De heuvelDe Heuvel
Een Geheime geschiedenis van Matthias Bredius
Rob van der Linden


‘Ik ben Matthias. Wat ik in het schijnsel van dit haardvuur niet vertel, schrijf ik in de schaduw van mijn hand.’

Matthias Bredius schrijft een logboek over de periode 1896-1963. Het grootste deel gaat over een reis door Europa die Bredius ondernam met de geleerde en politicus Abraham Kuyper. In de bibliotheek van het Vaticaan mag Matthias een ander logboek inzien, dat van de middeleeuwse monnik Liudger.

Dat logboek gaat over de periode 637-802 en speelt zich af in steden als Aken, Rome, Constantinopel, Bagdad en in de vlakte van Asher. Daar op de vlakte bevindt zich De Heuvel. Het is een raadselachtige plek in Galilea. Daar vallen zelfs de slapelozen in een diepe slaap en vergeten ze de dingen van de voorgaande dag. Het is een vloek die de Almachtige over de Heuvel heeft uitgesproken, om de eigenzinnige mens te straffen.
Maar voor Haroen ar-Raslid, een machtige kalief in Bagdad, is het een zegen. Voor hij bij De Heuvel komt heeft hij ontdekt dat verhalen hem in slaap wiegen. Zo ontstonden de sprookjes van Duizend-en-een-nacht. En hij arriveert gelukkig bij de Heuvel met zijn magische krachten voordat de verhalen op zijn.

In een fantasievolle vertelling laat Rob van der Linden zien dat er onvoorstelbare verbanden bestaan tussen alle mogelijke verhalen, vanaf de oudheid tot in de moderne tijd. Op 'De Heuvel',
Er zijn vele verwijzingen naar bekende plaatsen of figuren.
De toon van de diverse verhalen is verschillend, soms serieus - bijvoorbeeld over het ontstaan van Israël - soms luchtig, met een kwinkslag – getuige de vele grapjes en taalvondsten - maar steeds even boeiend. Er is een verband tussen oude en modernere verhalen: vertellen is universeel.

Een veelomvattende roman, en dat zie je al aan de inhoudsopgave: een praeludere, een interlude, een postlude, ieder deel bestaand uit vele hoofdstukken, die benoemd worden als in een sprookje: ‘Over Kerstmis en de Klaagmuur’ of ‘Over een zwempartij in de Oude Wereldzee’.
Dit geeft meteen al aan dat we in deze lijvige roman verhalen te lezen krijgen. En nou en of dat het geval is! Het is genieten, je verbazen, en veel leren.
En dan is er een epiloog: quod est veritas, hetgeen inhoudt dat de verteller, Matthias het een en ander nog even nuanceert, waarna Van der Linden zelf dat dunnetjes overdoet.
Het is onmogelijk om de essentie van dit boek hier weer te geven...

Rob van der Linden (1957) is een geboren verteller. Romans: De hand, de kaars & de mot, Het logboek van Brandaan, De handelingen van Thomas. Tot tweemaal toe werd hij genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.
Een fantastisch boek!

ISBN 9789492241795 | Paperback | 240 pagina's | Uitgeverij Magonia | maart 2025

© Marjo, 10 juli 2025

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER