Boekenarchief T-U-V

Hoe ik nimmer de ronde van Franrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt)
Ivo Victoria


Lovende kritieken las ik over dit boek. Maar liefst zeven uitgevers stonden te trappelen om dit boek te mogen uitgeven nadat ze maar zes pagina's gelezen hadden. (Of is dit ook voortgekomen uit de grote fantasie van Ivo Victoria?) Waren mijn verwachtingen daardoor te hoog gespannen? Moet ik het een tweede keer gaan lezen? Het viel mij namelijk tegen maar waarom is iedereen dan zo lovend?


Het is een aardig verhaal over een jongen met een enorme fantasie.
Ivo groeit op in het Vlaamse plaatsje Edegem. Ivo weet dat hij geweldig is, hij zal later iedereen overstijgen maar gewoon blijven. Er is één persoon die alles wat Ivo vertelt voor zoete koek aanneemt en dat is Dries. Als een hondje draaft Dries achter Ivo aan en doet braaf wat baasje Ivo vraagt.
Ivo is bezeten van wielrennen, hij fantaseert de ene na de andere schitterende overwinning. Hij speelt koerswedstrijden met klas- en straatgenoten die Ivo dankzij zijn geweldige inzicht, strategie en zelfbedachte spelregels steeds wint. Dries vindt alles wat Ivo doet geweldig en Ivo wentelt zich in deze aanbidding. Maar Ivo gaat in zijn fantasie te ver, hij vertelt Dries dat hij hun grote held Lucien van Impe 'kent' én dat hij die zomer De Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen heeft gewonnen. En Dries gelooft dat onmiddelijk...
Natuurlijk is Ivo niet alleen geweldig in wielrennen maar in alles wat hij doet. Zo komt het ook dat hij  een andere, betere, hogere opleiding gaat volgen dan Dries. Ivo dumpt Dries onmiddellijk ook al belooft hij bevriend met hem te blijven. Maar toch steekt het hem als Dries later andere vrienden heeft.


En dan is er nog Anja Lippenveld... al op de lagere school ziet hij in haar de droomvrouw die alles begrijpt en ziet, zij zal op hem wachten, zij ziet zijn talenten. Eigenlijk sprak dit gedroom mij nog het meeste aan. Het  liefst zou Ivo ook alles rondom Anja in de hand willen hebben zoals hij alles in de hand wil hebben. Ivo stelt zich op als een coole jongen maar doet dit meer uit noodzaak omdat anders alles uit de hand dreigt te lopen. Zo lang hij alles kan bepalen gaat het goed. Maar zoals het vaak in het leven gaat, alles loopt anders dan Ivo gedacht had. Nadat een relatie verbroken is keert Ivo terug naar Edegem. Hij heeft spijt dat hij toentertijd gelogen heeft tegen Dries en gaat hem nu eindelijk ook eens vertellen dat het een leugen was. Hij wil schoon schip maken.


Aanvankelijk genoot ik enorm van het verhaal. Ivo vertelt aanstekelijk over het genot van het fietsen. Hij brengt zelfs een cadans in zijn taalgebruik. Het is een snoeverig joch maar ach, het is een kind. En die leugen over die Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen liet me grinniken. Ook de rivaliteit met andere jongens van zijn leeftijd is mooi beschreven. Hilarisch zelfs is de latere 'carrière' als zanger en de daarbij horende coupe a la Jimmy Kerr van de Simple Minds.


Tot dan is het een prettig en goed verhaal, maar dan zakt het helemaal in. Hoe vloeiend en natuurlijk het verhaal aanvankelijk verliep hoe meer gekunsteld het wordt naar het eind. Alsof de schrijver niet meer wist hoe hij over het verdere leven van Ivo  moest vertellen. Je raakt de draad kwijt, wanneer speelt zich wat af? Is Ivo over het heden of verleden aan het vertellen? Het personage Ivo verschuift van aannemelijk naar ongeloofwaardig. Bovendien zijn er ook erg veel losse eindjes.
De taal en stijl zijn aanvankelijk schitterend maar ook dat wordt minder. Er worden steeds meer 'wijsheden' verkondigd, alsof de schrijver die per se nog wilde noemen. Het lijkt wel alsof Ivo Victoria zijn greep op het verhaal verliest. Persoonlijk vond ik het verhaal dus uitgaan als een nachtkaars, het werd een herhaling van zetten. Jammer, want dat Ivo Victoria talent heeft staat wel vast. Hij steekt evengoed met kop en schouder boven vele debutanten uit. Maar heel enthousiast, zoals veel anderen, kan ik over dit boek toch niet zijn.


ISBN 9789041413659 | Paperback | 195 pagina's | Anthos | september 2009

© Dettie, november 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER