Op avontuur met Pettson en Findus
Een verhalenbundel
Illustraties: Sven Nordqvist, Eva-Lena Larsson en Kennert Danielsson
Sven Nordqvist
Deze jubileumuitgave is verschenen ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van auteur en illustrator Sven Nordqvist. Het boek bevat vijf verhalen over Pettson en zijn kat Findus, waarvan er een nog niet eerder in het Nederlands is verschenen. Daarnaast bevat het boek korte stukjes, waarin je kunt lezen wie Pettson en Findus zijn, hoe je een pannenkoekentaart maakt, hoe je een vogelhuisje maakt en hoe je het weer in de gaten kunt houden Verder bevat het boek een paar spelletjes en tekeningen waarop je kunt zien hoe een afgewerkte tekening ontstaat. Tussen de verhalen zitten ook bladzijden met schetsen.
Eerst lezen we wie Pettson en Findus zijn, met grappige zwart-wit portretjes van de ouders van Pettson en de ouders van Findus in ovalen lijstjes.
Het eerste verhaal: ‘Toen Findus klein was’ gaat over hoe Findus bij Pettson terecht kwam en hoe hij zoekraakt. De mukkels (kleine fantasiewezentjes, die in allerlei kleuren en vormen te zien zijn), die Findus wel kan zien, maar Pettson niet, weten een manier te vinden waarop ze Pettson naar Findus kunnen leiden. Dit verhaal wordt gevolgd door een plaatje waarop je mukkels moet zoeken.
Het tweede verhaal is getiteld: ‘Ken jij Pettson en Findus’. Dit verhaal is niet eerder in het Nederlands verschenen. Findus heeft een spelletje bedacht voor Pettson, Die moet voorwerpen zoeken, waarbij Findus steeds aanwijzingen geeft. De afbeeldingen zijn weer een genot om naar te kijken en je ontdekt allerlei grappige details, zoals een kip die op een hoge stoel onder een apparaat zit dat haar kam mooi rood verft. Na dit verhaal, waarin aan het eind pannenkoeken worden gebakken, volgt het recept voor pannenkoekentaart.
Het derde verhaal is, dat ik net als het eerste verhaal al eerder besproken heb, is getiteld ‘Vossenjacht’. Buurman Gustavsson komt bij Pettson langs om te vragen of hij al bezoek heeft gehad van een vos, die in de buurt rond loopt. Gustavsson heeft een geweer over z’n schouder hangen en een jachthond bij zich. Findus vindt het maar niets dat Gustavsson de vos dood wil schieten, maar hij is misschien wel een beetje bang voor de vos. Om de kippen te beschermen moet er natuurlijk wel iets aan de vos gedaan worden en Findus stelt voor dat ze de vos om de tuin te leiden. Pettson bedenkt een plan, om de vos zo te laten schrikken, dat hij niet meer terug durft te komen. Dit verhaal wordt gevolgd door een bouwtekening van een vogelhuisje.
In het vierde verhaal: ‘Snoeshaan’, doet een haan z’n intrede in het kippenhok. Findus is hier helemaal niet blij mee, want de kippen hebben alleen nog maar oog voor de haan en zien Findus niet meer staan. Bovendien kan de haan maar niet stoppen met kraaien en probeert hij Findus ook nog bij de kippen weg te jagen. De kippen vinden dat helemaal niet erg, maar Findus wordt steeds kwader op de haan.
Pettson vindt het ook niet leuk dat Findus niet blij is en ook hij begint zich toch wel een beetje te storen aan het voortdurende kraaien van de haan.
Op een van de tekeningen zien we Pettson trouwens een enorme wortel, die zo dik is als een boomstam, in plakken zagen en op een andere tekening zien we 2 volwassen mukkels een kar met huisraad en 2 kleine mukkels voortrekken.
Ik kan geen genoeg krijgen van de tekeningen en zou ze het liefst allemaal willen bespreken, zoals een tekening waar een rugzak, met een soort ingebouwde hengel aan de muur hangt. Boven in de rugzak zien we de kop van een kip en bij de onderkant hangt een snoek, die met twee riempjes vast is gemaakt. Dit verhaal wordt gevolgd door een beschrijving van een soort geurmemory.
Het laatste verhaal is: ‘Pettson gaat kamperen’, dat ik ook al eerder heb besproken. In dit verhaal vindt Findus op zolder een tent. Pettson besluit met Findus te gaan kamperen, maar dat gaat niet helemaal goed, omdat de kippen ook mee willen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Uiteindelijk eindigen ze met de tent in de tuin. Na dit verhaal volgt een stuk over het weer en een handleiding hoe je een regenmeter moet maken. Tot slot is er nog een stukje over de auteur en een aantal pagina’s waarop te zien is hoe een tekening ontstaat, vanaf de eerste schetsen tot het gekleurde eindresultaat.
Al met al is het een prachtig boek en het is een genot om alle tekeningen uitgebreid te bestuderen en te ontdekken wat er zich allemaal op de tekening afspeelt. Ik geef toe dat ik een enorme fan ben van de tekeningen van Sven Nordqvist.
ISBN 9789002274039 | NUR 273 | Hardcover | 149 pagina’s | Davidsfonds Infodok | september 2021
vertaald door Griet van Raemsdonck en Annick Van den Eynde | Leeftijd 4-6 jaar
© Renate 10 oktober 2021
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER