Boekenarchief K-L

altEen droom achterna
Ronaldus Koreman


Rob is al jaren bezig met het ontwikkelen van een droomrecorder. Al acht jaar lang besteedt hij iedere cent en al zijn vrije tijd daar aan. Het apparaat kan iemands dromen vastleggen in digitale vorm. Je kan de droom als een soort speelfilm bekijken, ware het niet dat men meestal niet echt samenhangende verhalen bij elkaar droomt.
Dromen vormen ook het onderzoeksgebied van enkele vooraanstaande professoren. Door een toeval heeft Karel Lievestijn iets gehoord over Robs vinding, en hij zoekt hem op samen met zijn collega Felix Werkelijkheid. Robs vrouw zei het al: ‘Het is gedaan met onze rust...’
Verbijsterd zijn de twee geleerde mannen als ze via een gammele vlizoladder naar een zolder moeten klimmen voor de uitvinding. Nog verbaasder zijn ze als ze niet meer zien dan een foeilijke laptop, een onooglijk kistje met knopjes en metertjes en een dode wesp...

Toch gaat Karel vrijwillig op de houten plank liggen om de droomrecorder uit te testen. Hij slaapt al snel als een roos. De recorder registreert, twee dromen maar liefst en de professor moet het toegeven als hij de eerste droom ziet: het werkt, want dat heeft hij gedroomd!
Als Rob later de tweede droom afspeelt, constateert hij dat die wel erg bijzonder is. De professor schrikt als hij hoort wat hij gedroomd heeft. Dat mag niet bekend worden, het zou hem zijn goede reputatie kosten. De droom moet echt vernietigd worden!
Maar voor dat kan gebeuren, gaat een derde er met de recorder vandoor. Een professor Vlemmix, uit Miami, heeft ook over de recorder gehoord en ziet een mogelijkheid om zelf met de eer te gaan stirjken. Hij laat de uitvinding stelen en verschepen. Alleen: De dief had geen idee en liet de wesp achter. Maar hij heeft wel de compromitterende droom in handen.
Karel en Rob gaan die droom achterna.Terwijl zij letterlijk uit de lucht vallen in een streek 'zonder pinautomaat', ontvangt Vlemmix de kist en zal Felix de rol van wespenoppasser vervullen. Zal dit allemaal nog wel goed komen?


Hilarisch, bizar en ontzettend vermakelijk is dit verhaal over een uitvinding die we allemaal best zouden willen hebben toch? In een snelle opeenvolging volgen we de drie professoren: Vlemmix in Miami; Karel en Rob op jacht en Felix met de wesp(en).
Het is haast filmisch beschreven, zodat je voor je ziet hoe de domme slechteriken fout op fout stapelen en hoe Karel en Rob in hachelijke situaties terecht komen.
Met oog voor details (een boete voor te snel vliegen; een muziekje op de achtergrond ‘als ik God was’ of een professor die de roos van de jas van zijn collega klopt) en met een heerlijke droge humor vertelt Ronaldus Koreman een verhaal dat mensen die zich in de buurt van de lezer bevinden zich doen afvragen wat er in hemelsnaam zo grappig is..
Nou, dat is dit boek! Heerlijk...


ISBN 9789062015911  | paperback | 235 pagina's | Koreman Studio | november 2013

© Marjo, 17 november  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER