Boekenarchief K-L

Frank Ketelaar

http://www.frankketelaar.nl

 
Avond aan avond


Het verhaal over een (gefingeerde) Nederlandse zanger Johnny Beverly, vooral bekend van zijn hits 'Oh Molly', 'Pardon Monsieur' en 'Bim Bam Bom'.


Johnny is op zijn retour en doet verwoede pogingen om een come-back te maken. Hij jut zijn manager Max op, dat deze eens wat meer moeite voor hem moet doen. Hij wil een toernee door Nederland in de theaters, wat Max totaal niet ziet zitten en, volgens Max, de theaters ook niet.
Johnny treedt nog wel avond aan avond op maar voornamelijk in cafeetjes en buurthuizen, de grote volle zalen zijn verleden tijd. De enige die in Johnny's comeback gelooft, is Johnny zelf.
Johnny is getrouwd met Anneke, die snakt naar een kind en al het nodige achter de rug heeft in haar huwelijk met Johnny. Maar hoe gek Johnny ook op zijn vrouw is, als er een zeer jonge vrouwlijke fan willig reageert op zijn avances zal hij geen nee zeggen. En zo heeft hij ook zijn zoveelste slippertje met het tienermeisje Karin, wat allerlei gevolgen heeft... maar... slechte publiciteit is ook publiciteit.


Het boek is heel apart van opzet, er is geen verteller, het is opgebouwd uit aanplakbiljetten, e-mails, telefoongesprekken, fanmail, persberichten, notulen en verslagen uit het blaadje van de plaatselijke voetbalvereniging.
Je leest de met veel humor geschreven notulen van de 'vergaderingen' die Max en Johnny hebben. De brieven van Anneke naar een vriendin, en vice-versa, vol 'vriendelijke, goedbedoelde' tips. De telefoongesprekken die Karin heeft met haar vriendin Janneke na haar slippertje met Johhny, op een manier zoals alleen twee 17-jarige meiden met elkaar kunnen kletsen én de persoonlijke brieven van Raymond Schotemaker, de voorzitter van de Johnny Beverly fanclub, die bijna ter ziele is.
Deze 'losse flarden' weet Ketelaar zo aan elkaar te breien dat het toch een logisch geheel vormt. Het verhaal is humoristisch en heeft ook tragische kanten, echter...The show must go on, wat er ook gebeurt. Het is naast de privéperikelen ook het verhaal van het gedraai en gesnier van de pers én het gemanipuleer van de manager en de artiest naar het publiek toe.
Leuk boek, heeft weinig diepgang maar leest wel lekker weg.


ISBN 902040721X Paperback, 182 pagina's Verschenen: december 2006 L.J. Veen

© Dettie, februari 2007

Reageren? Klik hier!

 

Avond aan avond


Johnny Beverly (pseudoniem voor Jan van Dorpel) is ooit een bekend zanger geweest. Hij scoorde enkele hits en zijn optredens werden goed bezocht. Hij had zelfs een fanclub.
Maar nu is hij in de vergetelheid geraakt. Dat wil hij niet accepteren en hij maakt zijn manager gek met zijn gezeur. Als die het nog een keer proberen wil met een nieuw nummer dat nog aan lijkt te slaan ook, gooit Johnny zelf roet in het eten: hij maakt een meisje van 17, dat hij bij een van zijn optredend versierd heeft, zwanger. Een schandaal in de pers, maar vooral voor zijn vrouw, die zelf geen kinderen kan krijgen een persoonlijke ramp.


Een aparte vormgeving maakt dat je dit verhaal met plezier leest. Er zijn e-mails, telefoongesprekken, recensies krantenartikelen, en notulen van vergaderingen, interviews, brieven en zelfs voetbalverslagen. Ik heb regelmatig zitten grinniken, maar er is ook tragiek.
Er zitten ook spelfouten in, die misschien wel zo bedoeld zijn, om een bepaalde intelligentie (?) bij de schrijvers van betreffende brief, mail enz weer te geven, maar ik vind het niet nodig. Dat is alleen maar nuttig in die ene scheldbrief..
Alles bij elkaar vormt dit een verhaal, dat verder niet veel om het lijf heeft, maar heel leuk is om te lezen.


ISBN 902040721X Paperback, 182 pagina's Verschenen: december 2006 L.J. Veen

© Marjo, februari 2007

Reageren? Klik hier!