Drie wilde honden en de waarheidDrie wilde honden (en de waarheid)
Markus Zusak


‘Ik bedoel, ik schijn een aardige gast te zijn. Ik ben vriendelijk, ik ben een goed mens, Ik sta erom bekend dat ik makkelijk in de omgang ben en gul. Maar als je begint te schrijven over je leven, in tegenstelling tot fictie (wat ik normaal doe voor de kost), kun je een paar kanten op. Je kunt ofwel projecteren wat mensen van je denken, en beleefd en succesvol zijn, en gelijk hebben.
Of je kunt mensen laten zien wie je echt bent. Ongeduldig, geïrriteerd, grofgebekt, soms wreed. Constant verwikkeld in een strijd om je betere zelf te zijn, maar daar nooit echt in de buurt komen…vooral niet als je onder de voet gelopen wordt door een grote witte hond in de gang.’


Als Zusak en zijn vrouw Mika besluiten om een hond in huis te nemen, verandert hun leven totaal. En, zoals de schrijver in de proloog vertelt, niet alleen hun leven, maar ook hun eigen zijn.
Hondenbezitters herkennen dit onmiddellijk. Een hond confronteert je met jezelf.
Markus Zusak vertelt over de confrontaties die hem overkwamen, aan de hand van de geschiedenis met drie honden:


Reuben en Archer, de eerste twee:

‘Gangsters, huurmoordenaars. Soldaten.
Ze leefden samen en maakten amok.
In wezen een tweekoppige maffia.
Hun intimidatie werd legendarisch, maar hun harten waren van goud.’

Als Reuben in huis komt zijn er al twee katten, en dochter Nikita. De laatste gaf de aanzet om een hond in huis te nemen, en Mika zoekt doelbewust naar ‘probleemhondenhonden’.
Als je dit boek eenmaal gelezen hebt, weet je dat de drie honden echt wilde honden waren, honden met problemen, honden die voor moeilijkheden zorgden ten aanzien van het gezin zelf, maar ook van buitenstaanders.
Maar ook honden waar zo ontzettend veel van gehouden werd, dat je als lezer niet anders kan dan dat ook te doen. Van Reuben, van Archer, en daarna opnieuw van Frost, de derde hond.
Tegelijk ontstaat er grote waardering voor Markus en Mika, en hun kinderen (na Kitty kwam Noah) die misschien vanuit hun grote hart niet anders konden, maar het toch maar deden, want uit de verhalen blijkt wel dat niet iedereen dit op zou hebben kunnen brengen.


In korte hoofdstukken schrijft Zusak vol emotie en openhartig over hun belevenissen met drie bijzondere honden.
Een boek voor hondenliefhebbers, zeker, maar ook voor iedereen die een waarachtig verhaal wil lezen over onvoorwaardelijke liefde.


Markus Zusak (Sydney, 1975) is een Australische schrijver. In het Nederlands zijn vier boeken van Zusak gepubliceerd: De underdog, De vechter, De boekendief en De boodschapper. De boekendief (het Engelstalige origineel verscheen in 2005) is inmiddels in meer dan dertig landen uitgegeven en in 2013 verfilmd met de originele titel The Book Thief.


ISBN 9789044370041 | Hardcover | 224 pagina's | Uitgeverij the House of Books | februari 2025
Vertaald uit het Engels door Caspar Wijers

© Marjo, 26 juni 2025

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER