jeugd 6-9 jaar

Clara het krantenmeisje
Deel 2 van de trilogie Clara
Pieter Feller en Tiny Fisscher


In het eerste deel van deze trilogie, die speelt in het tweede decennium van de vorige eeuw, hebben we Clara, 12 jaar oud, leren kennen als een meisje dat weet wat ze wil. Ze wil namelijk ontdekkingsreiziger worden!
Ze is van school gegaan toen haar vader overleed, ze denkt dat het beter is als ze haar moeder kan helpen door een extra centje te verdienen.


Nadat ze een journalist heeft ontmoet  - die haar informatie over Alexine Tinne, de eerste vrouwelijke ontdekkingsreiziger, geeft - komt Clara op het idee om kranten te gaan verkopen. Omdat ze bepaald niet op haar mondje gevallen is krijgt ze het voor elkaar: ze is het eerste krantenmeisje ooit!
Clara droomt er nog steeds van om ontdekkingsreiziger te worden, maar ze heeft nu ook een alternatief: misschien is journalist ook wel heel leuk! Want ze beleeft van alles.


Haar standplaats is het Centraal Station in Amsterdam, waar ze woont, en het gaat prima met de krantenverkoop! Voor een deel komt dat natuurlijk wel omdat de mensen het bijzonder vinden, dat ze een krant kopen bij een meisje, maar ook omdat ze enthousiasme uitstraalt. Al snel krijgt ze een krantenwijk, en bezorgt ze aan huis. Hoewel ze blijft twijfelen of ze niet beter op school was gebleven, leert ze op deze manier bijzondere mensen kennen.


Een nadeel van niet op school zitten is dat haar ooit beste vriend Koos nu een ander vriendinnetje heeft, en Clara duidelijk niet meer ziet staan. Wat maakt het uit, al snel merkt ze dat er meer leuke jongens zijn, met name Sjaak, die bestellingen rondbrengt met een bakfiets. Hij blijkt een onverwachte hulp te zijn, als er bij Clara thuis vervelende dingen gebeuren. Zo heeft Sjaaks oma bijvoorbeeld een fiets staan die ze toch niet gebruikt…


Clara leidt een ander leven dan de kinderen van tegenwoordig, en toch is ze een heel herkenbaar personage. In de jaren voor de Eerste Wereldoorlog waren er geen communicatiemiddelen zoals nu, en auto’s waren er nog maar net. Maar al is de omgeving anders, een kind is een kind, en Clara is een slim en sterk meisje met verbeeldingskracht en doorzettingsvermogen, waardoor ze oplossingen voor problemen vindt waar een ander niet op zou komen.


Wat zal er in het derde deel allemaal gebeuren?
Dat zou het laatste deel zijn, maar waarom niet doorgaan met de belevenissen van dit bijzondere meisje? Behalve dat het een mooi verhaal is, dat kinderen laat zien dat je veel kunt bereiken als je maar echt wil, geeft het een tijdsbeeld dat laat zien dat het in andere tijden – nog maar nauwelijks honderd jaar geleden, ook prima leven was. Anders, ja, maar daar is niets mis mee.


Pieter Feller (1952, Hoorn) schreef vele kinderboeken waaronder de succesvolle serie Kolletje.
Tiny Fisscher (1958, Castricum) schreef boeken voor kinderen, waar onder de bewerking van Alleen op de wereld, en voor volwassenen.
En net als bij het eerste deel maakte Natascha Blum-Stenvert een prachtige en passende omslag.


ISBN 9789492844446 | hardcover | 260 pagina's | Uitgeverij De Droomvallei | maart 2019
Illustraties van Natascha Blum-Stenvert | Leeftijd vanaf 9 jaar.

© Marjo, 2 mei 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER