Boekenarchief T-U-V

Carlijn Vis

http://www.carlijnvis.com/

 

altVrij spel
Carlijn Vis

De zesentachtig jarige Emma en haar man Piet willen nog minstens tien jaar zelfstandig blijven wonen. Ach, ze vergeten wel eens dat er een pan op het vuur staat en de moderne technieken vormen een steeds grotere uitdaging maar ze redden het nog best zo met z’n tweeën. De kinderen zien liever dat ze in een verzorgingshuis gaan wonen maar daar bedankt het bejaarde stel vriendelijk voor. Volgens dezelfde kinderen is het de hoogste tijd om vast te laten leggen aan wie hun bezittingen na hun dood toekomen. Het is immers niet de bedoeling dat de kleindochters ruzie krijgen om de mooie sieraden van Emma.

Emma denkt door deze ongevraagde adviezen steeds vaker aan de ring die zij van haar eigen oma heeft geërfd. Ze heeft nooit aan iemand verteld dat de ring haar in de Tweede Wereldoorlog is afgepakt. Ook weet niemand over het kindje dat ze heeft verloren.

In de oorlog was Emma samen met haar vriend Willem actief in het verzet. Op een gegeven moment liepen hun activiteiten in de gaten en moesten ze vluchten. Om uiteindelijk in Engeland te kunnen belanden, moest er eerst een levensgevaarlijke reis naar Spanje gemaakt worden. Tijdens deze reis verloor ze haar ring én haar ongeboren kindje. Het was een afschuwelijke, traumatische ervaring die Emma haar hele leven bij is gebleven.

Het verhaal van Emma is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Ellis de Smeth-Brandon. Carlijn Vis is haar kleindochter. Zij interviewde haar oma en verwerkte haar verhalen in dit boek.  Op de prachtig verzorgde website www.vrijspelderoman.nl zijn een drietal korte geluidsfragmenten van deze gesprekken te beluisteren.

Het verhaal leest vlot weg. Emma is dol op mannen en zodra Willem voor korte tijd uit beeld verdwijnt, stort zij zich op een andere liefde. Preuts is deze dame niet. Later zal ze drie keer trouwen. In dit boek wordt ook het ware verhaal van de soldaat van Oranje uit de doeken gedaan. Er waren naast Erik Hazelhoff Roelfzema namelijk nóg twee soldaten. Emma trouwt met een van hen, Chris Krediet.

De uitwerking vind ik wat minder mooi. Sommige passages verlopen stroef. Het verhaal beslaat voor het grootste gedeelte de reis die Emma, al dan niet samen met Willem, maakt. Hun activiteiten in het verzet worden maar heel kort aangehaald en het verhaal van de soldaat van Oranje komt ook nauwelijks aan bod. Aanvankelijk wordt er afwisselend over drie periodes geschreven: het heden, de reis naar Engeland en het verblijf in Engeland. Halverwege het boek valt het verhaal over het verblijf in Engeland ineens weg.

Hoewel dit een goed te lezen, avontuurlijk en zeker ook boeiend verhaal is, voelt het onaf. Ik blijf achter met de indruk dat de informatie die door Ellis de Smeth-Brandon is verschaft, uitgebreider verwerkt had kunnen worden. Vrij spel is met name een boek waarin de liefde van een kleindochter voor haar oma op sympathieke en liefdevolle wijze tot uiting komt.

ISBN 9789025437855 | Paperback| 256 pagina's| Uitgeverij Atlas-Contact | april 2012

© Annemarie, 7 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER