Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Mac Barnett & Jon Klassen

https://www.macbarnett.com

http://jonklassen.tumblr.com

https://www.facebook.com/Jon-Klassen

 

Hoe komt de kerstman door de schoorsteen?
Illustraties: Jon Klassen
Tekst: Mac Barnett


Als je eens een echt hilarisch boek over de kerstman wilt lezen, koop dan dit boek of leen het bij de bibliotheek.
Mac Barnett en Klassen zijn al bekend om hun simpele maar erg rake afbeeldingen en dito tekst en dit boek overtreft bijna de rest, hoewel het toch ook weer van een heel andere orde is dan bijvoorbeeld Vierkant of Driehoek van deze heren. De humor en spitsvondigheid blijft echter.


De titel van het boek zegt al wat het onderwerp van dit boek is. Hoe komt die kerstman toch door de schoorsteen?
Hoe doet hij het?
Hoe werkt dat?

Nou daar weten Mac Barnett en Klassen wel raad mee. De ideeën buitelen over elkaar heen. Verkleint de Kerstman zich, of heeft hij een uitschuifbare benen, zo soepel als toffee? Gaat hij eerst met zijn hoofd of voeten? Schoppen de rendieren hem los als hij vast zit?
En hij komt toch onder het roet te zitten? Hoe doet hij dat in het volgende huis? Gaat hij dan eerst in bad of wast hij zijn kleren?


En dan de vraag die vele kinderen stellen... Wat gebeurt er als jouw huis geen schoorsteen heeft?
De oplossingen laten je schaterlachen.
Waarom blaffen de honden eigenlijk niet als de Kerstman binnenkomt? En kan de Kerstman wel goed zien in het donker? Of heeft hij hulpmiddelen?

Het verhaal van Mac Barnet en de afbeeldingen van Klassen sluiten naadloos op elkaar aan. De illustraties zijn net zo komisch als het verhaal.
Superkerstboek!


ISBN 9789025778057 | Hardcover | 32 pagina's | Gottmer| 25 oktober 2023
Humoristisch vertaald door Edward van de Vendel

© Dettie, 20 december 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Vierkant
tekst: Mac Barnett
Illustraties: Jon Klassen


Na Driehoek het tweede deeltje van de trilogie over vormen, dit keer is Vierkant de hoofdpersoon.

In tegenstelling tot het huis van Driehoek - dat vol driehoekige ornamenten en schilderijen ingericht was -  leeft Vierkant in een grot dat vol met opgestapelde vierkante blokken staat. De rest van zijn grot bestaat uit afgeronde vormen (stalacmieten en stalactieten). Vierkant duwt dagelijks een blok zijn grot uit en zet deze bovenop de heuvel. Dat is zijn werk.

Maar op een dag komt zijn vriendin Cirkel aanzweven. Vol bewondering kijkt ze naar het vierkante blok, ze vindt het knap dat Vierkant een beeld gemaakt heeft dat op hem lijkt! Zij wil ook wel een beeld dat op haar lijkt, morgen komt ze het bekijken. En voordat Vierkant kan protesteren is ze alweer weg.

We zien Vierkant bedenkelijk kijken naar zijn evenbeeld, hoe moet hij daar een cirkel van maken? "Cirkel is perfect, dus het beeld moet ook perfect zijn." Hij gaat aan de slag, maar zo eenvoudig is het niet... Vierkant ploetert door, het begint te stortregenen, maar Vierkant blijft hakken en breken. Hij wil Cirkel niet teleurstellen, ze noemde hem immers een genie! Hij werkt de hele nacht door, maar ondanks zijn grote inzet lukt het Vierkant niet een beeld van Cirkel te maken.
Moedeloos en teleurgesteld in zichzelf gaat hij slapen.
En dan arriveert Cirkel...


'Hallo genie!' zei Cirkel. 'Ik ben vroeg!'
'O moedertjelief,' fluisterde Vierkant.

'Ben je klaar?'vroeg Cirkel.
'Jazeker,' zei Vierkant. 'Ik ben er klaar mee.'


Tot zijn stomme verbazing is Cirkel wild enthousiast! Vierkant is écht een genie!
Vierkant voelt zich er niet prettig bij... Hoe kan dat nou? Klopt dat wel?


Het is al knap om vormen als personages te nemen, maar Jon Klassen maakt er ook nog eens een mooi schouwspel van. Ondanks de donkere kleurtonen in de afbeeldingen, sprankelt het verhaal toch. Opnieuw zijn het de ogen die vol expressie zitten.  Die ogen maken het verhaal. Je ziet de wanhoop, twijfel, verbazing, vermoeidheid daarin uitgedrukt. Doe dat maar eens als de het personage een vierkant zwart blok is! petje af.

Door de introductie van Cirkel in het verhaal neem ik aan dat het volgende deeltje over haar gaat en ik ben nu al benieuwd wat voor bijzonders beide heren daar weer van weten te maken!


ISBN 9789025768881 | Hardcover met ronde hoeken | 48 pagina's | Uitgeverij Gottmer | juni 2018
Afmeting 23 x 23 cm | Vertaald door J.H. Gever | Leeftijd 3+

© Dettie,  7 juli 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Driehoek
tekst: Mac Barnett
Illustraties: Jon Klassen


Illustrator Jon Klassen is in Nederland vooral bekend om zijn prentenboektrilogie over hoeden, waarvoor hij twee Zilveren Paletten won. Met een minimaal aantal figuurtjes weet hij in deze boeken op een subtiele manier een hele wereld vol sfeer te creëren. De kracht in de hoedenserie zit hem vooral in de uitdrukking van de ogen. Ook in deze nieuwe prentenboektrilogie over vormen, borduurt Jon Klassen verder op deze werkwijze.


Op diezelfde minimalistische manier toont hij ons het verhaal van Driehoek, die in een driehoekig huis woont met een driehoekige deur. Aan de muur een schilderij van... een driehoek. Driehoek gaat op een dag op pad om een gemeen grapje uit te halen met zijn vriend Vierkant. Onderweg passeert hij o.a. 'vormen zonder naam'. Zijn ogen geven de looprichting aan. Eindelijk is hij bij het vierkante huis van Vierkant aangekomen.


'Nu, zei Driehoek, 'ga ik mijn gemene grapje uithalen.'


En dat gebeurt ook. Vierkant schrikt en is bang maar weet gelijk wat hem te doen staat. Waar een Driehoek een gemeen grapje kan uithalen kan een Vierkant dat ook...


Mijn verwachtingen waren na het prachtige boek We hebben een hoed hooggespannen en de cover van Driehoek beloofde dezelfde sfeer als het hoedenboek. Die verwachting werd niet waargemaakt, en het boek stelde me aanvankelijk na een eerste snelle lezing zelfs een beetje teleur. De kracht van het subtiele, het  schitterende ogenspel en de gecentreerdheid van de prenten ontbrak naar mijn gevoel. Maar al voorlezend begon het geheel veel meer te leven, dan zie je de humor in het verhaal en besef je pas goed het knappe spel van de tekst en de prenten.

In dit boek voert opnieuw eenvoud de boventoon en is het verhaal zelf wederom ongecompliceerd maar er zit wel vaart in en de illustraties passen ongekend goed bij de tekst.  Kortom, het geheel is een knap staaltje vakmanschap, mijn petje af voor beide heren.


Mac Barnett en Jon Klassen
zijn zeer succesvolle prentenboekenmakers. Samen wonnen ze al twee keer de Amerikaanse Caldecott Medal voor het mooiste prentenboek van het jaar.


ISBN 9789025767464 | Hardcover met ronde hoeken | 48 pagina's | Uitgeverij Gottmer | juli 2017
Afmeting 23 x 23 cm | Vertaald door J.H. Gever | Leeftijd 3+

© Dettie, 19 augustus 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER