beweert ze. Maar hoewel Rufus haar wel wil geloven heeft hij zo z’n twijfels. Ze vertelt de waarheid niet, voelt hij. Wat is er precies gebeurd in het huisje?

De twee jongens gaan op onderzoek uit. Dat gebeurt op een nogal primitieve manier: gewoon binnenvallen bij de mensen die er bij betrokken zijn, zonder na te denken over het feit dat een van hen misschien een moordenaar is. Maar de politie waarschuwen, dat doen ze niet.

‘Ik ben op zich geen risicojongere, maar mijn geschiedenis met aan woede gerelateerde gedragsproblemen is goed gedocumenteerd, en de politie maalt weinig om je cijfergemiddelde als ze je nog herkennen van die keer dat je je zelfbeheersing verloor en met de rugleuning van een stoel een tand uit de mond van een bullebak hebt gemept.’

Zeker als er een brand gesticht wordt en er meer doden vallen, zouden ze toch moeten inzien dat het levensgevaarlijk is wat zij doen. Maar ze gaan stug door. En ja, het gevaar duikt inderdaad op, uit onverwachte hoek. Er wordt steeds een ander als verdachte naar voren geschoven, zodat je als lezer evenmin een idee hebt en net zo verrast bent als de jongens.
En het speelt zich allemaal af in één nacht…

Het verhaal wordt doorbroken door flashbacks waardoor er met kleine beetjes meer verteld wordt over de achtergrond, hetgeen wel nodig is om te begrijpen wat er precies speelt. Maar de schrijver gebruikt het ook om aan te geven wat er tussen Rufus en Sebastian gebeurd is. Deze tweede verhaallijn gaat over homoseksualiteit en hoe moeilijk het is om uit de kast te komen.
De schrijver put waarschijnlijk uit eigen ervaring. Dit deel van het verhaal komt dan ook geloofwaardiger over dan het detectivegedeelte. Maar Dwaalspoor is absoluut spannend omdat je tot op het einde in het duister tast.

Caleb Roehrig is een schrijver en televisieproducent uit Ann Arbor, Michigan.

ISBN 9789000365241  | hardcover | 304 pagina's | Uitgeverij van Goor | januari 2019
Leeftijd vanaf 15 jaar
Vertaald uit het Engels door Sandra Hessels

© Marjo, 8 mei 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Voor het laatst gezien
Caleb Roehrig


Als de vijftienjarige January McConville vermist wordt, komt de politie bij Flynn Doherty langs. Hij is namelijk haar vriendje en de laatste die haar gezien heeft. Flynn heeft echter een geheim en dat maakt het moeilijk om precies te vertellen wat er zich tussen hem en January heeft afgespeeld. Wat dat geheim is, ontdekken we als lezer al vrij snel. Flynn voelt zich namelijk meer aangetrokken tot jongens, maar daar heeft hij het nog moeilijk mee en het is niet iets waar hij voor uit wil komen.


Flynn vraagt zich ook af wat er met January is gebeurd en gaat op onderzoek uit. Was January zelf wel helemaal eerlijk? Sinds haar moeder hertrouwd is met Jonathan Walker, is haar leven ingrijpend veranderd. Jonathan Walker is een zeer rijke senator, die bezig is met z'n herverkiezing. January zit nu op een eliteschool en tegen Flynn heeft ze geklaagd over de sfeer daar en de leerlingen, die allemaal vreselijk snobistisch zijn.


In cursieve stukken leren we meer over de verhouding tussen January en Flynn. Flynn ontdekt dat January dingen over hem heeft verteld, die niet kloppen en er blijken meer leugens te zijn. Tegen Flynn heeft January gezegd dat ze het zo druk heeft en tegen anderen heeft ze gezegd dat Flynn zoveel beslag op haar legt.


Het boek geeft ook een minder fraai beeld van de Amerikaanse politiek, waarin het hele gezin van een politicus in de spotlights komt te staan en alles uitgebuit dient te worden, om het doel te bereiken, inclusief de verdwijning van een jong meisje, dat toevallig de stiefdochter van de politicus is. Het cynisme wordt wel zeer duidelijk getoond door Eddie, de campagneleider van Jonathan Walker. Die wil de verdwijning en de vermoedelijke dood van January, die hij overduidelijk als een risico voor de carrière van haar stiefvader zag, politiek uitbuiten, door een wetsvoorstel in te dienen voor hogere straffen voor misdrijven waar minderjarigen het slachtoffer van zijn. En als hij Flynn, die wel eens een joint rookt, er voor op kan laten draaien, is het allemaal nog beter. Dan kan Jonathan Walker ook gemakkelijker pleiten voor strengere drugswetten.


'Voor het laatst gezien' is duidelijk een boek voor jongeren van 15 jaar en ouder. Dat is al te zien aan het omslag en je merkt het ook aan het taalgebruik en de aandacht voor de ontluikende seksualiteit van de hoofdpersoon. Dat laatste speelt geen grote rol in het verhaal, maar er is wel aandacht voor.
Het volgende boek van de schrijver met de titel 'White rabbit' is al aangekondigd voor februari 2019 en ik ben heel benieuwd of dat boek net zo spannend is als 'Voor het laatst gezien'.


ISBN 978 90 00 36468 8 | Hardcover | 283 pagina’s | Van Goor Uitgeverij Unieboek Het Spectrum | november 2018
vertaald door Sandra Hessels

© Renate 24 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER