Non-fictie jeugd

Pierre Winters

http://tinekemeirink.nl

http://margotsenden.blogspot.com

http://www.eline-illustration.blogspot.com

https://betje.com

willewete serie

 

Wat denk jij? Luisteren of niet
Illustraties: Betje Ton
Tekst: Pierre Winters


In dit boek worden allerlei situaties beschreven waarbij kinderen een keus kunnen maken of ze wel of niet zullen luisteren naar hun ouders, juf, vriendjes of andere mensen. Moeten ze altijd inderdaad doen wat hun gevraagd wordt? Moeten ze altijd netjes zijn?
Dat is soms nog niet eens zo makkelijk, want aan de ene kant trekt het avontuur en aan de andere kant weet je dat het niet echt goed of slim is wat je doet.


Sheila gaat bijvoorbeeld met de fiets naar school, papa gaat met haar mee. Hij zegt tegen haar dat ze bij het kruispunt op hem moet wachten dan kunnen ze samen veilig oversteken. Maar Sheila gaat net zo lekker hard en heeft helemaal geen zin om te stoppen. Ze twijfelt, zal ze doorfietsen?
Maar papa roept heel hard 'stop!' Sheila schrikt er bijna van. Papa legt daarna uit waarom Sheila niet zomaar door kan fietsen, het verkeer is erg gevaarlijk.
Sheila snapt het en samen met papa steekt ze de straat over.
Dit is een goed voorbeeld om wèl te luisteren naar iemand. Het is voor je eigen veiligheid.


Een grappige situatie is die waar Sophie lekker met mama uit eten gaat. Dat is echt een feestje voor Sophie. Maar dan staat er ineens een meneer bij hun tafeltje, het is de baas van Sophies moeder, en die man begint tegen mama te praten. Daar heeft Sophie even helemaal geen zin in. Zij is met haar moeder uit eten!
Sophie is woest! Hij moet weg! Mama wil dat zij de man een hand geeft, Sophie twijfelt, zal ze het wel of niet doen? Moet Sophie doen wat mama zegt?


Alle geschetste situaties worden vooraf gegaan door een vraag, moet een kind luisteren of gehoorzamen of weggaan. Het boek vraagt er bijna om, om dit in een groep of klas te bespreken. De meningen zullen in sommige gevallen best verschillen. Mag je écht niet over dat hek klimmen waar verboden toegang, gevaar! op staat? Mag je echt geen pakje aannemen van een onbekende man? Moet je écht een hand geven ook al ben je boos?


Natuurlijk wordt alles helemaal correct behandeld. Nee, je mag niet meer dan twee snoepjes nemen als je dat gezegd is. Nee, je mag niet over dat hek klimmen.  Maar daarmee is het boek ook erg braaf geworden. In het weiland had ook getoond kunnen worden waarom ze beter niet over het hek konden klimmen, en veel snoep eten heeft ook zo zijn gevolgen, dat had ook best in beeld gebracht kunnen worden. (buikpijn, gaatjes in je tanden etc.)


Op zich is het idee van het boek wel prima maar het had wel wat spannender en speelser gemogen.
De afbeeldingen zijn verder goed maar ook daar zit weinig vaart in.
Kortom, het kan allemaal wat vlotter.


"Wat denk jij" is een serie prentenboeken voor kinderen vanaf 5 jaar waarin ze zelf aan het denken gezet worden over situaties die nu eenmaal niet altijd helemaal zwart-wit zijn. "Wat denk jij" maakt emoties en tegenstrijdige gevoelens bespreekbaar en leert kinderen om goed na te denken en gedachten te verwoorden bij dilemma's. 
Dit boek is het eerste deel van de serie, inmiddels zijn ook Wat denk jij? Eerlijk of oneerlijk en Wat denk jij? Alles op orde verschenen.


ISBN 9789044841275 | Hardcover | 27 pagina's | Clavis | Juni 2021
Afmeting 29,7 x 21,7 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 19 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer,klik HIER

 

Seizoenen
tekst: Pierre Winters
illustraties: Eline van Lindenhuizen


Lente, zomer, herfst, winter. Elk seizoen heeft zijn eigen ding.
In dit boek uit de willewete serie worden alle seizoenen met al hun eigenschappen besproken.


Er wordt verteld dat je in de lente kleine lammetjes kunt zien en vogels met takjes in hun bekjes heen en weer ziet vliegen, druk als ze zijn om een nestje te bouwen. De zon schijnt weer wat vaker en begint wat warmer te aan te voelen, de bomen krijgen weer blaadjes en de boeren beginnen met het inzaaien van het land. De dikke winterjassen hoeven niet meer aan.
In de zomer kun je fijn appels of aardbeien plukken en gaan mensen op vakantie.
De herfst heeft weer zijn eigen leuke dingen zoals de mooi gekleurde blaadjes en paddenstoelen. Ook kan het dan lekker stormen zodat alle blaadjes in het rond vliegen. In de winter kan het gaan sneeuwen, dan kun je een sneeuwpop maken of sneeuwballen gooien, of sleeën. Je kunt dan pindakettingen of mezenbollen ophangen voor de vogels.


In dit boek, kun je dus van alles over de vier seizoenen lezen. Eerst wordt uitgelegd wat er buiten allemaal gebeurt in deze seizoenen en ook hoe het komt dat er seizoenen zijn. (Door de maan!) Er staan ook heel leuke, gekleurde afbeeldingen bij.
Op de mooie uitklapplaat in het midden van het boek staat bijvoorbeeld een heel aparte tekening waarop je kinderen ziet spelen in alle seizoenen.
Ook wordt verteld, dat de seizoenen per jaar verschillen. De ene keer is het zomers een tijd heel warm, ze noemen dat een hittegolf, de andere keer is het 's winters heel erg koud of juist helemaal niet, valt er zelfs geen sneeuw.
Verder staan er allemaal weetjes in aparte kadertjes gemeld en helemaal achterin het boek staan dingen die je kunt maken of doen zoals een slinger maken van herfstblaadjes. Ook staat er een miniquiz, als je het boek goed gelezen hebt, kun je gelijk alle antwoorden geven!

De boeken van de willewete serie blijven leuk. Op een vlotte manier wordt kinderen weer heel wat interessante dingen verteld.
Hopelijk blijft de serie nog lang bestaan!


ISBN 9789044821062 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Clavis mei 2014
Formaat: 266 x 255 x 9 mm  Leeftijd 4+

© Dettie, 15 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER 

 

Op reis met de trein
tekst: Pierre Winters
illustraties: Tineke Meirink


Weer een nieuw deeltje uit de Willewete serie en deze keer wordt er van alles verteld over de trein. Kinderen reizen daar niet zo veel mee dus het is best wel leuk om eens te zien wat voor treinen er zijn, wie er werken, wat er vervoerd wordt etc.


Eerst zien we hoe treinen er vroeger uitzagen, ze reden op stoom. In het begin werden er alleen spullen vervoerd per trein, die treinen noemen we nu goederentreinen. Later konden mensen ook meereizen, de treinen werden daar speciaal voor aangepast, dat zijn de passagierstreinen. Leuk om te zien is hoe de treinontwikkeling, tot de hoge snelheidstrein aan toe, is verlopen.
Ook zien we wie er allemaal werken bij de trein. Natuurlijk de machinist, die de trein bestuurt, maar bijvoorbeeld ook de conducteur, de seinhuiswachter en onderhoudsmensen.
Op een grote afbeelding zien we heel duidelijk hoe een moderne passagierstrein er van binnen uit ziet. Ook is er een leuk stripverhaaltje dat vertelt dat je wel op tijd op het station moet zijn, anders mis je de trein.


Zoals altijd bij boeken van deze serie, zit ook in dit boek een mooie uitklapplaat. Daarop zie je het station, met de kaartjesautomaat, de broodjeswinkel, passagiers, het informatiebord met vertrektijden. Kortom, alles wat je op een station ziet staat op de tekening.
Daarna volgt er nog allemaal informatie over bijvoorbeeld zwartrijden, de verschillende soorten treinen zoals de slaaptreinen, de mooie stations en nog veel meer.
Op de laatste bladzijde van het boek staat o.a. nog hoe je een conducteursfluitje kunt maken en een miniquiz.


Opnieuw een leuk en informatief boek. Alle informatie over treinen en wat je in een station kunt doen en zien staat er in. De gekleurde afbeeldingen zijn eenvoudig en duidelijk.


ISBN 9789044816402 Hardcover 32 pagina's Clavis oktober 2012
Formaat: 250 x 260 mm Leeftijd 4+

© Dettie 12 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Zo zie ik eruit
tekst: Pierre Winters
illustraties: Eline van Lindenhuizen


Een boekje uit de willewete (natuur) serie.


Op de eerste pagina zie je Laura en Sam lekker buiten spelen in de tuin. Het is een beetje koud dus ze hebben lekkere warme kleren aan.
Maar weet jij wat er onder al die kleren zit?
Via een flap zie je Laura en Sam in hun ondergoed. Met pijltjes worden hun lichaamsdelen aangegeven, zoals schouder, buik, enkel, teen.  Het grappige is dat als je de flap openslaat de afbeelding hetzelfde blijft, alleen staan de kinderen dan in hun onderbroek en hemdje.


Daarna krijg je twee bladzijden waarop tekeningen staan van gezichten. Hoe ziet iemand er uit als hij of zij blij, bang, boos en slaperig is?
Verderop wordt verteld over ogen en wat je allemaal kunt ruiken met je neus en nóg leuker wat je allemaal met je mond kunt doen en dat is héél veel!
Natuurlijk worden je oren niet overgeslagen...
Aan elke kant van je hoofd zit een oor.
Met je oren kun je horen.
Wat hoor je allemaal?
Sommige geluiden zijn leuk en andere niet.

Op de twee bladzijdes over je oren staan ook plaatjes waarbij je kunt vertellen hoe ze klinken.


In het midden van het boek zitten twee uitklapbare bladzijden. Daarop staan afbeeldingen wat je allemaal met je armen en benen kunt doen. Maar ook wat er allemaal onder je huid, je velletje, zit. Je ziet waar je hart, je hersens, je botten en nog veel meer zitten.
Je hebt natuurlijk ook haren op je hoofd. Welke kleuren haar zijn er?
En hoe zorg je eigenlijk voor je lichaam?
Alles staat met heel duidelijke, kleurige tekeningen aangegeven.


Het is een mooi overzichtelijk boek waar kleine kinderen veel van kunnen leren. Op elke twee bladzijden staat een onderwerp uitgelegd en een 'Wist je dat' tekstballonnetje. In dat ballonnetje staat bijv. Wist je dat geen enkel gezicht hetzelfde is? Elk gezicht is een beetje anders.
Helemaal aan het eind van het boek staat een miniquiz waarbij de antwoorden achter een flap staan.

ISBN 9789044811711 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Clavis | april 2010 Formaat: 250 x 260 mm
Vanaf 3 jaar

© Dettie, mei 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Vulkanen
tekst: Pierre Winters
illustratie: Margot Senden


Opnieuw een boekje uit de serie willewete (natuur). Dit keer over vulkanen.
Via heel duidelijke afbeeldingen en tekst wordt uitgelegd wat vulkanen zijn. Je ziet een dwarsdoorsnede van een vulkaan met de magmakamer (magma is gesmolten gesteente) en de pijpen waar de magma doorheen stroomt en natuurlijk de krater waaruit de magma naar buiten spuit. Stapsgewijs wordt uitgelegd hoe het kan dat een vulkaan uitbarst en waarom niet overal vulkanen zijn. De meeste vulkanen liggen onder water, ook dat wordt via een afbeelding getoond, op die plekken gaat het water koken. Op de illustratie zie je een jongetje en meisje lekker een visje koken in dat water! 


Zoals in elk willewete boek zit er in het midden een uitklapplaat en op deze wordt heel goed getoond waar er vulkanen zijn op de wereld en welke verschillen er in zitten. Sommige vulkanen werken nog andere weer niet of af en toe. Er wordt in het boek ook verteld dat het natuurlijk best gevaarlijk is om dicht bij een vulkaan te wonen maar een vulkaan levert ook heel vruchtbare grond of lekker warm water wat weer energie scheelt.
Vulkanologen doen onderzoek naar de werking van een vulkaan en wat ze precies doen en welke kleding ze daarbij aan moeten wordt eveneens goed uitgelegd in dit boek.
Achterin staat nog een leuk vulkaanliedje én hoe je zelf een werkende vulkaan kunt namaken! De miniquiz met vragen waarvan je de antwoorden in het boek hebt kunnen lezen, sluit het boek af.
Opnieuw, mede door de mooie duidelijke illustraties van Margot Senden, een erg fijn prentenboek waardoor je heel veel informatie krijgt over vulkanen.


ISBN 9789044815641 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Clavis mei 2011
Leeftijd: vanaf 5 jaar

© Dettie, 6 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Sterren en planeten
tekst: Pierre Winters
illustraties: Margot Senden


Een boekje uit de willewete (de wereld) serie.


De voorkant van het boek is al mooi, de aarde en andere planeten en sterren zijn mooi glimmend afgedrukt.
In dit boek wordt uitgelegd wat de aarde is (een planeet die rond de zon draait)  en hoe lang dat duurt voordat de aarde een heel rondje heeft gemaakt. Hoe groot de aarde is enz.
Verder wordt verteld waar de maan staat en hoe groot die is en uit welk materiaal de maan bestaat. Wat de standen van de maan zijn en hoe het komt dat wij die zo zien. En natuurlijk gaat het ook over de zon.
In het midden is een mooie uitklappagina waar je allerlei planeten op ziet afgebeeld, daarbij wordt ook het een en ander toegelicht over die planeten.


Als je buiten staat en naar de lucht kijkt wat zie je dan allemaal? Dat wordt ook uitgelegd in dit boek. Eveneens hoe je sterrenbeelden kunt herkennen.
Aan het eind van het boek staan nog twee versjes over de maan en over ruimtevaart en helemaal op de het eind kun je lezen hoe je zelf maankoekjes kunt bakken en hoe je een mooie raket van karton kunt maken! Ook staat daar een miniquiz met daarin allemaal vragen over de ruimte en de planeten.


Dit prentenboek is hetzelfde opgebouwd als het willeweteboekje Zo zie ik eruit. Alleen de illustraties zijn door iemand anders getekend.
De uitklappagina met de planeten is schitterend evenals de overige tekeningen over de aarde en planeten. De kindergezichtjes vind ik persoonlijk wat ouwelijk. Wat de informatie in het boek over de sterren en planeten betreft is het natuurlijk een prima boek. Kinderen zullen er veel van opsteken.


ISBN 9789044811728 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Clavis april 2010 Formaat: 250 x 260 mm
Vanaf 5 jaar

© Dettie, mei 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De Noordpool en de Zuidpool
tekst: Pierre Winters
illustraties: Margot Senden


Een boekje uit de Willewete serie. Deze keer over de Noord- en Zuidpool.


Ieder kind in Nederland en België weet wel wat sneeuw is. Maar deze kinderen weten ook dat het er niet altijd ligt. Op de Noord- en Zuidpool is er wel altijd sneeuw en ijs.
In het boek wordt via heel duidelijke afbeeldingen van de aarde getoond waar de Noord- en Zuidpool liggen en welke dieren er leven.
Het grappige is dat er op beide polen heel verschillende dieren wonen. Op en rond de Noordpool leven vooral ijsberen, poolvossen, elanden en nog veel meer dieren. Vlakbij de Noordpool wonen ook mensen, de Inuits (Eskimo's)
Aan de Zuidpool leven o.a. pinguïns, pelsrobben, zuidpooljagers (vogels) maar geen mensen. Wel zijn er af en toe wetenschappers die een tijdje op de Zuidpool zijn om onderzoek te doen maar echt wonen kun je daar niet, dat is veel te koud.
Verder wordt verteld welke soorten pinguïns er zijn en kun je zelf een pinguïn knutselen en leren hoe je de pinguïnpas moet doen.
Achterin staat nog een miniquiz met tien vragen over de beide polen en de dieren die besproken zijn in het boek.


De willewete boekjes zijn meestal heel duidelijk in hun uitleg, zo ook dit boek. Daarbij staan mooie afbeeldingen waarop je heel goed alle dieren kunt zien maar ook bijvoorbeeld de sledes van de Inuits en hoe ze vroeger leefden en hoe ze nu leven.
Ook komt de opwarming van de aarde kort ter sprake waarbij ik denk, moet verteld worden aan een kind van vijf dat mogelijk steden onder water komen te staan? Maar ik weet niet in hoeverre dit onderwerp leeft op peuter- en kleuterscholen.
Maar voor de rest is dit boek een echte aanrader, het is allemaal erg leuk en informatief gebracht.


ISBN 978 90 448 1363 0 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Clavis
Vanaf 5 jaar

© Dettie, 15 december 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER