Boekenarchief W-X-Y-Z

Alles over Tristan


Na met veel plezier Joe Speedboot te hebben gelezen was ik erg benieuwd naar dit boek. En eigenlijk vind ik dit nog beter! Joe Speedboot is een lekker boek, vrolijk, er vinden nogal wat gebeurtenissen plaats die om te lachen zijn. Dit boek, Wieringa's derde roman, is serieuzer maar erg goed geschreven. Je wordt constant verrast door de gebeurtenissen in het verhaal.


Het hele verhaal wordt verteld door biograaf Jakob Keller, tevens de ik-figuur, die het levensverhaal van de twintig jaar geleden overleden dichter Viktor Tristan zal schrijven. Daarmee zal hij het werk van zijn docent prof. Reyer af maken. Deze is tijdens zijn onderzoek verdronken zonder al te veel gegevens over Viktor achter te laten.
Er is weinig bekend over Viktor. Het wordt voor Jakob dan ook een hele zoektocht om meer over hem te weten te komen.
Hij reist af naar Mercedal, de geboorteplaats van Victor. Tijdens zijn research in de universiteitsbibliotheek ziet hij een aantrekkelijke bibliothecarresse, Miriam, waar hij uiteindelijk een verhouding mee krijgt. Jakob is voor het eerst werkelijk verliefd.


In Mercedal ontmoet Jakob de neef van Viktor, Alessio Tristan, die een hekel aan Viktor had. Viktor was altijd op zoek naar uitersten, was nergens bang voor en was een kil mens volgens Alessio.
Verder probeert Jakob informatie los te peuteren bij de weduwe van prof. Reyes. Deze wordt echter woedend als Jakob de reden van zijn komst verteld. Veel wijzer wordt hij daar dus niet van.
Ook notaris Fortes is weinig toeschietelijk. Deze zou veel kunnen vertellen over de familie van Tristan, maar hij weigert wat te vertellen. .
Het enige dat Jakob te weten komt is dat Viktor een briljante, volgzame leerling was die zijn omgeving nauwelijks leek op te merken. Rond zijn 14e jaar verandert hij echter enorm en niemand begrijpt eigenlijk deze verandering. Victor gaat erop uit, heeft één vriend, en ontdekt de buitenwereld. Viktor had een zus, Ines, (doopnaam Lucia) die het klooster in gegaan is en zeventien jaar geleden een natuurlijke dood is gestorven. Viktor zelf heeft zijn laatste jaren op het afgelegen eiland Lago gesleten en is op een raadselachtige wijze om het leven gekomen.
Hoe meer Jakob speurt en zoekt, hoe meer vragen naar boven komen. Hij reist naar het klooster waar Ines vermoedelijk verbleef en naar het eiland Lago. Daar hoort hij zaken die hem voor enorme dilemma's stellen. Alles blijkt heel anders dan aanvankelijk verondersteld werd... en waar is Miriam gebleven?


Het verhaal is spannend en verrassend. Wieringa weet steeds een nieuw element toe te voegen zodat je geboeid en nieuwsgierig naar de verdere verloop van het verhaal blijft. Er zitten veel symbolische elementen in die ik hier niet kan vertellen omdat dan teveel over de inhoud van het verhaal verraden zou worden.


Tommy Wieringa ontving voor deze roman de Halewijnprijs 2002. Alles over Tristan is ook genomineerd geweest voor de longlist van de AKO Literatuurprijs 2002.


ISBN: 9023400275 | Paperback | 160 Pagina's | De Bezige Bij | 2002

© Dettie, augustus 2006

Reageren? Klik hier!