jeugd 15+

Christine Geysen

https://www.facebook.com/christinegeysen

 

Als je bloeddruk daalt
Als je sterft trilogie 2
Christine Geysen


‘Ik zal altijd dat meisje zijn dat sterfdatums kan zien zelfs al kan ik dat nu niet meer. Sommige datums, vooral van diegenen die ik liefheb, zitten voor eeuwig op mijn netvlies gebrand.’

Het begin van deel twee, een kort cursief stukje tekst – zoals dat boven alle hoofdstukken staat - zet je meteen weer in de wereld van Helia. In deel een hebben we haar leren kennen als een tiener die een normaal tienerleven leidt met onzekerheden en verliefdheden, met de vriendinnen waar het contact soms minder, dan weer beter is. Maar Helia heeft altijd geweten dat zij anders was. Zij zag die datum op iemands arm. In de loop van haar leven ontdekte ze dat de vrouwen in haar familie diezelfde last droegen. Want dat was het: een last. Hoe ga je om met het feit dat je bij twee, drie mensen dezelfde datum ziet en dus beseft dat er een ongeluk gaat gebeuren? En erger was nog dat je wist hoe lang die ene lieve vriendin zou leven, of je vriend.

Helia heeft inderdaad een vriend. Lex en zij zijn dol op elkaar. Helia vertelt hem alles, ook al is het haar verboden. Op het moment dat Helia voor een haast onmogelijke keuze staat, besluit Lex om haar te steunen. En zo zijn ze samen gebleven. Maar terwijl voor Helia de nieuwe omgeving al een beetje vertrouwd was vanwege het feit dat haar familie die omgeving kende en natuurlijk omdat haar ouders en zus hier ook zijn, is het voor Lex ontzettend moeilijk om met de nieuwe omstandigheden om te gaan. Tot Helia’s schrik neemt hij dan ook een besluit dat onherroepelijk lijkt.
Helia daarentegen heeft geen keuze, ze moet Michael, de engel van de dood, gehoorzamen. Die speelt het spel niet eerlijk, vindt ze, maar is zij wel in staat om in opstand te komen? Iedere stap heeft gevolgen. Voor haarzelf en voor haar familie.


‘Maar heb je enig idee hoeveel mensen er mij smeken om iemand te laten leven? Hoeveel deals mij aangeboden worden om toch maar iemand te sparen in de hoop dat die persoon dat klein beetje langer onder hen aanwezig zal zijn?’
’Ik weet dat je vindt dat ze het niet verdient. Maar doet iemand dat echt? Dat is omdat de kijk van de mensen op de dood verkeerd is. Ze zien het als een straf, maar ze moeten het zien als een volgende stap, een onvermijdelijk gevolg van het leven.’


Aan de ene kant is het een verhaal zoals zovele andere, maar door de setting en de verrassende complicaties van de gave van Helia is het een boeiend verhaal. Je moet wel mee kunnen gaan in de fantasie van de schrijfster, maar zo moeilijk is dat niet. Want ook al speelt het verhaal zich af in een niet bepaald alledaagse wereld – althans niet voor de aardse lezer – alles draait om keuzes maken. Iets wat we allemaal op bepaalde momenten in ons leven moeten doen. Wikken en wegen, wat is het beste? Wat zal ik doen? En wat zal ik absoluut niet doen?
Ook voor Helia is die keuze moeilijk. En of ze het goed doet zullen we pas in het derde deel van deze spannende trilogie lezen.


Christine Geysen (Lommel,1987) is de schrijfster van de "Als Je Sterft-Trilogie'.


ISBN 9789462421066 | Hardcover | 275 pagina’s | Uitgeverij Kramat | september 2019
Voor lezers vanaf 15 jaar

© Marjo, 12 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Als je ademhaling stopt
Als je sterft trilogie 1
Christine Geysen


Helia Sarris is de zeventienjarige ik-verteller. Ze vertelt al snel wat het probleem is: zij ziet cijfers op de arm van andere mensen, en weet sinds ze een jaar of vier is dat het de sterfdatum is van die persoon. Toen dacht ze nog dat iedereen dat zag, maar haar vader brengt haar snel op andere gedachten. Ze mag er niet over praten, het is een speciale gave. Maar als niemand het mag weten, als ze er niet over mag praten, hoe kan het dan dat haar vader het wèl weet? Kan hij het ook zien? Hij ontkent ten stelligste, en wil het er niet over hebben.
Net zoals hij het niet over haar oma, de moeder van haar overleden moeder, wil hebben. ‘Dat mens is onbetrouwbaar. Ze liet je moeder ook nooit met rust, maar jou krijgt ze niet. Geen denken aan.’  Maar het gaat steeds slechter met haar vader, hij heeft last van angststoornissen en wordt opgenomen in een psychiatrisch centrum. En dan heeft Helia geen keuze: ze moet naar haar oma.


Als Helia dacht dat haar oma niets weet van haar gave, vergist ze zich. Maar het duurt een hele tijd voor haar verteld wordt hoe het precies zit. En dus ook voor de lezer weet wat er allemaal speelt.
Voorlopig doen we het met Helia’s gave, die niet echt een fijne gave is. Zo leuk is het niet om te zien wat de sterfdatum van anderen is, vooral niet als het gaat om je eigen vader of je vriendinnen!
Bovendien is er nog iets bijgekomen, toen ze negen jaar oud was: als ze de ander onverhoopt aanraakt, ziet ze ook hoe die persoon om het leven komt.   
Vreemd is alleen dat ze haar eigen datum niet kan lezen. Althans: geruime tijd niet.
Die van haar vader echter wel, en die komt snel naderbij. Als haar voorspelling klopt, dan zal hij sterven op de dag dat op school het kerstfeest is.


De situatie stelt me gerust en misschien zijn het de naweeën van mijn positief examen, maar ik stap goedgezind de kamer van pa binnen.
'Kan het iets minder optimistisch? Ik ga wel dood vandaag.'
De glimlach op mijn gezicht verzuurt.
'Dat is nog geen zekerheid. Als het van mij afhangt, blijf je nog heel lang hier.'


Je zou het bijna vergeten, hoewel dit toch het merendeel van het boek beslaat: Helia is een gewone zeventienjarige als het om school, vriendinnen en vriendjes gaat. Terwijl zij verliefd is op Lex, draait ook Mathis om haar heen. Onzekerheden horen daar bij, al of niet hechte vriendschappen, jaloezie, schoolexamens en op tijd thuis moeten zijn.


Het gegeven is interessant: wat doe je als je weet wanneer iemand sterft? Probeer je dan toch in te grijpen? En hoe sta je in de wereld als je dit soort kennis hebt?
Het is voor Helia een groot probleem. Zeker omdat ze eigenlijk weinig steun ondervindt op het thuisfront.


De lezer wordt geregeld op het verkeerde been gezet: is dit nu een flutromannetje over tienerverliefdheden? Waar gaat dit verhaal eigenlijk over?
Er komen in ieder geval nog twee delen, en als je eenmaal over de helft van het boek bent, kun je je daar meer bij voorstellen. Dan besef je dat het een echte fantasytrilogie is voor Young Adults. Misschien is het geheel van drie delen beter dan ‘Als je ademhaling stopt’, want als eerste deel heeft het de pech de inleiding te zijn. Die is voor dit boek te lang, het is een beetje onevenwichtig.
We wachten het tweede deel af.


Christine Geysen (Lommel, 1987) debuteert met de 'Als Je Sterft-Trilogie'. Ze is naast schrijfster ook dossierbeheerder voor een bedrijf in Leopoldsburg.


ISBN 9789462420922 | Hardcover | 214 pagina's | Uitgeverij Kramat | januari 2019
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 11 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER