jeugd 10-12 jaar

altCyberboy
Tanja de Jonge


Verbijsterd is Kevin als op een dag Bjorn in de klas staat. Bjorn, zijn vroegere vriend! Springlevend, en met een glimlach op zijn gezicht. Hoe kan dat nou?


Het is twee jaar geleden gebeurd: voor de ogen van Kevin werd Bjorn geschept door een vrachtauto. Zijn vriend werd opgenomen in het ziekenhuis, en was daar op een dag ineens verdwenen. Ook zijn ouders waren weg, en Kevin nam aan dat zijn vriend gestorven was en zijn ouders het niet aankonden om in dezelfde buurt te blijven wonen.
En nu, net nu Kevin het verlies van zijn beste vriend een beetje verwerkt heeft, is hij terug!
Hoe kan dat nou?


De juffrouw vertelt dat Bjorn die twee jaar in Japan heeft gewoond, en nu weer in de klas komt. Kevin ontdekt al snel dat er toch wel iets vreemds aan de hand is. Eerst lijkt het alsof Bjorn hem helemaal niet herkent, en op het moment dat Kevin daar aan begint te twijfelen - Bjorn weet toch wel veel - beseft hij dat hetgeen zijn vroegere vriend weet allemaal op foto’s stond. En inderdaad: als hij hem dingen vraagt over situaties waar geen foto van is, heeft Bjorn geen idee waar Kevin het over heeft.


Kevin wil weten wat er aan de hand is. Wie of wat is die jongen die  - zelfs als hij met Kevin samen is - zo overdreven beleefd en braaf is?  Een journalist biedt hulp, Kevin moet hem alles vertellen. Maar is die man wel te vertrouwen? En kunnen Anne en Joris dan wél helpen? En dan zijn de ouders van Bjorn er ook nog...


Als langzaam duidelijk wordt wat er aan de hand is, staat de lezer nog heel wat te wachten. Een verbijsterende ontknoping. Tegelijk kan het eigenlijk niet anders aflopen, maar dat besef je pas achteraf.


Een boek met een duidelijke bladspiegel en dat is ook heel belangrijk!
Dat bepaalde ontwikkelingen misschien wat onwaarschijnlijk zijn – maar aan de andere kant heb ik geen idee wat de wetenschappers tegenwoordig allemaal kunnen! – neem je voor lief, zo spannend is het. Je wilt door gaan met lezen. Heerlijk boek!


Tanja de Jonge (1968) schrijft sinds 2009 kinderboeken. Daarnaast werkt zij bij team educatie van de Bibliotheek in Hoorn.


ISBN 9789025113544 | Paperback | 192 pagina's | Uitgeverij Holland | september 2016
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 6 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER