De opdracht van Tula
Robin Raven
Curaçao, 1795.
Zoals bij ieder kind gebeurt, wordt ook bij Lucia, als ze twaalf jaar is, een inwijdingsritueel gehouden.
De Montamentu. Ook zij kreeg een (vies) drankje en beleefde een avontuur.
Als ze weer bijkomt zitten Tula en Martinus er al vol verwachting klaar voor:
‘En? Wie heb je ontmoet? Een van onze voorouders?’
Lucia vertelt hoe ze door de lucht vloog omhoog en omlaag, over land en over zee. En ja, ze heeft hem ontmoet: de geest Yoruba Orisha in de gedaante van een reusachtige pega pega-hagedis.
Hij zei dat hij hen vier keer zou ontmoeten en dat ze sterk moest zijn voor een opdracht.
Lucia woont – en werkt – op de plantage Kenepa. Ze is een slaaf, en moet de eigenaar, Shon Caspar van Uytrecht, bedienen aan tafel. Ook als hij gasten heeft. Als ze even niets te doen heeft staat ze in een hoek van de kamer en iedereen doet alsof ze er niet is.
Martinus, een even oude jongensslaaf, is haar vriend. Ze hebben geen idee of ze nog familie hebben en waar die dan is. Tula, een oudere slaaf, zorgt voor hen.
Op een plantage is er ook een bomba, eveneens slaaf, maar wel een die aan de kant van de plantage-eigenaren staat. Het is een Afrikaanse opzichter die er voor diende te zorgen dat de slaven rustig bleven en daarvoor wat privileges had.
Als Centje, de bomba, Lucia en Martinus hard aanpakt omdat hij vindt dat ze lui zijn, grijpt Tula in.
Maar dat bekoopt hij met een heftige straf: hij moet drie dagen ‘het hok’ in. Dat hutje van riet dat geen bescherming biedt tegen weersomstandigheden, is zo klein dat je er niet kan liggen of staan.
Natuurlijk krijg je geen eten of drinken en er is ook geen emmer of zoiets.
De kinderen proberen hem te helpen, en horen hem mompelen over Rigaud (een Haïtiaans vrijheidsstrijder). Als Tula hersteld is van zijn verblijf in het hok, vertelt hij over zijn plannen: de slaven op Curaçao moeten in opstand komen. Zich bevrijden van de blanke overheersing.
Lucia’s opdracht heeft te maken met deze opstand.
Raven weet in het verhaal zonder lange uitleg duidelijk te maken hoe het leven van een slaaf was.
Hij vertelt over de slavenopstand onder leiding van de verzetsstrijder Tula. Het gaat over het leed, de woede, de onverzettelijkheid en de moed van slaven als Lucia en Martinus.
Het is het verhaal van Tula, nu erkend als een nationale held van Curaçao en een symbool van vrijheidsstrijd.
Op 3 oktober 2023 heeft de Nederlandse regering de verzetsstrijder Tula erkend en geëerd. Het was precies 228 jaar geleden dat het koloniale bestuur van Curaçao hem op een gruwelijke manier ter dood bracht, als straf voor zijn rol in de grootste opstand van tot slaaf gemaakten die op Curaçao ooit heeft plaatsgevonden. Het initiatief voor dit eerherstel is genomen door het Curaçaose comité Plataforma di Sklabitut pa Herensia di Sklabitut.
De regering van Curaçao had Tula al in 2010 uitgeroepen tot nationale held. Jaarlijks wordt op 17 augustus, de dag dat de opstand begon, stilgestaan bij zijn moed om in opstand te komen: Dia di Lucha pa Libertat (letterlijk: dag van de strijd voor vrijheid).
Met een nawoord en aan de binnenkant van de omslag een landkaart.
Robin Raven (1962, Haarlem) heeft na de Pabo gedaan en een studie Theologie jarenlang op de basisschool en in het speciaal onderwijs gewerkt en werd daarna opleidingsdocent.
Vanaf 2011 is hij fulltime verhalenverteller en schrijver van artikelen, dictees, columns, recensies, jeugdboeken en romans.
ISBN 9789047717812 | Hardcover | 256 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | juni 2025
Leeftijd vanaf 12 jaar
© Marjo, 9 juli 2025
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER