jeugd 13-15 jaar

jeugd 13De bastaard van Brussel


Brussel 1565.
De tachtigjarige oorlog is in volle gang. Iedereen die protesteert tegen de katholieke kerk loopt kans op de brandstapel te eindigen. Maar steeds meer mensen lopen over naar de nieuwe leer (Luthers). Crispijns moeder is omgekomen toen zij een hagepreek bijwoonde en deze bijeenkomst uiteengejaagd werd.
Crispijn Matsijs is de twintigjarige eigenaar van bierbrouwerij en taveerne 'Au brasseur'. Hij is de bastaardzoon van de graaf van Egmond waarmee hij geen contact heeft. Een enkele keer plaats de graaf persoonlijk een bestelling bij Crispijn, maar het contact is alleen maar zakelijk.


In de taveerne werkt Stina en haar dochtertje Eva. Stina hangt ook het Luterse geloof aan. Crispijn is katholiek en bezoekt trouw de kerk. Hij wordt wel heen en weer geslingerd tussen de 'vrijheid' die de nieuwe leer biedt en het katholicisme.
Maar als Stina wordt opgepakt is Crispijn ook niet veilig meer. Tijdens een inval in de taveerne valt hij in handen van de fanatieke inquisiteur Pieter Titelmans en wordt gemarteld. Eva heeft weten te ontsnappen.
Zijn vader bevrijdt hem uit de kerkers. Crispijn heeft daar geen weet van, hij is bewusteloos. Hij komt bij in het huis van zijn vader in Gent, maar hij krijgt hem nooit te zien. De huishoudster verzorgt hem.
Wanneer Filips II de hertog van Alva stuurt om een eind te maken aan alle ketterij komt Crispijn opnieuw in levensgevaar. Hij voelt zich gedwongen zich aan te sluiten bij de bende van Jan Camelinck (behorende tot de bosgeuzen) om tegen al het onrecht wat de ketters aangedaan wordt te vechten. Crispijn heeft moeite met de wreedheid van de bosgeuzen maar ziet ook in dat de bosgeuzen wel móeten ingrijpen.
Crispijn komt er tot zijn grote schrik achter dat ook zijn vader opgepakt is en hij probeert een plan te maken om hem te bevrijden. Daar moet van afgezien worden want dat zou té gevaarlijk worden. De graaf van Egmond wordt uiteindelijk onthoofd.
De bosgeuzen plegen een aanslag op Alva die echter mislukt en de groep valt uiteen. Crispijn weet dat hij weg moet uit België en besluit naar Nederland te vertrekken.


Persoonlijk vind ik het niet echt een jeugdboek. Het verhaal is gebaseerd op feiten. Inquisiteur Pieter Titelmans, de graven van Egmond en Hoorne en de bende van Jan Camerlinck hebben echt bestaan. Crispijn zelf is verzonnen. Door het verhaal vanuit Crispijn te vertellen heb je het gevoel midden in de Tachtig jarige oorlog te zijn, de geschiedenis zelf mee te maken. Ook de martelingen, de brandstapels, de onthoofding en moorden worden vrij gedetailleerd beschreven. Bijna alle bosgeuzen hebben aan den lijve de wreedheid van Titelmans of de mannen van Alva ondervonden maar ook de gebreken van de katholieke kerk die niet omkeek naar mensen zonder geld. In mijn ogen is het een vlot geschreven geschiedenisboek. Zeer zeker een aanrader, ik heb het geboeid gelezen, maar meer een boek voor volwassenen. De aanbevolen leeftijd voor dit boek is echter vanaf 13 jaar.


Lemniscaat; 221 pagina’s; ISBN: 9056376667

© Dettie, januari 2006

Lees de reacties op het forum, klik hier!